Jízda na motorce v dešti? Na co si dát pozor, když vás překvapí psí počasí

Our theme
Radim Šlezingr | 22.03.2024
Jízda na motorce v dešti se může změnit v utrpení | foto: unsplash.com
Zřejmě to už zažila většina motorkářů. Během projížďky na motorce přišel déšť. Zatímco v autě si můžete pustit stěrače a v teple pokračovat v jízdě, za řídítky svého stroje si musíte protrpět nástrahy počasí do poslední chvíle. Nebo se před deštěm schovat.
V ČLÁNKU NAJDETE
VIDEO: Jízda na motorce v dešti
Na motorce vždy plynule
Speciální motorkářské vybavení
Prší a kolem vás projede někdo na motorce. Asi byste s ním neměnili. Pohled na zmoklého motorkáře vyvolává u většiny lidí pocit soucitu. Jenže i déšť patří k životu motorkářů a musíme s ním počítat. I jízda na motorce v dešti, která není nijak příjemná, má svá pravidla. Tady je několik našich tipů.

Asi každému je jasné, že se v dešti nevyplatí na motorce divočit. Na mokré silnici se prodlužuje brzdná dráha, navíc mnohem více hrozí, že se stroj dostane do smyku. Proto se vždy vyplatí zpomalit, nepřidávat prudce plyn a brzdit s citem a včas. A hlavně pozor na náklony motorkyv zatáčkách. Riziko pádu je na mokré cestě mnohem vyšší než za sucha.

Jízda na motorce v dešti:
Na motorce vždy plynule
„Klíčem k bezpečné jízdě je plynulost všech vašich pohybů. Pokud začne pršet, nesmíte se dostat do křeče. Gumy mění ve vztahu k asfaltu své vlastnosti už od prvního okamžiku, kdy začne být silnice mokrá. Pokud začne pršet na silnici znečištěnou prachem či blátem, může to při počátku deště klouzat nejvíc (než se silnice opláchne),“ upozorňuje motorkáře BESIP.

S asistenčními systémy se setkáváme nejen u moderních aut, ale také u motocyklů:

Při dešti se také často ochladí. Proto zejména na jaře, kdy venkovní teploty ještě nejsou tak vysoké, se může jízda v dešti změnit v utrpení, protože vám zkřehnou ruce. A právě snížený cit v prstech je jednou z největších komplikací jízdy na motorce. V mokrých rukavicích, navíc pokud je chladno, ztratíte rychle cit pro ovládání svého stroje. Podle BESIP univerzální rada neexistuje. Nezbývá než jízdu buď přerušit, nebo dělat alespoň častější zastávky.

Jízda v děšti? Lze si ji s obezřetností i užít:
Speciální motorkářské vybavení
Naštěstí dnes na trhu existuje velká nabídka vybavení pro motorkáře, které může při dešti udržet řidiče v suchu. Jmenujme nepromokavé pogumované kombinézy, rukavice, boty či návleky. Například motorukavice se vyrábějí z textilních materiálů, kůže, případně mohou být vyrobeny jejich kombinací. Motorkáři si mohou vybrat  jak letní rukavice se speciálními větracími otvory, tak nepromokavé pro jízdu v chladnějším počasí s vložkou z tepelně izolačního materiálu.

„Takzvaný „nepromok“ doporučujeme jako jednu z nejdůležitějších součástí motorkářské výbavy, hlavně na cesty. Pomoct si můžete i takovou drobností, jako jsou igelitové rukavice u benzinek, které dokážou zpomalit pronikání vlhkosti,“ radí BESIP.

Chystáte se také vytáhnout svou motorku nebo skútr z garáže? Pokud ano, nezapomeňte na nezbytnou předsezónní prohlídku svého stroje:

Před chladem vás pomůže chránit na motocyklu také kukla, která poskytuje tepelnou ochranu hlavy, krku a obličeje. Zatímco pod integrální přilby jsou vhodné tenčí kukly z membránových materiálů, pro otevřené přilby mohou mít zesílenou obličejovou část.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů