Pohon všech kol versus zimní gumy. Tady je důkaz, že čtyřkolka není všespásná

Our theme
Dominik Valášek | 03.01.2018
Pohon všech kol a letní gumy, proti pohonu předních kol a zimním gumám. | foto: YouTube/Auto Express
Pohon všech čtyř kol je samozřejmě prvkem, který může dramaticky zlepšit trakci a jízdní vlastnosti. Ale na rozdíl od toho, co si velká spousta lidí myslí, rozhodně není všespásný. Zejména teď v zimě přijde mnoho lidí na to, že přítomnost čtyřkolky nenahradí přítomnost pořádných zimních gum.
Je to docela jednoduché. Čtyři kola zabírají lépe než dvě, o tom žádná. Jenže když budou mít tato čtyři kola menší adhezi než dvě kola na správných gumách, je čtyřkolka téměř k ničemu. A to ani nemluvě o tom, že se skrze otevřené diferenciály může u spousty aut klidně točit jedno kolo ze všech čtyř. Pochopitelně to, které klade nejmenší odpor, a tedy nejméně zabírá.

Asi nejlépe celý paradox ilustruje následující video. V něm se na jednu zasněženou silnici postaví vedle sebe Subaru Forester se stálým pohonem všech kol (Subaru mu říká Symmetrical AWD) a BMW M3 generace E46 se zadním pohonem a samosvorným diferenciálem.

Je zima a na silnici pěkných pár centimetrů uježděného sněhu. Kdo si myslíte, že tenhle „drag race“ vyhraje? Legendární Forester, pyšnící se již několik generací špičkovou trakcí, nebo sportovní bavorák, který by podle mnohých lidí měl zůstat zahrabaný na místě při prvním sněžení?

Zatímco se Forester zmítá s protáčejícími se koly takřka na místě, M3 při ostrém startu lehce ukročí do strany a následně se prostě rozjede, jako by se nechumelilo (doslova).

Takže co vyvolalo překvapivý výsledek závodu? Prostě a jednoduše, zimní gumy. Zatímco Forester je obut do letních gum, jejichž směs je za daných podmínek tuhá a méně členitý dezén se okamžitě zahladí sněhem, M3 stojí na zimákách se směsí do nízkých teplot a s pořádným dezénem.

Takže o kolik čtyřkolka reálně pomůže, pokud budeme trakci ověřovat za stejných podmínek a na stejném autě? O něco „vědečtější“ přístup, než je na videu s Foresterem a M3, zvolili pánové z magazínu Auto Express, kteří se vydali s dvojicí Fordů Kuga na krytou sjezdovku. Obě auta byla vybavena stejným dieselovým motorem a manuální převodovkou, jen jedno bylo s pohonem předních kol a druhé s pohonem všech kol.

První pokus se uskutečnil s předokolkou na letních gumách. A přesně podle očekávání se auto na mírném začátku sjezdovky téměř nehnulo z místa. Kuga se posunula sotva o pár metrů, než zůstala zoufale hrabat na místě.

Na druhý pokus je předokolka osazena zimními gumami a vedle ní se na start postavila čtyřkolka na letních gumách. Tentokrát se obě auta opravdu pomalu rozjedou a chvíli to dokonce vypadá, že jsou si ve svahu rovna. Po pár desítkách metrů ale začne vůz s pohonem všech kol hrabat a zpomalovat, až nakonec úplně zastaví a dokonce se začne přes zabrzděná kola sunout jako saně pozpátku dolů z kopce. Předohrab s adekvátními pneumatikami mezitím vyjede téměř na vrchol sjezdovky a zastaví se až v posledním, nejprudším stoupání.

Video tedy ukazuje, že přítomnost pohonu všech kol má opravdu do určité míry smysl i na autě s letními gumami, ale ve výsledku neujede zase o tolik dál, než špatně obutá předokolka.

Jak navíc ukazuje moment, kdy se vůz sune po sjezdovce zpátky dolů, je tu ještě jeden problém, který si spousta lidí neuvědomuje. Auto s pohonem všech kol sice akceleruje na sněhu o něco lépe než to s pohonem dvou kol, ale brzdí pořád stejně špatně. Při brzdění se totiž na pohon všech kol nehraje, takže fakt, že se bezpečně rozjedete, ještě neznamená, že potom i bezpečně zastavíte.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů