Nádherné kupé od Alfy už stojí jako Dacie. Proč Brera neuspěla?

Our theme
Radek Pecák | 29.07.2018
dalších 38 fotek
Alfa Romeo Brera | foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo málokdy ve své historii nabídla zákazníkům ošklivé auto. Design jejího kupé Brera dodnes nezestárl. Přesto jsou exempláře tohoto modelu v tuzemských autombazarech poměrně levné. Proč?
Historie Alfy Romeo Brera se začala psát v roce 2002, kdy byl na autosalonu v Ženevě představen její koncept. Jeho autorem byl již tehdy slavný designér Giorgetto Giugiaro a jeho studio Italdesign. Tehdy ovšem byl pod kapotou čtyřistakoňový osmiválec pohánějící zadní nápravu.

Když o tři roky později vstoupil na trh sériový model s prakticky stejným vzhledem jako koncept, vzbudil nadšení i rozpaky současně. Oslavován byl design. Na voze skutečně nenajdete nic, co by nelahodilo oku. Jenže, pohled do technických údajů přinesl zklamání. Hlavně to, že místo osmiválce se pod kapotou ocitl jen šestiválec uložený napříč. S tímto motorem byl spojený pohon všech kol, ostatní nabízené motorizace posílaly točivý moment pouze na přední kola.

Navíc Alfa, která tehdy chtěla soutěžit s německými prémiovými značkami, ve snaze postavit bytelné aut vyrobila slušného "cvalíka". To se ostatně dalo očekávat vzhledem k tomu, že za technický základ posloužila Alfa Romeo 159. Hmotnost začínající na úrovni 1445 kilogramů sice není na poměry Alfy nikterak nízká, na druhou stranu si je třeba uvědomit, že současné BMW 418i má v technických údajích v kolonce pohotovostní hmotnost číslo 1505.

Alfa Romeo Brera měří na délku 4410 milimetrů, na šířku dosahuje 1828 milimetrů a výška činí 1422 milimetrů. Za sedadly druhé řady byl zavazadlový prostor s objemem 300 litrů.

Zklamáním byl také původ motoru, který vznikl v konstrukčních kancelářích General Motors. Výkon šestiválce dosahoval maximální úrovně 191 kW (260 koní) a uděloval zrychlení těsně pod hranicí sedmi sekund. To také není žádná exkluzivní hodnota.

NABÍZÍ SE I VRCHOLNÉ PROVEDENÍ

Kromě tohoto agregátu si zákazníci mohli zvolit v prvních letech výroby zážehový čtyřválec 2,2 JTS, později turbomotor 1,7. Ten dosahoval výkonu 147 kW (200 koní), převyšoval tedy původní motorizaci o 11 kW. Navíc měl o 90 Nm vyšší maximální točivý moment (celkem 320 Nm)

Další volbou byl od počátku pětiválcový turbodiesel 2,4 JTDm (nejprve s výkonem 147 a později 154 kW), který od roku 2009 doplnil 170koňový přeplňovaný vznětový čtyřválec s klasickou kubaturou dva litry. Diesely jsou obecně pokládány za spolehlivější než benzinové motory. Výroba Alfy Romeo Brera nakonec skončila již po pěti letech. Poslední vyrobené exempláře se dokonce nestačily prodat před začátkem platnosti tehdy nové emisní normy Euro 5, musely být dokonce stovky kusů sešrotovány.

Portál Tipcars nabízí v současné době ke koupi dvanáct exemplářů  vozu Alfa Romeo Brera kupé. Cena nejlevnějšího z nich ( s motorem 2,4 JTDm) z roku 2006 je nyní 120 000 Kč. Inzerát můžete najít zde.

Většina dalších "kousků", které tuzemské autobazary v souačasné době nabízejí, mají cenovku nastavenou na částky v rozmezí 150 - 200 tisíc korun. Zájemce za ně tudíž dá zhruba stejně tolik jako za nejlevnější verze nových Dacií s prostinkou výbavou. Všechny nabízené Brery mají klimatizaci, kola z lehkých slitin, samozřejmě rádio s přehrávačem CD, multifunkční volant a další prvky.

Nejdražšími Brerami v nabídce jsou exempláře za 247 777 a 279 000 Kč. Tento posledně zmiňovaný vůz je podle inzerátu z roku 2011 a má najeto pouze 63 000 kilometrů. Pod kapotou má nejsilnější verzi turbodieselu. Předešlý vůz je naopak šestiválec s pohonem všech kol. Všechno to jsou velmi rozumné ceny, uvážíme-li, že nejlevnější verze stála při uvedení na trh v roce 2006 bez pěti tisíc rovný milion a varianta se šestiválcem dokonce skoro milion a čtvrt.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů