Nejrychlejší škodovky v Česku. Vypadají nenápadně, ale mají přes 400 koní

Our theme
Jan Zajíc | 01.02.2017
Škoda Octavia RS v úpravě od firmy HotHatchShop. | foto: HotHatchShop
Pokud se podíváme do aktuální nabídky automobilky Škoda, zjistíme, že nejvýkonnějším a nejrychlejším modelem je Superb s 280koňovým přeplňovaným dvoulitrem. Jenže po českých silnicích se pohybují i škodovky s výrazně větším výkonem. Dvě mají dokonce přes 400 koní.
Konkrétně jde o Octavii RS a Superb Combi, obě auta přitom disponují nejvyšším výkonem 420 koní (309 kW). Nejde samozřejmě o sériové kousky, vozy za sebou mají několik významných úprav, především v oblasti pohonného ústrojí. Rychlejší škodovky každopádně takřka jistě v Česku nenajdete.

O modifikace se v obou případech postarala specializovaná firma HotHatchShop.

Octavia RS, která prohání supersporty
Ta měla zatím víc práce s Octavií RS. Její majitel se na úpravce obrátil s požadavkem na vznik auta, které obstojně zvládne okruhové dovádění a zároveň si ponechá vynikající denní použitelnost. Tak vznikla modrá bestie s výkonem 420 koní (výkon tak narostl o 200 koní) a nejvyšším točivým momentem 570 Nm.

Škoda Octavia RS v úpravě od firmy HotHatchShop.


Změn se pochopitelně událo mnoho, Octavia dostala například výškově stavitelné tlumiče, nové stabilizátory a silentbloky přední nápravy, které lehce zvýšily odklon a záklon předních kol.

Namontovaly se také výkonnější brzdy, dopředu konkrétně kit od Volkswagen Racing, který se skládá z šestipístkových třmenů a dvoudílných 360mm kotoučů. Vzadu jsou brzdiče ze Seatu Leon Cupra 280, spojené s dvoudílnými chlazenými kotouči a pancéřovanými hadicemi také od Volkswagen Racing.

Úprav musela doznat i převodovka (vůz má manuální skříň), takže do auta putovala nová spojková sada. O přenos výkonu na silnici se stará samosvorný diferenciál, který umí vektorovat točivý moment mezi kola na přední nápravě. A dostalo se také na zkrácené řazení a unibalové uložení táhel řazení.

Úctyhodný je ale především seznam úprav motoru. "Ereso" s přeplňovaným dvoulitrem přivítalo větší turbodmychadlo (typ, který se montuje například do Volkswagenu Golf R či Audi S3), dále musela být upravena a přemapována řídící jednotka motoru a do útrob vozu se nastěhoval také například účinnější chladič či celokarbonové sání. Nechybí speciální výfukový systém.

Nenápadný Superb Combi dá stovku hluboko pod pět sekund
Výkon 420 koní má také tento bilý Superb Combi, který na pohled vypadá jako obyčejný manažerský či rodinný kombík. Jenže zdání klame.

Škoda Superb v úpravě od firmy HotHatchShop.


Tentokrát šlo majiteli především o výkon, proto se modifikace týkaly hlavně motorového prostoru. Došlo na úpravu řídící jednotky, úpravu dvouspojkové automatické převodovky, karbonové sání, karbonové vedení vzduchu, výkonný mezichladič a chladnější zapalovací svíčky.

Zajímavá je kalibrace převodovky, po zásahu je totiž prý dvouspojkové DSG uživatelský příjemnější než z továrny - nepodtáčí motor a řadí v lehce vyšších otáčkách. 

Po úpravách nabídne Superb krom zmíněného výkonu také až 574 Nm točivého momentu, "hutnější" střední pásmo otáček a protože při akceleraci těží díky pohonu všech kol ze skvělé trakce, zvládne prý sprint z klidu na stovku hluboko pod pět sekund.

Tento velký kombík tak dokáže uhánět skoro stejně rychle jako řada vyloženě sportovních aut - samozřejmě jen v přímce. A jen pro srovnání, výchozí Superb s 280koňovým motorem akceleruje na 100 km/h za 5,8 vteřiny.

V blízké budoucnosti by upravený Superb mohl být ještě o něco silnější, majitel totiž chystá další změny...
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů