Největší svolávačka historie pokračuje. Do servisů zamíří dalších 5 milionů aut

Our theme
Redakce / ČTK | 25.01.2016
Ilustrační foto. | foto: Thinkstock
Automobilky musí ve Spojených státech svolat do servisů dalších pět milionů vozů vybavených problémovými airbagy japonské společnosti Takata. K rozhodnutí přispěla kromě nových testů rovněž prosincová nehoda v Jižní Karolíně, při které došlo již k desátému úmrtí spojovanému s japonskými bezpečnostními vaky.
O dalším pokračování nejrozsáhlejší svolávací akce v historii motorismu rozhodl americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Celkový počet vozů svolávaných v USA kvůli těmto airbagům se tak zvyšuje na zhruba 24 milionů.

Po celém světě pak už od roku 2008 kvůli potížím s airbagy společnosti Takata svolalo jedenáct automobilek do servisů přes 50 milionů vozů. Vozy s těmito vaky jezdí i v České republice, postižené automobilky už loni v květnu připravovaly servisní akce.

Do svolávání vozů se v důsledku nejnovějšího rozhodnutí amerického úřadu NHTSA budou muset zapojit také německé automobilky Volkswagen a Audi, kterých se dřívější svolávací akce související s airbagy Takata netýkaly.

Poprvé budou vozy s airbagy Takata v USA svolávat také Mercedes-Benz či Saab. Dál dojde i na Ford, Mazdu a BMW. NHTSA však nevylučuje, že se seznam ještě rozšíří a počet svolávaných vozů naroste. V USA totiž prý stále jezdí miliony aut se závadnými airbagy.

K aktuálnímu rozhodnutí NHTSA přispěla kromě nových testů rovněž prosincová nehoda v Jižní Karolíně, při které došlo již k desátému úmrtí spojovanému s problémovými airbagy Takata. Při nehodě zahynul muž za volantem pick-upu Ford Ranger z roku 2006. "Máme tu vážnou bezpečnostní krizi," uvedl mluvčí NHTSA Gordon Trowbridge.

Kromě deseti úmrtí je se závadou spojována více než stovka zranění.

Airbagy společnosti Takata může poškodit vlhkost. To může časem způsobit explozi nafukovacího systému airbagů a vyvržení kovových části do vnitřku vozu.

Koncem listopadu firmě američtí regulátoři vyměřili pokutu 70 milionů dolarů (1,75 miliardy Kč) za pochybení, kterých se dopustila v souvislosti se svoláváním airbagů k opravě. Společnost Takata v rámci dohody s regulátory přiznala, že o problémech s nafukovači airbagů věděla, ale nedokázala včas zajistit jejich svolání. Takata v USA nadále čelí stovkám žalob a trestnímu vyšetřování ze strany ministerstva spravedlnosti.

Takata je předním světovým výrobcem airbagů a od roku 2000 jich dodala automobilkám více než 100 milionů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů