Nejzachovalejší McLaren F1 je na prodej, nebyl ani registrován. Tipnete si cenu?

Our theme
Daniel Fuglevič | 17.10.2017
dalších 24 fotek
McLaren F1. | foto: Tom Hartley Jnr
Pokud jste někdy přemýšleli o koupi legendárního McLarenu F1, máte nyní šanci vlastnit unikátní exemplář, který by jako teprve sjel z výrobní linky. Nikdy neměl "opravdového majitele", najel pouze testovací kilometry a dokonce má uvnitř ještě ochranné polstrování.
Zapomenutý kousek úžasného supersportu se objevil k mání u britského prodejce Tom Hartley Jnr a podle všeho se má jednat o vůbec nejzachovalejší McLaren F1 na světě.

Zřejmě tady máme případ vozu, který se ve své době dostal k oficiálnímu dealerovi, ale z určitých důvodů nebyl nikdy prodán a zůstal schován před zraky veřejnosti až do současnosti. Díky tomu má vůz z roku 1997 najeto pouhých 239 km, přičemž tento počet má mít na svědomí rozsáhlé testování automobilkou ještě před konečným schválením k prodeji.

Dokonce i interiér zůstal v původní podobě s nalepeným ochranným polstrováním na palubní desce a bočních sedačkách. Ke všemu je zde originální sada pozlaceného nářadí, zavazadel a třeba unikátní hodinky TAG Heuer s vyrytým číslem 060, jež odkazuje na pořadové číslo šasi tohoto vozu.

Aby toho nebylo málo, k autu dostanete náhradní volant ve stylu závodní verze GTR a náhradní výfukové potrubí z verze LM. Celý vůz je potom v docela speciálním žlutém odstínu, jelikož McLarenů F1 v této barvě zrovna moc nejezdí.

Jen pro připomenutí, uprostřed McLarenu F1, který se vyráběl v letech 1992 až 1998, se nachází 6,1litrový atmosférický dvanáctiválec BMW o výkonu 627 koní (461 kW) a točivém momentu 650 Nm. Všechna síla jde pochopitelně na zadní kola, a to přes manuální šestistupňovou převodovku. Motorový prostor a okolí výfukového systému je pak vykládáno 24karátovým zlatem pro ideální izolaci okolních materiálů proti generovanému teplu.

Jak už jsme psali, údržba modelu F1 je šíleně nákladná a to nemluvě o trhu, který zrovna tento legendární McLaren často cení do absolutně neuvěřitelných výšin. Cena je pochopitelně na vyžádání u prodejce, nicméně se v odborných kruzích odhaduje, že tento nejzachovalejší kus na světě by se mohl prodat i za nějakých 430 milionů korun.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů