Nejžádanější auta světa: Octavia drží pozici, lépe si ale vede SUV z Nošovic

Our theme
Radek Pecák | 21.01.2020
dalších 27 fotek
Toyota Corolla sedan | foto: Toyota
Čerstvý žebříček nejprodávanějších automobilů za rok 2019 potvrzuje, že v globálním měřítku si lidé už léta žádají stále stejné modely. 
Jen dva typy automobilů se vloni ve světové statistice prodejů dokázaly přehoupnout přes hranici jednoho milionu kusů. Jsou jimi již řadu let vládnoucí Toyota Corolla a tradiční americký pickup Ford F 150. Vyplývá to z žebříčku, který zveřejnil web focus2move.com. Automobily v pořadí od 30. do 1. místa si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Zákazníci si vloni z dealerství japonské automobilky odvezli přesně 1 236 780 kusů modelu corolla a 1 070 234 exemplářů slavného amerického pick-upu.

I na třetím a čtvrtém místě je pořadí stejné jako v loňském roce. Na bronzové pozici je tedy Toyota RAV4, čvrtá skončila Honda Civic. I jejich čísla jsou stále úctyhodná - 932 a 821 tisíc.

První změnu oproti stavu z roku 2018 registrujeme až na páté pozici, kde Honda CR-V vystřídala Volkswagen Tiguan. Poměrně výraznou ztrátu pozic zaznamenal v meziročním srovnámí nejprodávanější vůz Evropy, což je Volkswagen Golf. Vloni se ho oproti roku 2018 prodalo o třináct procent méně (v absolutních číslech 688 000 kusů). Na jeho obhajobu je ale třeba říci, že vloni sedmá generace končila svoji službu a čekalo se na osmé vydání tohoto krále hatchbacků.

V první desítce se stále drží tři tradiční americké pickupy. Mimo již zmíněného Fordu F 150 jsou to RAM a Chevrolet Silverado. Tři modely zde má Toyota (Corolla, RAV4 a Camry) a po dvou Honda (Civic, CR-V) a Volkswagen (Tiguan a Golf). Polo skončilo těsně za Top 10, tedy na 11. místě.

O české vozy je stabilní zájem
Nejžádanějším vozem, který má český původ, je v Hyundai Nošovice vyráběné SUV Tucson. To se ale dělá i v jiných továrnách tohoto  korejského koncernu. Patří mu 14. místo, což je o jednu pozici horší výsledek než v roce 2018. Stejně tak i Octavia, která obhájila loňskou 33. příčku, nevzniká pouze v Mladé Boleslavi. Octavia předstihla například i Fordy Focus a Ranger, těsně před ní skončilo BMW řady 5.

Mezi ty úplně nejžádanější vozidla stále nepromlouvají produkty čínských značek. SUV Haval H6 a velkoprostorový automobil Wuling Hongguang jsou až ve třetí desítce.

Za "skokana roku" lze v první padesátce nejprodávanějších aut na světě určitě považovat Volkswagen T-Roc. Sice zatím stále uzavírá až čtvrtou desítku, ale oproti roku 2018 se zlepšil o 88 pozic.

Mezi nejlepší padesátkou vloni stále ještě nebyl žádný "čistý" elektromobil. To by se ale na konci roku 2020 již mohlo změnit.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů