Nové BMW 1 je kratší než jeho předchůdce, přesto větší uvnitř

Our theme
Jan Markovič | 27.05.2019
dalších 17 fotek
BMW řady 1 | foto: BMW
Třetí generace nabobtnala v oblasti interiéru i zavazadlového prostoru, což byly dvě její největší slabiny.
Zatímco odcházející BMW řady 1 (interně označované F20) měřilo 4324 mm a nenabízelo právě největší prostor uvnitř, třetí generace měří jen 4319 mm, ale zato má podle automobilky výrazně větší kabinu. A i kufr je na tom lépe – zvětšil se o 20 litrů na 380 v základu. Jak je to možné? Odpověď se skrývá pod karoserií.

BMW 1 totiž přešlo na novou platformu připravenou pro napříč uložené motory a pohon předních kol. Stává se tak dalším vozem mnichovské automobilky, který se definitivně vzdává jejího typického uspořádání motor vpředu – pohon vzadu. V takovém případě byla totiž pohonná jednotka umístěna podélně a kabina tak musela být o něco menší než u konkurence.

Dalším šokem pro pravověrné příznivce bavoráků může být fakt, že pod kapotou BMW 1 se objeví čtyřválcové, ale i tříválcové motory. Základem bude přeplňovaný jeden a půl litr o výkonu 103 kW. Tom model M135i xDrive je čtyřválec s výkonem 225 kW. K motorům bude na výběr manuální šestikvalt, sedmistupňová dvouspojková převodovka nebo klasický automat s měničem a s osmi stupni.

I přes veškeré zásadní novinky automobilka tvrdí, že si BMW 1 zachová svůj typický sportovní charakter. Třeba i proto, že díky nové platformě auto shodí okolo 30 kg hmotnosti podle vybrané motorizace. BWM se navíc holedbá, že už má bohaté zkušenosti s vývojem aut s pohonem předních kol (hlavně díky značce Mini) a tak je pěkně zúročilo.

Není nutné dodávat, že nová jednička bude vyvedena v nápadném designu (z některých úhlů připomíná X2) a vybavena moderními technologiemi. Za řadu z nich se bude mastně připlácet, řeč je třeba o full-LED světlometech. Kdo má zájem, musí si počkat až na začátek podzimu. BMW 1 jde do prodeje na konci září letošního roku.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů