Cesta na Jadran se může prodražit. Chorvatské silnice pohlídají nové radary

Our theme
Přemysl Spěvák | 02.05.2024
Ilustrační foto. | foto: DENÍK/Lukáš Kaboň
Měří rychlost, automaticky čtou SPZ, zvládají měřit více aut najednou a ve více pruzích současně. Kromě rychlosti některé monitorují i kabinu, takže poznají, že řidič telefonuje či nemá zapnuté pásy. Nové moderní radary začnou ještě před létem hlídat chorvatské silnice. Při dlouhé cestě autem z Česka na Jadran mnohé řidiče láká přišlápnout plynový pedál. Ovšem letos se to nemusí vyplatit. 
Jak uvedl web Autonet.hr, zatím 37 nových moderních kamer se má střídat na 111 místech. Podle jiného chorvatského zpravodajského webu 24sata plánuje tamní policie do konce roku nainstalovat další radary na stovkách míst po celé zemi.

Podle Autonet.hr už přibyly radarové boxy na frekventované silnici D1 mezi slovinskými hranicemi a Záhřebem, která kopíruje dálnici A2. „Rychlostní kamery jsou podle ministerstva instalovány v kritických lokalitách s vyšším počtem dopravních nehod,“ přiblížil server.

Rychlostní limity jsou v Chorvatsku stejné jako v Česku. V obci platí maximálně 50 kilometrů v hodině, mimo město 90, na silnicích pro motorová vozidla 110 a na dálnici 130 kilometrů v hodině.

Pokutu se vyplatí uhradit na místě kvůli zvýhodněné sankci. Podle chorvatských úřadů hrozí za překročení maximální povolené rychlosti v obci o 10 kilometrů v hodině a víc sankce od 60 eur, tedy zhruba 1500 korun. Nad 20 kilometrů v hodině je to v přepočtu zhruba 3400 korun. V případě uhrazení do tří dnů je to polovina.

Výmluva na chybějící hotovost nefunguje, platí se bezhotovostně. Co se týká alkoholu za volantem, v Chorvatsku je tolerance do 0,5 promile, ovšem pro řidiče do 24 let nulová. Prodražit se může i špatné parkování.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů