Nové sály, nová auta.. Automobilová muzea v Česku se znovu otevírají

Our theme
Radek Pecák | 16.05.2020
dalších 11 fotek
Česká automobilová muzea nabízejí mnoho technických skvostů | foto: Radek Pecák
Tuzexová auta, expozice věnovaná vozům značky Lincoln, přehlídka amerických "muscle" cars. I tyto novinky připravily v době zimní i následné nucené přestávky provozovatelé automobilových muzeí v ČR.
Už tento víkend se pro návštěvníky otevře řada muzeí automobilových či motocyklových veteránů na území České republiky. Zajímali jsme se o to, která z těch nejvýznamnějších to budou... V naší galerii se nechte nalákat ukázkou některých zajímavých exponátů, které jsou v nich instalovány.

1) Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi

Otevřeno tady mají již od 11. května. Prohlídka je zatím možná jen bez průvodce a počty návštěvníků budou regulovány. Od pátku 15. května je přístupný i rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích. Další novinky nastanou 1. června, kdy si malé skupinky do pěti návštěvníků budou moci zarezervovat i průvodce a bude možné zavítat také do depozitáře prototypů. Další informace lze zjistit na stránkách muzea.

2) Muzeum socialistických vozů ve Strnadicích

Poprvé zde mají otevřeno v sobotu 16. května a do konce měsíce pak vždy o víkendech. Od června již denně. Letošní novinkou je tahač Škoda Xena, rozšířená expozice vozů, které byly za socialismu dostupné pouze v Tuzexu a přibyly i další exponáty dokumentující produkci automobilek po pádu komunistických režimů. Další informace hledejte zde.

3) Muzeum sportovních aut Lány

Poprvé otevřeli ve středu a do konce ledna se sem návštěvníci můžou podívat každou středu a čtvrtek a také o víkendech. Od června už denně s výjimkou pondělků. Do expozice se po delší době vrátil soutěžní Renault Alpina, bude tu také okruhové provedení Zastavy a v létě po dokončení rekonstrukce Ford Escort Cosworth, který se účastnil závodu americkou horu Pikes Peak.

4) Veteran Muzeum Nová Bystřice

Muzeum specializující se na vozy americké produkce otevírá právě o tomto víkendu. Pro návštěvníky má letos připravený nový sál věnovaný vozům prestižní značky Lincoln a pracuje se na na ukázce pohyblivé výrobní linky z automobilky Ford.

5) Veteran Arena Olomouc

Moderní muzeum představující desítky většinou skvěle zrenovovaných automobilů významných českých značek Praga, Zbrojovka, Wikov a ukázky unikátních zahraničních vozů, letos obohatil další exemplář vozu Wikov a rozšířila se sbírka motocyklů Indian. Otevřeno tu mají už od úterka.

6) Muzeum amerických veteránů JK Classics v Lužné u Rakovníka

I sem je možno letos poprvé zavítat o tomto víkendu. K vidění bude zbrusu nový - již čtvrtý - sál. Ten je celý zasvěcen americkým sportovním vozům a rozšířena byla i venkovní expozice trucků. Více zde.

7) Technické muzeum Kopřivnice

Otevřeli již v úterý 12. 5. Letos si kopřivnická továrna připomíná 170 let, které uplynuly od chvíle, kdy Ignác Šustala začal v Kopřivnici s řemeslnou výrobou kočárů.

8) Národní technické muzeum Praha

Otevírá se v úterý 19. května. Pro návštěvníky bude zpřístupněna jak hlavní dopravní hala, tak i další expozice.

9) Muzeum dvoutaktů Plzeň

Novinkou pro letošní sezónu, která začne poslední květnový víkend, je výstava fotografií z expedice trabantem po Skandinávii. 
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů