Ford Fiesta ST už má české ceny. Tříválcový hot hatch můžete mít i se samosvorem

Our theme
Daniel Fuglevič | 25.04.2018
dalších 12 fotek
Ford Fiesta ST. | foto: Ford
Ford nám novou Fiestu ST sice ukázal již minulý rok v únoru, nicméně na evropský a přesněji český trh se dostává až nyní. Pro zájemce bude k dispozici ve tří- i pětidveřové variantě, s jediným stupněm výbavy a pochopitelně novým tříválcem EcoBoost.
Vůči často opěvované předchozí generaci oblíbeného ostrého hatchbacku tak dostala novinka o jeden válec méně. Hlavním cílem bylo alespoň papírové snížení emisí CO2 a spotřeby paliva. Výkonové parametry jsou však na tříválec stále slušné.

Nová jednotka totiž produkuje rovných 200 koní (147 kW) a 290 Nm točivého momentu, čímž dokáže auto rozjet z nuly na 100 km/h za 6,7 vteřiny. Maximální rychlost je 232 km/h. Automat zde nečekejte, jedinou možnou převodovkou je manuální šestistupňová skříň.

Zajímavostí, která rovněž ukazuje snahu o „ekologičnost“, je také systém vypínání jednoho válce při nízkém zatížení motoru. Nová Fiesta ST tak může být v určitých chvílích poháněna pouze dvěma pracujícími písty.

Poprvé dostala Fiesta ST také rozhraní s přepínatelnými jízdními režimy (Normal, Sport a Track) a taktéž systém vektorování točivého momentu. Mezi nové prvky patří i elektronický systém pro vylepšení zvuku motoru a dále aktivní klapka ve výfukovém potrubí.

Zákazníci si budou moci u nové Fiesty ST vybrat z jediné úrovně výbavy a případně ji okořenit řadou příplatků. V základu ovšem stojí nový Ford minimálně 522 990 korun, pokud mluvíme o třídveřové karoserii. V případě pětidveřové varianty dáte navrch dalších 15 tisíc, tedy celkem 537 990 korun.

Standardně ve voze najdete manuální klimatizaci, přední elektricky ovládaná okna, LED světla denního svícení a zadní světla s LED diodami, tempomat, dotykový 6,5palcový displej infotainmentu, systém varování před vyjetím z pruhu či 17palcová kola.

Jestliže budete chtít Fiestu ST vybavit mechanických samosvorným diferenciálem, je nutné zvolit příplatkovou sadu Performance za 25 000 korun, ve které kromě diferenciálu dostanete i systém kontroly startu „launch control“ a světelnou indikaci při maximálních otáčkách.

Za větší 18palcová kola pak dáte navíc 13 950 korun a modrý metalický lak Performance (na fotkách) vyjde na 10 500 korun.

Ceny nového Fordu Fiesta ST:

VýbavaMotorPřevodovka3dv. karoserie5dv. karoserie
ST1.5 EcoBoost
(200 koní/147 kW)
šestistupňová manuální522 990 Kč537 990 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů