Nový Mercedes-Benz CLS přijíždí s uhlazeným vzhledem a novými motory

Our theme
Dominik Valášek | 30.11.2017
dalších 24 fotek
Mercedes-Benz třídy CLS. | foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz přichází s pokračovatelem svého elegantního sedanu CLS. Novinka si zachovává siluetu a hodnoty předešlé generace, ovšem přináší mnohem čistější designové detaily a také hromadu nových technologií v čele s novými řadovými šestiválci.
Nové CLS se v oblasti designu řídí novým heslem „Sensual Purity“ (v překladu Čistota smyslů), takže přebytečné hrany, ostře řezané prolisy a další agresivní prvky na karoserii prakticky neexistují. Celkový vzhled je čistý, uhlazený a plynulý. Trochu nabručeně se tváří jen příď s novými světlomety a velkou mříží chladiče, která je osazena chromovanou hvězdou. Všechny panely karoserie jsou hliníkové s výjimkou dveří. Dveře zůstaly ocelové kvůli pevnosti a odhlučnění a i nadále disponují bezrámovými okny, lépe odolávajícími aerodynamickému hluku.

Pod karoserií se ukrývá kombinace techniky třídy E a třídy S. Zatímco z třídy E pochází upravená podvozková platforma, třída S pro změnu dodala rozsáhlý soubor technologií. Podvozek je oproti „éčku“ údajně nastaven na tužší a sportovnější chování, stále je však brán pochopitelně v potaz i komfort cestujících.

Právě z toho důvodu nabídne CLS velké rozsahy nastavení adaptivního podvozku. Zákazníci mohou kromě klasického zavěšení navíc sáhnout i po aktivním vzduchovém odpružení.

V oblasti asistenčních technologií jsou k mání samozřejmě prvky jako varování před srážkou se samočinným bržděním, udržování jízdního pruhu, hlídání mrtvého úhlu nebo adaptivní tempomat. Dále nechybí LED světlomety, odemykání pomocí mobilního telefonu, ionizační systém, audiosystém Burmester, masážní sedadla či bezdrátové nabíjení.

V interiéru se v závislosti na výbavě objevuje kůže Nappa, ambientní osvětlení s nastavitelnými barvami nebo dekorativní obložení z pravého dřeva. Před řidičem se nachází dva displeje o úhlopříčce 31 centimetrů, které na sebe opticky navazují a slouží jako přístrojová deska i jako multimediální systém. Přítomen je pochopitelně sdružený otočný ovladač s touchpadem. Oproti předchůdci je navíc nové CLS pětimístné a polepšil si i kufr, jehož objem nově činí 520 litrů.

Z oblasti motorů jsou tu zatím výhradně nové řadové šestiválcové motory, spojené vždy s automatickou devítistupňovou převodovkou a pohonem všech kol. Menší čtyřválce přijdou na trh teprve později. Základem je nyní naftový agregát 350d o objemu 2,9 litru, jehož výkon činí 286 koní (210 kW) a točivý moment dosahuje 600 Nm. O stupeň výš stojí motorizace 400d o stejném objemu, disponující však výkonem 340 koní (250 kW) a točivým momentem 700 Nm.

Prakticky samostatnou kapitolou je benzínový třílitr označený jako 450. Motor totiž dostal přidružený „mild-hybrid“ systém o napětí 48V a tedy i generátor EQ Boost umístěný v převodovce. Standardně má motor výkon 367 koní (270 Kw) a točivý moment 500 Nm, ovšem elektromotor s baterií o kapacitě 1 kWh umí krátkodobě přidat 22 koní (16 kW) výkonu 250 Nm točivého momentu.

Navíc umožňuje částečně hybridní systém i „plachtění“ na neutrál při vypnutém motoru. Pod kapotou už se nenachází žádné příslušenství poháněné řemenem, takže třeba klimatizace má vlastní elektromotor, který udržuje interiér vychlazený i tehdy, když spalovací motor neběží.

Oficiální prodej prvních tří verzí bude zahájen zanedlouho a základní cena se vyšplhá někam do okolí 1,6 milionu korun. Některé zákazníky nicméně zamrzí, že Mercedes už nechystá stylový kombík CLS Shooting Brake.  
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů