Tatra MTX se bude vyrábět v Mělníku. Cena supersportu ale bude hodně vysoká

Our theme
Radek Pecák | 25.03.2024
dalších 6 fotek
Společnost jim dělá supersport MTX Tatra | foto: Radek Pecák
Do roku 2028 vznikne v prostorách společnosti MTX v Mělníku celkem deset nových exemplářů Tatry MTX. Na začátku devadesátých let vůz navrhl a zkonstruoval společně s experty Metalexu designér Václav Král se svým synem Jiřím. Dokončit se ale podařilo jen tři kusy tohoto českého supersportu s motorem Tatra. Nyní budou v rámci reedice vyrobeny další. Jejich cena zatím není veřejná, ale podařilo se nám zjistit, do jaké výše by měla vystoupat.
„Právě jsme začali se svařováním konstrukce přídě,“ prozradil exkluzivně redaktorovi Deníku jednatel společnosti MTX Ivan Solfronk. Stalo se tak během besedy v nedávno otevřeném Auto Museu v Lučanech nad Nisou. Ta byla věnována dílu designéra Václava Krále a jeho spolupráci s firmou MTX. Besedy se zúčastnila jak designérova manželka Věra, tak i jeho syn Jiří.

Na to, jak forma Tatry MTX vypadá, se můžete podívat do galerie dokumentující besedu v muzeu.A také Přemysl Baláž. Právě on se podle svých slov spíše nechtěnou náhodou stal jednak majitelem vůbec první vyrobené (červené) Tatry MTX a jednak výrobní dokumentace a řady přípravků na výrobu tohoto unikátu. Také vlastní původní designovou maketu, která se pak používala pro tvoření forem na povrchové díly.

„Myšlenka na výrobu dalších kusů v rámci reedice přišla vloni a hned jsem věděl, že výrobu musí dostat na starosti stejní lidé a stejná firma jako tehdy,“ vysvětlil Baláž. A i u nich našel podporu pro svůj záměr.

Zákazníci, z nichž tři již podepsali závaznou kupní smlouvu a další dva k tomu mají velmi blízko, by měli v příštích letech přebírat vozy, které budou po technické stránce prakticky identické s první vyrobenou, tedy onou zmiňovanou červenou Supertatrou. Tak totiž svůj vůz nazýval jeho duchovní otec Václav Král.

Cena není veřejná, ale podařilo se nám z dobře informovaných zdrojů zjistit, že se blíží sumě 10 milionů korun. Auto dostane i původní motory. Tedy vzduchem chlazené osmiválce se zdvihovým objemem válců 3,5 litru.

Zjistěte více o Supertatře MTX V8 v tomto článku:

Ten má ve své sériové karburátorové verzi výkon 218 koňských sil a umožňoval vozu dosažení maximální rychlosti 246 kilometrů v hodině. Zrychlení z nuly na sto trvá 6,2 sekundy.

„Podařilo se nám zajistit i několik úplně nových motorů, které kdysi byly určeny jako náhradní díl pro vyrobené limuzíny Tatra 613,“ uvedl Solfronk. Projdou kontrolou a případnou repasí v prostorách kopřivnické továrny.

„Se současnými vlastníky společnosti Tatra Trucks jsme také domluveni na spolupráci,“ dodal Baláž.

Potřebné díly jsou k dispozici
Základem konstrukce je trubkový příhradový rám, který vozu uděluje mimořádnou tuhost. „Musíme se učit jak ho dělat znovu, přece jen už od výroby původních kusů uplynulo více než třicet let,“ sdělil Solfronk.

Proto bude první vůz v rámci reedice vznikat pomalu a poměrně dlouho. „Zavázali jsme se ale, že ho zákazníkovi předáme do konce příštího roku,“ zdůraznil. Dalších devět kusů bude vyráběno tempem dva až tři kusy ročně. Poslední by tak měl být předán zhruba v roce 2028.

Nyní se postupně tvoří svařovací přípravky a na nich současně svařují jednotlivé části přídě. „Postupujeme zepředu dozadu a až se vyřeší zavěšení kol, zabudování motoru a další zásadní záležitosti, tak budeme postupovat směrem vzhůru. K tomu už ale budeme potřebovat také nově vyrobené laminátové povrchové díly,“ dodal.

Jednatel MTX Ivan Solfronk a designér Jiří Král u makety Tatry MTX, zdroj: Deník/Radek Pecák


Vždy se podle něho bude také muset leccos upravit v souvislosti s individuálními požadavky zákazníků. Třeba z hlediska požadované výbavy inteiréru.

Samozřejmě zůstanou zachovány i vzhůru výklopné boční dveře. Důvod jejich použití je podle designéra Jiřího Krále i ryze praktický. „Tatra MTX vznikla vlastně změnou záměru z okruhového závodního auta na silniční supersport. Auto je tedy hodně široké. U závoďáku se samozřejmě nepočítá se stahovacími bočními okénky. A tak, aby mohl řidič zaplatit mýto u mýtné brány, nebylo vlastně jiné řešení než použít tento typ zavěšení dveří,“ konstatoval.

MTX, dříve Metalex, se proslavil nejen výrobou unikátních závodních aut:

Podle Solfronka není ani problémem získání dalších potřebných dílů, třeba světlometů, okenních skel a podobně. „Třeba přední světla byla z BMW 850i a stále jsou jako náhradní díl k sehnání. Původní firma, která vyrobila skla, už sice neexistuje, ale jsou tady další s potřebnou technologií,“ vysvětlil.

Docela unikátní je podle Baláže fakt, že majitelé nově vyrobených Tater MTX ji dokonce budou moci používat v běžném provozu na silnici. „Je to proto, že i ty původní vyrobené exempláře dostaly formální schválení k provozování jako přestavby Tater 613. A tato homologace platí dosud. Jen jsme museli sehnat deset klasických Tater 613 s platnými registračními značkami,“ uvedl. Ty ale fakticky poslouží jen jako dárci bílých plechových tabulek z přídě a zádě.
Article rating
4.4 from 5 (88%)
Rated: 16x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů