Podívejte se, jak se vyvíjela řadicí páka. Začínala jako tyč mimo interiér

Our theme
Daniel Fuglevič | 28.02.2018
dalších 6 fotek
Jak se vyvíjela řadicí páka? Od „tyče“ mimo interiér po komfortní automat. | foto: Škoda
Podobně jako volant se v průběhu vývoje automobilů vyvíjela také řadicí páka. Od velkých tyčí umístěných mimo interiér po dnešní automaty, u kterých se nemusíte takřka o nic starat. Mladoboleslavská automobilka Škoda ukazuje, jak se řadička měnila v průběhu let právě u jejích aut.
Není třeba zahálet, a tak hned začneme v období dávno před začátkem druhé světové války, přesněji na začátku 20. století, kdy už svůj byznys s motocykly a hlavně tedy auty rozjížděli pánové Laurin a Klement, z jejichž firmy se nakonec stala dnešní Škoda Auto.

Pokud byste se chtěli podívat i na vývoj volantu u škodovek, určitě se později koukněte na odkaz níže.

Laurin & Klement Voiturette A (exponát z roku 1906)
Laurin & Klement Voiturette A (exponát z roku 1906).


U prvních vozů, jako byl třeba Laurin & Klement Voiturette A z roku 1906, byla řadicí páka umístěna po pravé ruce řidiče společně s pákou ruční brzdy (ta je dále od volantu). Auto mělo tři stupně pro jízdu vpřed a jednu pro jízdu vzad, jednotlivé stupně se aretovaly pomocí západky.

Laurin & Klement Sg (exponát z roku 1913)
Laurin & Klement Sg (exponát z roku 1913).


Karoserie prvních automobilů se začaly brzy postupně uzavírat. Byly ale poměrně úzké, takže řadicí páka s ruční brzdou se dovnitř nevešly a musely být umístěny „venku“ jako například u modelu Laurin & Klement Sg z roku 1913.

Laurin & Klement – Škoda 110 (exponát z roku 1929)
Laurin & Klement – Škoda 110 (exponát z roku 1929).


Ve 20. letech minulého století se s postupným zvětšováním interiérů mohla řadicí páka přestěhovat dovnitř. Protože se v českých zemích tehdy jezdilo vlevo, byl volant na opačné straně a řadicí páka na zemi uprostřed.

 

Škoda Popular Monte Carlo (exponát z roku 1937)
Škoda Popular Monte Carlo (exponát z roku 1937).


Ve 30. letech minulého století měla většina automobilů třístupňové převodovky jako třeba toto kupé z druhé poloviny 30. let. Dražší auta ale začala dostávat převodovky čtyřstupňové. Na řadicích pákách se také začala objevovat první nakreslená schémata řazení. Všimněte si písmene Z pro zpátečku.

Škoda Octavia (exponát z roku 1960)
Škoda Octavia (exponát z roku 1960).


Na určitou dobu se řadicí páky přestěhovaly z podlahy na sloupek řízení. Příkladem může být právě Octavia z 60. let. Důvodem byla snaha konstruktérů zvýšit komfort cestujících. Přesun řadicí páky z podlahy totiž umožnil nahradit dvě samostatná přední sedadla jednou velkou pohodlnou lavicí.

Škoda 1000 MB (exponát z roku 1966)
Škoda 1000 MB (exponát z roku 1966).


Netrvalo dlouho a řadicí páka se u škodovek definitivně vrátila na podlahu, jak lze vidět také u ikonického „embéčka“ z roku 1966.

 

Škoda 125 L (exponát z roku 1989)
Škoda 125 L (exponát z roku 1989).


Z pohledu řazení byla významná řada modelů 105, 120 a 130. Dřívější kulatou hlavičku řadicí páky z tvrdého plastu totiž postupně nahradila měkčí z polyuretanové pěny a schéma řazení znázorňovala samolepka na předním skle. V roce 1985 se ve škodovkách objevila i první pětistupňová převodovka, a to v modelu 130.

Škoda Octavia (exponát z roku 1996)
Škoda Octavia (exponát z roku 1996).


Prvním vozem Škody, který dostal automatickou převodovku, byla Octavia z roku 1996. Tehdejší automat byl čtyřstupňový. A netřeba podotýkat, že rychlost řazení byla ještě hodně daleko od současných dvouspojkových automatů.

Škoda Karoq (2018)
Škoda Karoq (2018).


V dnešních modelech škodovky mají zákazníci na výběr manuální pěti- nebo šestistupňové převodovky, případně automatické dvouspojky o šesti či sedmi stupních. Část z nich si přitom automobilka sama vyrábí v závodech v Mladé Boleslavi a Vrchlabí. Vrcholem jsou automaty s označením DQ 200. Každý se skládá z 352 dílů, má dvě spojky a umí řadit v řádu milisekund.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů