Octavia, jak ji neznáte. Tohle jste o českém hitu možná nevěděli

Our theme
Daniel Fuglevič | 06.02.2017
dalších 25 fotek
Škoda Octavia se v Čině jmenuje Ou Ya. A je natažená do délky. | foto: Škoda
Pro mnohé je Škoda Octavia v jakékoliv generaci ukázkou uniformity, šedi a snad i nudy. Není to ale úplně pravda, kolem nejprodávanější škodovky najdeme řadu méně známých a fascinujících zajímavostí.
Už jen nedávný facelift třetí generace rozdělil národ na dvě strany. Jedné části nová čtyřoká tvář vozu nevadí a možná se jim i líbí, ta duhá facelift naprosto zatratila už při pohledu na první fotky.

Mimochodem, jak omlazená Octavia jezdí, se díky naší přitomnosti na prvním seznámení s vozem dozvíte už dnes.

Ještě předtím se ale pojďme podívat na ty největší zajímavosti v dosavadním, už více než dvacet let dlouhém životě mladoboleslavského bestselleru.

Prodloužená Octavia Long pro politiky
Škoda Octavia Long.


Miloš Zeman si dupnul a dostal, co chtěl. Tehdejší předseda vlády si přál, aby politici jezdili českými auty a Škodu lépe prezentovali světu. Superb byl teprve na cestě, a proto vznikla v roce 1999 prodloužená Octavia Long.

V oblasti B sloupku byla Octavia rozšířena a rozvor vozu se prodloužil o osm centimetrů. Hlavním důvodem bylo zvětšení místa pro nohy na zadních sedačkách.

Octavia Long pro "papaláše" dostala nejluxusnější výbavu Laurin & Klement a navíc mobilní telefon vepředu, dodatečné interiérové osvětlení, výklopné stolečky a hlavně odnímatelný modrý maják.

Nabídnuta byla pouze politikům, ale jelikož se nakonec Zemanovi a dalším pohlavárům vlastně moc nelíbila, postupně se dostala i mezi veřejnost. Vyrobeno však bylo jen 25 kusů.

Octavia RS WRC Edition v závodních barvách
Škoda Octavia RS WRC Edition.


Jestli se ve škodovkách vyznáte, tuhle limitovanou edici si určitě pamatujete. K oslavě stoletého výročí škodovky v motorsportu (2001) byla představena speciální stokusová série Octavia RS WRC Edition.

Karoserie nesla válečné zbarvení inspirované rallyovou Octavií ze světového podniku WRC a sedmnáctipalcová kola Spider byla lakována bílou barvou. Motorově zůstalo vše při starém, pod kapotou tedy pracovala přeplňovaná benzinová osmnáctistovka o výkonu 180 koní (132 kW).

WRC Edition měla tehdy mimo jiné ve výbavě standardně systém ESP, xenony, speciální kryty prahů a také speciální plaketu s pořadovým číslem vozu. Pouhých 37 kusů prý skončilo v Česku, zbytek putoval za hranice. Při uvedení stála 895 tisíc korun.

Nejsilnější jedničkovou Octavii měli Řekové
Škoda Octavia GT (Řecko).


Zájem o první generaci sportovně laděné Octavie RS byl v Řecku tak velký, že se Škoda rozhodla tamním zájemcům nabídnout něco extra.

U nás již byla jedničková Octavia v roce 2006 označena výběhovým přízviskem Tour, když se v Řecku objevila ještě výkonnější verze klasického RS, speciální Octavia GT. Ta nabízela přeplňovaný motor o objemu 1,8 litru, jehož výkon byl naladěn na 193 koní (142 kW) a točivý moment až na 276 Nm. Což je ve srovnání s RS nárůst o 14 koní a 41 Nm.

Proč jsme nedostali Octavii GT i doma? Kvůli zájmu, respektive nezájmu. V Řecku se totiž prodalo celých 20 procent celkové produkce "eresek", zatímco v Česku skončila pouze necelá dvě procenta.

V Indii měli Lauru
Škoda Laura RS (Indie).


Octavia se v Indii prodává už od roku 2001. Pod tímto jménem ji tam ovšem před pár lety ještě nikdo neznal. Na indickém trhu totiž oktávka dostala zvučné jméno „Laura" a kromě této změny docházelo i na zajímavé úpravy specifikací.

Například ostrá Laura RS druhé generace byla v zemi kořeněných jídel ironicky trochu zjemněna. Pod kapotu dostala motor 1.8 TSI o výkonu pouze 160 koní (118 kW), který jste u nás našli ve standardní Octavii.

Místo 17- nebo 18palcových kol pak mohli mít Indové pouze šestnáctky. Propagační fotky Laury RS tím pádem krásně mátly případné zájemce. Alespoň, že designem Laura RS vypadala jako Octavia RS.

Mimochodem, před čtyřmi lety byla v Indii spuštěna výrobní linka Octavie a od pojmenování Laura se následně upustilo.



Octavia na solných pláních v Bonneville
Škoda Octavia Bonneville speciál.


Pokořování rychlostních rekordů se Škodou Octavia se může někomu zprvu zdát jako science fiction. Jenže právě faceliftovaná Octavia druhé generace byla před několika lety oficiálně upravena k dosahování co nejvyšších rychlostí na solných pláních v americkém Bonneville.

Cíl byl zprvu jasný – překonat hranici 322 km/h (200 mil za hodinu) a zařadit se do exkluzivního seznamu vozů, které na Bonneville tuto rychlost překonaly. Vše šlo podle plánu a britský motoristický novinář Richard Meaden v srpnu roku 2011 dosáhl rychlosti 325 km/h.

Následně se tým pokusil zaútočit i na absolutní rekord z roku 1998 pro kategorii aut s přeplňovaným dvoulitrem, který činil 348 km/h. Meaden rozjel oktávku na 365,45 km/h a Škoda měla rekord v kapse.

Na úpravě vysokorychlostního vozu pracovalo technické oddělení Škody v Anglii ve společnosti s tuningovou firmu REVO Technik.

Motor pocházející ze sériové Octavie RS žere závodní palivo, má upravenou elektroniku a hlavně dostal nové turbodmychadlo Garrett schopné maximálního plnícího tlaku 1,93 baru. Těmito úpravami bylo dosaženo výkonu až 600 koní.

Elektrickou oktávku testovaly rodiny
Škoda Octavia Green E Line.


První elektromotorem poháněnou Škodu prý máme očekávat kolem roku 2020. Alespoň se to tedy říká. S touto technologií ale v Mladé Boleslavi experimentovali už dříve.

V rámci výzkumu jezdila po silnicích v roce 2012 hrstka elektrických prototypů druhé generace Octavie. Škodovka dokonce vozy zapůjčila k ročnímu testování vybraným českým rodinám.

Octavia Green E Line měla pouze karoserii Combi. Poháněl ji elektromotor o výkonu 116 koní (85 kW), točivém momentu 270 Nm a akumulátor v podobě lithium-ionových článků byl umístěn v podlaze. Zrychlení z 0 na 100 km/h trvalo elektrické Octavii 12 sekund.

Dojezd na jedno nabití pak čítal 140 kilometrů a dobít energii na 80 % trvalo z 400V třífázové zásuvky 2,5 hodiny. Kdo takovou možnost neměl, čekal na dobití baterií z klasické 230V zástrčky celých 8 hodin.

Ačkoliv elektrický pohon Octavie Green E Line fungoval bez problémů, omezený dojezd a zdlouhavé nabíjení mělo za následek ukončení projektu. Prototypy byly podle automobilky sešrotovány.

Aktuální Octavia RS je hvězdou u protinožců
Škoda Octavia RS230 (Austrálie).


Ani byste nevěřili, jak je Octavia populární v Austrálii. Přesněji řečeno, jak jsou tamní zájemci nadšení z Octavie RS.

V zemi silných Holdenů, Fordů a všudypřítomných osmiválců, které občas nacpou i do stavebních dodávek, je nejžádanější Octavií právě ta nejsilnější varianta. Celých 47 procent prodeje tam Škoda připisuje verzi RS.

Tamní zákazníci se tak jistě už těší na příjezd modernizované a ostřejší varianty RS 245.

V Číně se prodává Ou Ya
Škoda Ou Ya (Čína).


Čína je pro celý koncern Volkswagen velice důležitý trh, a proto se nelze divit, že i Škoda tam prodává a vyrábí oblíbenou Octavii. Pro tamní zájemce je třetí generace pojmenována Ou Ya a kromě jiného jména má i zvětšený rozvor o 9 centimetrů. Číňané si totiž potrpí na vnitřní prostor.

Zajímavostí je i facelift třetí Octavie, který v Číně probíhal ve dvou stupních. Ještě předtím, než se u nás objevila „čtyřoká" modernizace, u nich proběhly velice lehké změny na exteriéru starší verze.

Faceliftovaná Škoda Ou Ya tedy dostala agresivnější přední nárazník ve stylu provedení RS s falešnými otvory pro přívod vzduchu, černé kryty zrcátek, panoramatickou střechu a zadní nárazník předstírající dvojici výfuků. A k tomu ještě větší množství chromu či falešný odvod vzduchu na předních blatnících.

Nejvyšší verze výbavy se v Číně jmenuje Sport TSI 280. Ale kupodivu nemá nic společného s motorem 2.0 TSI nebo výkonem 280 koní. Pod zavádějícím názvem dostanete přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru a výkon 150 koní (110 kW).
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů