Ve Skotsku bourají 15 let nefungující automatické garáže. Uvnitř se našla auta

Our theme
Daniel Fuglevič | 24.01.2018
další 4 fotky
Automatické patrové garáže SkyPark společnosti Autosafe. | foto: reddit.com
Když se město Edinburgh ve Skotsku konečně rozhodlo srovnat se zemí automatické patrové garáže již dávno zkrachovalé společnosti, zjistilo se, že uvnitř je stále zaparkováno několik aut. Přestože tam stojí už přes 15 let, nikdo o ně nejeví zájem.
Takzvané robotické patrové garáže SkyPark společnosti Autosafe měly být v roce 2001 technologickým divem skotského Edinburghu a ukázkou budoucnosti každodenního parkování ve městě. Stavba garáží tehdy vyšla na v přepočtu asi 275 milionů korun, takže očekávání byla pochopitelně velká.

Jen po dvou letech provozu však garáže vykazovaly rozsáhlé technické problémy. Celý systém automatického parkování fungoval na principu výtahů, do kterých v přízemí řidič zaparkoval své auto, a systém již vozu samočinně našel volné místo. Když chtěl řidič auto zpátky, dole u výtahu prostě naskenoval svůj parkovací lístek a do několika minut mu auto sjelo výtahem přímo k nohám.

Problémy nastaly, když vracení i samotné automatické parkování vozů přestalo fungovat a obsluha garáží musela zákazníkům auta hledat ručně pomocí záložního systému a joysticku. Popularita moderních garáží tedy rychle spadla dolů a společnost Autosafe provozující parkoviště nakonec zkrachovala.

Po 15 letech nečinnosti patrových garáží se nyní město konečně rozhodlo budovu postupně rozebrat. Trochu nečekaně však uvnitř pracovníci demolice našli stále zaparkovaná auta. Sice nejde o kdovíjaké skvosty, například Austin Maestro, Fiat Uno a podobně, nicméně i přesto se mnozí lidé diví, že 15 let opuštěná auta nikomu neschází.

Mezi spekulacemi se objevují teorie, že majitelé vozů si prostě nestihli auta vyzvednout před tím, než byly garáže nadobro uzavřeny. Dále je prý možné, že některé vozy na místě nechali lidé, kteří si díky pořádné kocovině další den už nepamatovali, kde své auto zaparkovali. Přece jen, o takových případech jsme již také slyšeli.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením ovšem je, že většina zaparkovaných vozů na místě patří společnosti Autosafe. Tuto teorii přitom na Facebooku označil za jako nejreálnější i dřívější pracovník garáží.

Prý budou zachráněna
Podle všeho tehdy firma nakoupila řadu levných ojetin určených k testování automatického mechanismu parkování ještě před otevřením garáží. Ani před nevyhnutelným krachem společnosti pak o vozy neměl nikdo ze zaměstnanců zájem, neboť se opravdu jednalo o nijak nevýrazné plechovky za pár tisíc z autobazaru.

Demoliční společnost rozebírající patrové garáže ale tvrdí, že vozy nepůjdou automaticky do šrotu. Prý vynaloží jakékoliv prostředky k jejich záchraně. Demoliční četa tak bude mít nakonec větší úctu k autům než samotná firma, která vozům tehdy vytvářela super moderní garáže. I poněkud omšelý Fiat se přece může někomu hodit, ne?
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů