Hrdinové devadesátek. Jak si tahle kdysi obdivovaná kupátka vedou jako ojetiny?

Our theme
Dominik Valášek | 17.04.2018
dalších 5 fotek
Opel Calibra. | foto: Opel
Pro mnoho lidí byla devadesátá léta obdobím nejlepších a nejzajímavějších automobilů - třeba proto, že v této době vyrůstali. Mimo velkou spoustu fascinujících „velkých“ sporťáků vznikla i spousta sportovně laděných a celkem dostupných kupé. A z některých z nich jsou dnes atraktivní a cenově zajímavé ojetiny.
Dohromady jsme pro vás vybrali osm sportovních a kdysi obdivovaných kupé z devadesátých let, jejichž ceny (zatím) nevystřelily do výšin. Pochopitelně, že ceny některých modelů už postupně šplhají, ale stále jsou tu i vozy, které můžete v rámci Evropy sehnat za pár desetitisíců.

A když si dáte trochu práce s hledáním pěkného a originálního kusu, jenž nebyl stižen tunerem a ideálně disponuje lepší motorizací a výbavou, třeba ještě narazíte na budoucí zlatou žílu.

Alfa Romeo GTV
Alfa Romeo GTV.
Začneme v Itálii, a sice autem, které je sice krásné a zajímavé, leč poněkud nespolehlivé. Alfa vyráběná od roku 1994 byla svého času velmi oceňovaná, jenže ceny ojetin brzy dramaticky spadly kvůli „vyhlášené“ spolehlivosti. Nejčastěji seženete vozy vybavené motory Twin Spark, které jsou už za cenu jednoho platu.

Těm je ovšem radno se vyhnout. Až podezřele mnoho aut je totiž na prodej s "lehlým" motorem.

Chcete-li skutečně zajímavou Alfu, připlaťte za úžasně charakterní šestiválec Busso o výkonu od 192 koní (141 kW), jejichž cena se šplhá 300 tisíc korun.

Ford Probe
Ford Probe.


Mrkačkové kupé je do značné míry společným produktem Fordu a Mazdy, o čemž vypovídá i nabídka motorů a technická příbuznost s Mazdou MX-6 a 626.

Většina Probe na prodej je z druhé generace, tedy vyráběné v letech 1992 až 1997. Pod kapotou můžete mít buď dvoulitrový čtyřválec o výkonu 120 koní (88 kW) nebo větší šestiválec o objemu 2,5 litru, podávající 166 koní (122 kW). Ceny začínají na pár korunách a dokonce i krásný kus z Německa vyjde do 100 tisíc.

V takovém případě dostanete nezrezlé auto s rozumným nájezdem a v originálním stavu.



Honda Prelude
Honda Prelude.


Pro mnoho lidí je správné sportovní kupé jedině z Japonska, což by mohla dokazovat i Honda Prelude. My koukáme po čtvrté generaci, vyráběné v letech 1991 až 1996, které samozřejmě nechybí pro Prelude typické zatáčení zadní nápravy. Do Evropy se vozily tři motorizace. Základní dvoulitr má 133 koní (98 kW), výkonnější 2.3i 160 koní (118 kW) a vrcholem je točivý 2.2i VTEC o výkonu 185 koní (136 kW).

Také u Prelude se můžete přehrabovat ve velkém množství levných aut na prodej, ale od nich určitě nečekejte zázraky. Pěkné exempláře jsou okolo 80 tisíc korun a kousky s VTEC motorem vyjdou na více než 100 tisíc.

Mitsubishi 3000GT
Mitsubishi 3000GT.


Z podobného soudku jako Prelude je také Mitsubishi 3000 GT, prodávané v Japonsku jako GTO a v Americe jako Dodge Stealth. Designově zajímavé placaté auto se vyrábělo od roku 1990 a pochlubilo se v závislosti na modelu i natáčením zadních kol, náhonem na všechna kola nebo aktivní aerodynamikou.

Pod kapotou se objevují třílitrové šestiválce o výkonu až 300 koní (220 kW), ovšem ceny zajímavých kusů už nyní šplhají relativně vysoko. Nejlevnější kusy se v Evropě prodávají za 200 tisíc, zlatý střed je kolem 400 tisíc, ovšem k mání jsou i téměř neježděné leštěnky s cenou k milionu.

Opel Calibra
Opel Calibra.


Calibra vyráběná od roku 1989 se (stejně jako další auta z tohoto výběru) často stávala terčem amatérských „ladičů“. Narazit na hezký kus tedy není úplně snadné, ale když se zadaří, opět se jedná o zajímavé a pěkné auto. Pod kapotou se nachází hlavně dvoulitry - od základního osmiventilu o výkonu 117 koní (86 kW), až po šestnáctiventilovou verzi s přeplňováním a výkonem 207 koní (152 kW).

Žádaný je i šestiválec o objemu 2,5 litru s výkonem 170 koní (130 kW). I tady startují ceny hluboko pod 50 tisíci, jenže nechcete-li auto před smrtí, vyhněte se jim obloukem.

Na hezkou Calibru si připravte nějakých 80 tisíc, na šestiválec zhruba 100 tisíc a na vrcholnou motorizaci s turbem potom kolem 200 tisíc.



Peugeot 406 Coupé
Peugeot 406 Coupé.


Oproti klasickým Peugeotům 406 pyšní se verze Coupé nadmíru elegantní karoserií, kterou nadesignovalo studio Pininfarina. Vůz vyráběný až od roku 1997 dostal pod kapotu výkonnější motorizace ze sedanu a kombíku, takže můžete vybírat čtyřválce od 132 do 158 koní (97 až 116 kW), šestiválce o výkonu 190 a 207 koní (140 a 152 kW) a dokonce jeden turbodiesel.

Také tady si při nákupu vystačíte už s jedním platem, ale na hezké šestiválce dosáhnete až se 100 tisíci. Což na pohledné auto, které z dálky a s přihmouřenýma očima připomíná Ferrari 456, není špatné.

Toyota Celica
Toyota Celica.


Celica je ve světě aut podobně kultovní jméno, jaké nese větší sestřička Supra. Nás zajímá hlavně šestá „čtyřoká“ generace, vyráběná v letech 1993 až 1999. V Celice lze nalézt několik čtyřválců od 1,8 do 2,2 litru, přičemž nejzajímavější je přeplňovaný dvoulitr 3S-GTE, podávající ve čtyřkolce GT-Four hned 242 koní (178 kW) výkonu.

Bohužel právě verze GT-Four je také jednou z nejdražších Celic, která se s cenou nevejde pod 200 tisíc. Ten zbytek je výrazně levnější a slušný kus lze koupit od 70 tisíc výš.

Volkswagen Corrado
Volkswagen Corrado.


A zapomenout nesmíme ani na německé sousedy, konkrétně s modelem Volkswagen Corrado, vyráběným od roku 1988. Pod přitažlivou slupkou se ukrývá podobná technika jako u Golfu druhé generace, potažmo u stejně staré Jetty. To znamená benzínové motory 1,8 a 2,0, ovšem i zajímavé kompaktní šestiválce VR6 o výkonu 190 koní (140 kW), které jsou dnes nejcennější.

Koupě čtyřválcového Corrada se vejde do 100 tisíc korun, koupě šestiváclce potom znamená investici přes 200 tisíc. Ale moc jich není, i tohle auto navíc bylo častým terčem amatérských tunerů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů