Automuzeum Lučany již otevřelo. Ukazuje rallyové legendy i italskou klasiku

Our theme
Radek Pecák | 24.11.2023
dalších 15 fotek
Muzeum v Lučanech je už otevřeno každý víkend | foto: Radek Pecák
Nové muzeum automobilů a motocyklů v Lučanech u Jabloncenad Nisou je od nynějška otevřeno vždy od pátku do neděle. K vidění jsou zde tři desítky automobilů a zhruba sedmdesát motocyklů.
Kultovní automobily jako Lamborghini Diablo, Ford GT40, ale i v našich končinách poměrně neznámé stroje britských značek Marcos a Riley nebo americké Simplex, si mohou tento a každý následující víkend prohlížet návštěvníci nového automoto muzea v Lučanaech u Jablonce nad Nisou.

I tato vozidla (a řadu jiných) si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii.Nachází se u hlavní silnice spojující Jablonec nad Nisou s Tanvaldem a je umístěno v budovách bývalého sklářského podniku. V hlavní hale jsou umístěny také klasické italské supersportovní vozy značek Lamborghini nebo Ferrari, příznivce světa rallye zaujmou například exempláře Lancie Delta HF Integrale EVO II nebo neméně ikonická Subaru Impreza Sti 22B. Těch vzniklo jen 400 kusů a sportovní verze má na svém kontě 47 vítězných závodů v seriálu mistrovství světa rallye.

Tvůrci expozice nezapomněli ani na československé legendy, jakými jsou Tatra 12 Sport nebo produkty Metalexu. Obdiv vyvolává rovněž motocykl Jawa 350 x2 OHC, která byla nejúspěšnějším tuzemským sportovním motocyklem. V první polovině šedesátých let dokázala s jezdci Františkem Šťastným a Gustavem Havlem vítězit na tratích velkých cen v serálu mistrovství světa silničních motocyklů.

Špičková dílna pro renovace
"Expozice není neměnná, budeme ji poměrně často obměňovat. Část exponátů je v našem vlastnictví, část jich máme zapůjčeno od různých vlastníků na různá časová období," vysvětlil mi během prvních minut po otevření expozice kurátor muzea Jan Marx.

"Budeme mít také specializované tématické výstavy. Již nyní je jedna taková věnována Elišce Junkové, v další se pak věnujeme české účasti na Dakaru," sdělil.

Již na počátek příštího roku se také připravují besedy s různými osobnostmi z automobilového světa.

Muzeum, které financoval majitel Radek Dvořák výhradně ze svých zdrojů, si na svůj provoz bude vydělávat jednak ze vstupného (plné vstupné pro dospělého vyjde na 280 Kč) a jednak z výdělků servisní a renovační dílny. V ní jsou mechanici schopni opravit, zprovoznit i celkově zrenovovat prakticky jakýkoli typ automobilu nebo motocyklu libovolného stáří.

Ten, kdo nemá třeba pro zimní uskladnění svého veterána odpovídající prostory, si zde bude moci pronajmout část plochy v depozitu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů