Nový Peugeot 3008 přichází zatím bez spalovacích motorů

Our theme
Dominik Valášek | 12.09.2023
dalších 20 fotek
Peugeot E-3008 | foto: Se svolením Peugeot
Peugeot po sedmi letech představuje třetí generaci svého bestselleru. 3008 je modernější, stylovější, ale hlavně električtější. V současné chvíli se vůz představuje výhradně coby elektromobil E-3008, dostupný se třemi variantami pohonu. Peugeot chce dostát svému slibu, že v roce 2025 nabídne nejvíc elektrických modelů ze všech masových evropských automobilek.
3008 vždy dodržuje poslední módu, takže po MPV první generace a SUV druhé generace, přichází nově jako „fastback SUV“, tedy vůz se zvýšenou siluetou a pěti dveřmi, ovšem se splývavou zádí, na níž dominuje střešní spojler. Na přídi zase dominují úzké LED světlomety s trojicí „drápů“ denního svícení a taky maska se štěpícími se segmenty. Rozměry zůstávají menší v rámci segmentu C-SUV, nová 3008 má 454 centimetrů na délku, 189 na šířku a 164 na výšku. Součinitel aerodynamického odporu činí Cx = 0,28 a důležitá je samozřejmě velikost kufru, která činí 520 litrů po plato.

Uvnitř vozu vévodí nová koncepce interiéru Panoramic i-Cockpit. I nadále je 3008 vybavena velmi malým volantem, přes který se kouká na přístrojovou desku, umístěnou na vrchu palubní desky. Namísto klasického přístrojového panelu se zde ovšem nachází zakřivený panoramatický displej o úhlopříčce 21 palců, rozdělený na informace pro řidiče a část s infotainmentem, kde se zobrazují média, navigace a další. 3008 jde na trh ve dvou výbavách – Allure a GT – z nichž vyšší GT má displej skutečně jeden, jednadvacetipalcový. Nižší výbava Allure má pak také jeden prohnutý celek, ale displeje jsou ve skutečnosti dva desetipalcové.

Dále se v rámci vyšší výbavy můžete těšit ještě na vyhřívaný volant a na vyhřívaná, odvětrávaná a masážní sedadla s Alcantarou, která navíc nesou zdravotní certifikaci AGR. Vůbec poprvé v historii Peugeotumohou mít přední sedadla i dofukovací bočnice. Základní výbava Allure má sice sedadla stejně tvarovaná, ale potažená látkou, bez ventilace a masážní funkce.

Podívejte se na odhalení Peugeot 3008 i na videu:



Interiér, v němž jsou velké plochy palubní desky a dveří potaženy látkou, využívá dále nastavitelná dotyková tlačítka i-Toggles, což jsou vlastně malé dotykové displeje, zobrazující vybranou funkci. V interiéru nechybí systém filtrace vzduchu, za příplatek prémiový audiosystém Focal nebo spousta odkládacích prostor. Ty zde mohou být i díky volnému středovému panelu bez voliče převodovky. Ten je zde formou tlačítek na palubní desce. Pod volantem jsou potom pádla, která u elektrické verze ovládají úroveň rekuperace. Nechybí ani rozsáhlá sada jízdních asistenčních systémů.

Nová generace 3008 je zároveň prvním autem koncernu Stellantis, které využívá platformu STLA. Jedná se o platformu od začátku navrhovanou pro použití s plně elektrickým pohonem a E-3008 nabízí při příchodu na trh hned trojici jeho variant. Ta základní má jeden motor pohánějící přední kola, výkon 210 koní, točivý moment 343 Nm a baterii o kapacitě 73 kWh, se kterou ujede na jedno nabití 525 kilometrů podle cyklu WLTP. Pro vyšší výkon je tu varianta dvoumotorová, s motorem i na zadní nápravě. Dohromady mají motory 320 koní a 509 Nm, baterie je stejná 73 kWh, a stejně tak i dojezd 525 kilometrů. Poslední verzí je ta s prodlouženým dojezdem. Ta má opět pouze jeden elektromotor, tentokrát o výkonu 230 koní s točivým momentem 343 Nm, ovšem baterie má kapacitu 98 kWh, díky čemuž slibuje vůz dojezd až 700 kilometrů na nabití.

Baterie má provozní napětí 400 V, nachází se v podlaze, pochopitelně nechybí aktivní tepelný management ani tepelné čerpadlo, snižující odběr při topení do kabiny. Nabíjení je možné buď z domácích wallboxů o výkonech 11 nebo 22 kW, případně z rychlé stejnosměrné nabíječky s výkonem až 160 kW. Na rychlé nabíječce trvá „cestovní“ nabití z 20 na 80 % jen 30 minut. Peugeot se v technických datech pochlubil i hmotností. Ta činí u základní verze s jedním motorem a menší baterií 2 114 kilogramů, verze s dvojicí motorů má 2 199 kilogramů a verze s dlouhým dojezdem 2 174 kilogramů.

Postupem času do nabídky přibyde i hybridní a plug-in hybridní pohon se spalovací motorem, konkrétní detaily ovšem Peugeot neprozradil. Elektrická verze dorazí na evropský trh v únoru 2024 za zatím neznámou cenu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů