Policie převzala nové Superby. Neoznačené a s měřící technikou

Our theme
Redakce | 23.01.2018
První kusy z nové várky neoznačených Superbů. | foto: Škoda Auto
Dopravní policisté si dnes převzali první polovinu z 38 nových Superbů pro takzvaný skrytý dohled. To znamená, že vozy jsou neoznačeny a jsou vybaveny měřící i záznamovou technikou.
Že dopravní policie rozšíří flotilu automobilů pro skrytý dohled, není nová informace - o výběrovém řízení na 38 speciálů jsme informovali už v létě, další podrobnosti jsme přidali v listopadu.

Po 19 vozech převzatých dnes má následovat ještě dalších 19. Policejní prezident Tomáš Tuhý přitom doufá, že se tak stane ještě před začátkem letní sezony. Auta budou sloužit ve všech krajích České republiky především jako hlídkové a stíhací vozy. Snad ani není třeba připomínat, že všechna auta budou neoznačená a záměrně vybavená tak, aby byla pro běžného řidiče prakticky nezpozorovatelná.

Všechna auta mají samozřejmě kompletní policejní vestavbu, která obsahuje vše potřebné pro měření, dále záznamové zařízení, vysílačku a skryté majáky. Skrytý je i samotný radar, umístěn je v mříži chladiče, takže na první pohled a zejména potom na větší vzdálenost, nelze policejní vůz poznat.

Vybavení posádce umožňuje měřit rychlost ze stojícího i jedoucího vozidla, umí také měřit průměrnou rychlost a změří auta, která příjíždí i odjíždí.

Jak už to u policejních stíhačů bývá, všechny Superby jsou osazeny vrcholným pohonným ústrojím. To znamená přeplňovaný benzínový čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 280 koní (206 kW), šestistupňovou automatickou dvouspojkovou převodovku DSG a pohon všech kol. Maximální rychlost by měla přesáhnout 250 km/h. Vozy jsou navíc vybaveny adaptivním podvozkem, rezervou a ochranným krytem motoru. Všechny kusy mají karoserii typu liftback.

Policie za 38 Superbů zaplatila 64 milionů korun. Je také dobré připomenout, že tyto neoznačené vozy policie pořizuje z peněz nás všech, používá totiž prostředky z fondu zábrany škod, do kterého putuje část plateb za povinné ručení. Tento fond byl zřízen před čtyřmi lety a původně se prezentoval coby zdroj na nákup techniky zejména pro hasiče a záchranáře.

Jako drobnou zajímavost na závěr lze uvést, že vozy mladoboleslavské Škody slouží policejním složkám ve více než třiceti zemích. Využívají je policie států jako Srbsko, Portugalsko, Austrálie, Rakousko nebo Švýcarsko.  

 
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů