Audi to myslí vážně. Opravdu chystá elektromobily přenášené drony „Pop.Up Next“

Our theme
Jiří Švamberk | 03.12.2018
„Pop.Up Next“ na akci Drone Week v Amsterdamu | foto: Audi
Nový koncept taxislužby budoucnosti kombinuje autonomní elektromobil s dronem.
To, co se ještě nedávno zdálo sci-fi a hudbou několika desítek dalších let, se stalo realitou. Audi, Airbus a Italdesign na akci Drone Week v Amsterdamu společně představily koncept pro leteckou taxislužbu, který pro přepravu osob kombinuje autonomní elektromobil s dronem. Létající modul při prvním veřejném zkušebním letu precizně usadil kabinu pro cestující na podvozek vozidla, který následně předvedl ve zkušebním areálu autonomní jízdu.

Prozatím šlo pouze o model v měřítku 1:4, ovšem již v příštím desetiletí by mohli zákazníci Audi využívat ve velkoměstech komfortní a efektivní leteckou taxislužbu.

Dr. Bernd Martens, člen představenstva společnosti Audi, zodpovědný za nákup/IT, a současně prezident společnosti Italdesign, k tomuto průlomovému pojetí přepravy osob řekl:

„Létající taxi se stane realitou. O tom jsme u Audi přesvědčeni. Stále více lidí se stěhuje do měst. A díky automatizaci bude stále více lidí mobilních. Právě starší lidé, děti nebo lidé bez řidičského oprávnění budou rádi využívat komfortní robotizovaná taxi. Pokud dokážeme inteligentně rozdělit dopravu mezi silnice a vzdušný prostor, přinese to užitek městům i jejich obyvatelům.“

„Pop.Up Next“ na akci Drone Week v Amsterdamu


Audi od letošního léta v Jižní Americe testuje společně s firmou Voom, dceřinou společností Airbusu, nové podoby sužby individuální mobility. Zákazníci z velkých měst, jako například Mexiko City nebo Sao Paulo si rezervují lety vrtulníkem, zatímco pro jízdu k přistávací ploše nebo od ní je k dispozici automobil Audi. Představovaná letecká taxislužba je další evolucí tohoto konceptu individuální přepravy.

Audi je v tomto ohledu mimořádně činné. Kromě svého vlastního vývoje podporuje také inglostadtský projekt letecké taxislužby „Urban Air Mobility“, který zanedlouho v rámci zkušebního programu spustí v závodě Audi. Tento projekt má přesvědčit obyvatele o výhodách nové technologie a najít odpovědi na otázky, týkající se například akumulátorové techniky, legislativního rámce, certifikace nebo infrastruktury.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů