V kategorii dostupných dieselů nastal souboj koncernů: Přehled aut do 750 000 Kč

Our theme
Radek Pecák | 09.05.2024
dalších 15 fotek
foto: Se svolením Peugeot
Zejména ti, kteří toho najezdí hodně po dálnicích, ocení nízké provozní náklady, které stále poskytují dieselové automobily. Přinášíme tedy přehled v současné době dostupných typů, které se nabízejí u jednotlivých značek oficiálně působících na tuzemském trhu s novými osobními auty. Zaměřili jsme se na klasické typy, tedy hatchbacky, kombi a SUV. Osobní dodávky jsme protentokrát vynechali.
V cenové hladině do 750 000 korun pokračuje ztenčování nabídky klasických vozů poháněných dieselovým motorem. Vyplývá to z našeho průzkumu oficiálních ceníků automobilek a srovnání se stavem z konce minulého roku.

Aktuální přehled modelů, které jezdí na naftu a nestojí více než 750 000 korun, najdete v naší galerii:



Už si nekoupíte žádné malé městské auto s agregátem, který ke svému provozu potřebuje diesel. Brzy to v zásadě bude platit také o kategorii malých SUV. Náš přehled sice ještě obsahuje tři typy - konkrétně Dacii Duster, Ciutroën C3 Aircross a Fiat 500 X, jenže.... Ve dvou případech se jedná o končící typy případně generace daných modelů. Dacia již za měsíc přijde na český trh v nové generaci, která již možnost zabudování turbodieselu pod kapotu v Evropě nenabídne. A Fiat 500 X je pro změnu auto, které nahrazuje novinka - Fiat 600.

Poté již si zájemce o auto, do kterého se tankuje nafta, bude moci vybírat pouze z nabídky automobilů dvou obřích světových koncernů. Samozřejmě při respektování oné cenové hranice 750 000 korun. Větší a logicky dražší automobily s turbodiesely nabízejí pak také třeba Mercedes-Benz, BMW a v kategorii SUV například také korejské značky Hyundai či Kia.

Případně je možné získat dieselový pohon do menší osobní dodávky. V této kategorii je výběr poměrně široký. Jejich ceny začínají již lehce nad hranicí půl milionu korun a nabízejí je i u řady dalších značek. Třeba u Toyoty, Renaultu nebo Fordu. Ovšem tyto vozy jsme tentokrát z přehledu vynechali. Na pravidelné provozování na dálničních trasách se totiž tak úplně nehodí.

Nejvíce běžných naftových aut s poměrně příznivými cenami nabízí koncern Stellantis. Zejména v té nižší cenové hladině. A z jeho značek, kterými jsou Citroën, Opel, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, DS a další, je dobré zavítat do autosalonu označené logem té prvně jmenované.

Široká nabídka u Citroënu
Právě Citroën totiž v našem přehledu nejlevnějších dieselových aut obsadil za zatím první Dacií čtyři následující příčky. Model C3 Aircross se ještě vloni dal pořídit za méně než 500 000 korun. Nyní je ale po zdražení o citelných 45 000 korun. Cenovky varianty s dieselem začínají na úrovni 514 900 korun.

Právě jen zmiňovaných pět typů vozů se dá pořídit do úrovně 600 000 korun. Všechny další už stojí více. K zajímavém kroku sáhly na českém trh dvě české značky. Opel v současné době nabízí karosérii kombi u modelu Astra za stejnou cenu jako v případě hatchbacku. Dieselovou patnáctistovku tak v Opelu Astra získáte za 669 990 korun.

Ještě zajímavější se jeví nabídka Peugeotu. Ten dokonce svůj model 308 SW prodává levněji než kratší verzi. Kombi stojí přinejmenším 615 000 korun, zatímco hatchback 635 000 korun. V tomto případě je ale rozdíl způsoben tím, že hatchback obsahuje lepší výbavu. Peugeot 308 navíc kupující může přitáhnout i tím, že oproti loňsku zlevnil.

Nejlevnějším dieselovým autem s původem v České republce je Octavia. Ta při modernizaci zdražila o 60 000 korun. Má sice lepší výbavu, ale i tak je to citelná částka. Nyní stojí liftback s dvoulitrovým turbodieslem a manuální převodovkou nejméně 679 900 korun. Kombi je o 40 000 korun dražší. SUV Karoq již pak není o moc dražší. Dá se opět s naftovým pohonem koupit od 715 900 korun.

Ten, kdo si chce pořídit klasické a cenově dostupné auto spalující naftu, by neměl příliš otálet. Nabídka se totiž v příštích měsících dále zúží. Kromě výše uvedených modelů Fiat 500X a Dacia Duster z ní vypadne třeba také Renault Mégane Grandtour. C3 Aircross na konci roku příjde v nové generaci a ani v ní už nejspíše naftový motor nebude.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů