PŘEHLED: Praktické bestie. Toto jsou nejsilnější kombíky na trhu

Our theme
Dominik Valášek | 14.02.2017
dalších 11 fotek
Volvo V60 Polestar. | foto: Volvo
Potřebujete stěhovat hodně věcí nebo vozit děti hodně rychle? Pokud zní odpověď ano, potřebujete to správné auto - výkonný kombík. Na trhu jich naštěstí několik je.
Úplně každý řidič, který má k autům a řízení alespoň trochu vztah, zatouží tu a tam po nějakém silném a rychlém stroji. Nic na tom nemění ani fakt, že má takový řidič třeba rodinu s malými dětmi a jeho automobilové potřeby zahrnují spíš než výkon a rychlost hlavně bezpečí, velký nákladový prostor a komfort. Zkrátka a dobře, spíše než po sporťáku, musí tátové od rodin koukat po kombíku.

Čtěte také: Nejlevnější nová auta s pohonem 4x4. Pod půl milionu se jich vejde šest

Jenže jak ukazují značky celého světa, nic není nemožné a sloučit lze i zdánlivě neslučitelné. Pojďme se tedy podívat na nejsilnější a nejrychlejší sériové kombíky, které dominují současnému trhu.

Přečtěte si: Toto jsou nejlevnější auta v Česku. Žebříčku vládnou Dacie

Z katalogu každé automobilky, která na trhu nabízí kombík s výkonem přes 300 koní (220 kW), jsme vybrali „to nejvíc", modely seřadili podle abecedy a každému autu věnovali pár slov.

Držte si kočárky, sportovní výbavu a obří rodinné nákupy, přehled nejrychlejších kombíků začíná.

Audi RS 6 Avant performance
Audi RS6 Avant Performance.


To nejlepší si v našem přehledu tentokrát nebudeme nechávat na konec, ale etalon mezi rychlými kombíky si probereme hned na úvod. RS 6 Avant performance od Audi je totiž tím nejvýkonnějším a nejrychlejším kombíkem, který můžete v současnou chvíli na našem trhu zakoupit.

Srdcem rodinného auta, které by šlo s přimhouřením obou očí ještě stále prohlásit za nenápadné, je čtyřlitrový osmiválec TFSI, dopovaný turbodmychadlem. Jeho výkon činí 607 koní (446 kW) a při plném tahu je díky funkci overboost krátkodobě k dispozici hned 750 Nm točivého momentu.

Síla se přenáší na všechna kola skrze osmistupňovou automatickou převodovku a nejvýkonnější kombík od Audi umí vystřelit z nuly na sto za 3,7 sekundy, což je hodnota spíše z říše supersportů, než rodinných aut. Maximálka je standardně nastavena na 250 km/h, ale s příplatkovým paketem Dynamik jí lze vylepšit až na 305 km/h. Základní cena je stanovena na 3 034 900 korun.



BMW 550i Touring
BMW 550i.


Ačkoliv je v současnosti více propíraná verze M550d xDrive, vybavená šestiválcovým „superdieselem" se třemi turby, my zůstaneme u starého dobrého benzínového osmiválce, vybaveného „jen" dvojicí turbodmychadel. Právě ten je oproti dieselovému sourozenci výkonnější a také mu ujede ve sprintu z nuly na sto. V této disciplíně 550i exceluje s časem 4,7 sekundy, zatímco M550d je o 2 desetinky pomalejší.

Motor v útrobách pětky se honosí objemem 4,4 litru, má 450 koní (331 kW) výkonu a nadmíru důstojných 650 Nm točivého momentu. O pohon pouze zadních kol se stará osmistupňová automatická převodovka a maximální rychlost je stanovena na obligátních 250 km/h, samozřejmě elektronicky omezených.

Bohužel, s koupí nového 550i bude teď už poněkud problém. S postupným nástupem nové generace totiž BMW kompletně vyhodilo osmiválcové motory a zbyly pouze šestiválce. Nezbývá proto, než koukat po skladových kusech, nový kombík navíc dorazí až v červnu. Na druhou stranu se ale můžete dostat i na nižší částky, než je původní ceníková cena 2 106 000 korun.

Mercedes-AMG CLS 63 S 4Matic
Mercedes-AMG CLS63 S Shooting Brake 4Matic.


Jen malý kousek pod Audi nachází se se svým obrovským výkonem CLS 63 AMG S 4Matic od Mercedesu. Zároveň se jedná o jeden z posledních AMG modelů, vybavených ještě starší verzí osmiválce o objemu 5,5 litru.

Motor, který má z našeho přehledu jednoznačně největší objem, je vybaven dvojicí turbodmychadel, které mu umožňují výkon 585 koní (430 kW) a neskutečný točivý moment 800 Nm. Poháněna jsou všechna kola s preferencí zadní nápravy a převodovka je sedmistupňová AMG Speedshift MCT s dvojicí spojek. Stejně jako Audi, pádí i nejrychlejší kombík od Mercedesu z nuly na sto za 3,7 sekundy a rozjede se na elektronicky omezených 250 km/h. Základní cena činí 3 178 670 korun.

V katalogu Mercedesu se to navíc nabroušenými kombíky jenom hemží. Vedle CLS 63 AMG S se v něm nachází ještě CLA 45 AMG nebo C 63 AMG S. Všechno jsou to bezesporu velmi rychlá auta, nicméně na opravdového krále stále ještě čekáme. Mercedes-AMG totiž čerstvě představil nejvýkonnější E63 S kombi, které poskytne 612 koní (450 kW) výkonu a s touto silou porazí i dosud vévodící Audi. Na trhu se ale objeví až v létě letošního roku, takže se tu pro objektivnost zatím nenachází.



Volkswagen Golf R Variant
Volkswagen Golf R Variant.


Nejslabší kombík výběru se sem s výkonem 310 koní vešel jen naprosto těsně, to ovšem rozhodně neznamená, že by mu měla být věnována nižší úroveň pozornosti. I historicky nejsilnější Golf má totiž rozhodně co nabídnout. Navíc se jedná o zdaleka nejlevnější auto celého výběru.

Základem je zde nejsilnější verze léty prověřeného čtyřválce 2.0 TSI, jenž má právě zmíněných 310 koní (228 kW) a 380 Nm točivého momentu. Síla je rozdělena mezi všechna čtyři kola a řazení rychlostních stupňů obstarává dvouspojková sedmistupňová převodovka DSG.

Zrychlení z nuly na sto se koná za 4,8 sekundy a také vrcholný Golf umí 250 km/h. Zmiňovaná cena je navíc vzhledem ke schopnostem a výbavě poměrně rozumná - Golf R začíná na částce 1 109 900 korun.

Volvo V60 Polestar
Volvo V60 Polestar.


Divize Polestar je něco jako dvorní tuner automobilky Volvo. U Polestaru si můžete nechat poladit svoje auto, či na něj nakoupit nějaké tuningové díly, ale u některých modelů můžete dokonce dostat i sportovně laděnou Polestar verzi. Právě kombík V60 přesně takovou verzi má a chcete-li, aby bylo vaše rodinné auto rychlé, určitě stojí za zvážení.

V60 Polestar si veze pod kapotou dvoulitrový benzínový čtyřválec s turbem, který je sice k mání i v běžnějších, méně výkonných modelech, ale v tomto konkrétním případě jej vyladila právě divize Polestar.

Výsledkem jejich snažení je 367 koní (270 kW) výkonu, 470 Nm točivého momentu a obdivuhodné zrychlení z nuly na sto za 4,8 sekundy. O přísun výkonu na všechna kola se stará osmistupňová automatická převodovka se softwarem Polestar. Cena je stanovena na 1 647 400 korun.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů