Průměrná cena ojetin vzrostla na 218 tisíc. Největší zájem je stále o octavie

Our theme
ČTK | 14.07.2015
Škoda Octavia RS. | foto: Škoda Auto
Průměrná cena ojetých osobních aut prodávaných na českém trhu se letos v pololetí proti loňsku zvýšila o šest procent na 218 000 korun. Třetinu prodávaných aut sice stále tvoří vozy do 100 000 korun, jejich podíl však klesl o pět procentních bodů.
Vyplývá to z údajů společnosti Cebia, která se zabývá ověřováním původu vozidel.

Oproti nejlevnějším vozům stoupl podíl prodávaných aut s cenou nad 350 000 korun o sedm procentních bodů na 19 procent. O dva procentní body na sedm procent se zvýšil také podíl aut mezi 250 000 a 300 000 Kč.

V letošním prvním pololetí bylo přitom prodáno jen 68 procent vozidel s českým původem, zatímco loni to bylo 74 procent. Z Německa lidé přivezli 20 procent prodávaných ojetých aut, což je meziroční nárůst o čtyři procentní body. Následují Itálie a Francie.

Letos pokračoval i trend poklesu podílu mladších prodávaných vozů. Podíl aut do pěti let se snížil z loňských 39 na 33 procent. Po jedné třetině pak připadalo i na auta mezi šesti a devíti lety a zbytek na starší auta.

V průběhu prvního pololetí došlo po dlouhém období kontinuálního růstu k poklesu podílu nejprodávanější Škody Octavia na necelých deset procent. Druhý nejprodávanější model Škoda Fabia pokračoval v mírném růstu na osm procent. Vysoké podíly na prodejích ojetin si trvale drží značky Volkswagen a Ford.

Nejoblíbenějšími barvami ojetých vozidel v Česku byly v prvním pololetí modrá a šedá. Stále však roste podíl bílých ojetých vozů, což odpovídá celoevropskému trendu u nových vozidel.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů