Průzkumům spokojenosti vládnou japonská auta. Neztratila se ani Škoda

Our theme
Redakce | 19.07.2013
Toyota Prius. | foto: Toyota
Praha - Jako každý rok, i letos provedla společnost J.D. Power výzkum spokojenosti majitelů se svými vozy, který probíhal v Německu a Velké Británii. V obou zemích najdeme na předních příčkách nejčastěji zástupce japonského automobilového průmyslu.
V Německu se průzkumu zúčastnilo zhruba 18 tisíc majitelů aut. Hodnotila se spolehlivost a kvalita, provozní náklady, atraktivita vozu či servis a prodejce. Německým vítězem se mezi pětadvaceti hodnocenými značkami stalo Volvo, které získalo hodnocení 83,2%. Druhá pak skončila Toyota a třetí příčku obsadil vítěz z minulého roku Mercedes-Benz. Následuje Mazda, Mitsubishi a Honda. Škoda obsadila stejně jako loni sedmou příčku, tentokráte však s vyšším procentuálním hodnocením – 79,8 %. Naopak poslední skončil Fiat se ziskem 73,3 %.

Mezi stovkou konkrétních modelů uzmula první pozici hybridní Toyota Prius s 85,4%. Za ní skončila Honda CR-V (85,2%) a Volvo V70/XC70 (84,9%). Škoda Yeti obsadila páté místo s 84,4 % a další škodovky dopadly takto: Octavia skončila 21., Superb 25., Fabie 64. a Roomster až na 79. místě.

Všechny tyto modely si oproti loňsku pohoršily. Toyota Aygo se stala nejlepším minivozem, a to i přes to, že celkově obsadila až 64. příčku. Nejúspěšnějším malým vozem se stala Toyota Yaris, která skončila celkově na 15. pozici. Prius dominoval mimo celkového umístění i kompaktním vozidlům. Volkswagen Passat CC (celkově 8.) vyhrál v kategorii středních tříd a Volvo V70/XC70 opanovalo zase kategorii velkých vozů. Velkým MPV kraloval Seat Altea, malým pak Opel Meriva. Nejlepším SUV se stala Honda CR-V. Nejhůře hodnoceným autem je Dacia Logan s hodnocením 70,4 %.

Britům se líbí Superb
V Británii bylo osloveno zhruba 16 tisíc majitelů vozů. Mezi sedmadvaceti hodnocenými značkami dominoval stejně jako loni Jaguar (82,7 %). Druhý skončil Lexus, třetí pak Honda. O jednu pozici si oproti loňsku pohoršila Škoda, jenž skončila čtvrtá (80,9 %). Na chvostu skončil Chevrolet s hodnocením 69,1 %.

Pořadí modelů ve Spojeném království se musí škodovce líbit. Hodnotilo se 116 aut a na první pozici se umístil loni čtvrtý Superb (83 %), následovaný Yetim (82,8 %). Třetí skončil Jaguar XF (82,7 %). Octavia obsadila 17. místo a Fabia 31. místo. Minivozům v Británii kraloval Volkswagen Fox, který skončil celkově na 55. příčce. Malým vozům dominoval Citroën DS3, jenž překvapil celkovým 4. místem. Nejúspěšnějším menším rodinným autem se stala Toyota Prius a nejúspěšnějším velkým rodinným a zároveň levnějším manažerským vozem se stala Škoda Superb. Dražším manažerským autům dominoval Jaguar XF. Kategorii MPV ovládl Mercedes třídy B a konečně Lexus RX bodoval mezi většími SUV a Škoda Yeti mezi těmi menším. V celkovém hodnocení se umístil na posledním, tedy 116. místě, Chevrolet Spark s hodnocením 70,2 %.

VOJTĚCH KRÁL
(www.automotonews.cz)
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů