První dojmy: Ostrá Toyota Yaris GRMN nám vrací 90. léta. A to je moc dobře!

Our theme
František Vahala | 26.01.2018
dalších 16 fotek
Toyota Yaris GRMN. | foto: Toyota
Toyota splnila, co slíbila a připravila světu ostrou verzi jinak nudného Yarisu. Už předem prozradím, že tohle auto je super, ale má to své háčky. Celkem zásadní…
Co se skrývá pod trochu krkolomným názvem GRMN? První dvě písmena odkazují na novou sportovní divizi Toyoty/Lexusu jménem Gazzoo Racing, druhá dvojice znamená Masters of Nürburgring a naznačuje, v jakých podmínkách se ostré Toyoty a Lexusy testují. Když si to člověk takto rozebere, dává to celkem smysl, ale stejně by možná stačilo Yaris GR. Znělo by to tak nějak dravěji. Ale co, to jsou jen písmena, mnohem zásadnější totiž to, čeho je malý špunt s drsným výrazem schopný.

Než se k tomu dostaneme, musím rovnou zmínit jeden zásadní háček, který nové GRMN má. Je limitovanou edicí, takže celkem vznikne pouze 600 kusů (400 pro Evropu, 200 pro Japonsko). Vyrábí se na stejné lince jako sériová Toyota Yaris a do jara jich každý den vyjede pouze sedm.

Zatím to zní spíš přitažlivě, protože je sympatické, že si v době ohromných anonymních sérií někdo dovolí vyrobit limitku, ale v praxi je to už trochu problém z toho prostého důvodu, že všechny vozy už jsou zarezervované. A to i přes fakt, že Yaris GRMN stojí brutálních 850 000 Kč, tedy mnohem víc než konkurence a dokonce i víc, než kolik si Toyota účtuje za skvělé kupé GT86 s pohonem zadních (tedy těch správných) kol. Toyota se toho nebála, a ačkoliv to možná vypadalo na velký průšvih, aktuální nedostupnost modelu spíš ukazuje, že se vše povedlo na jedničku.

Verzi GRMN zvenku poznáte celkem snadno a za odlišnost nemůže jen válečné zbarvení. GRMN má výraznou voštinovou masku chladiče, mnoho černých detailů, výrazný střešní spojler a vzadu difuzor. Výfuk nedostal jen novou koncovku, je kompletně přepracován, využívá katalyzátor z Lexusu a centrálně umístěnou koncovku. Podběhy vyplňují 17palcové kované disky BBS, které jsou celkem o 8 kilo lehčí než sériové disky stejného průměru. Obouvají pneu Bridgestone Potenza RE050A.

Jako malý kluk
Abych se přiznal, tento rozbor odlišností mě nebaví a nejvíc jsem se stejně těšil za volant. Šanci jsem dostal nedávno ve Španělsku. Už první cesta po okreskách z Barcelony mě rozehřála, ale pro GRMN jsem se nadchnul teprve v momentu, kdy mi tým mechaniků auto přezul na semislicky a maršál mě vypustil na velmi technický okruh Castelollí.

O pár úderů srdce později později už drtím pedál plynu k podlaze a raduji se jak malý kluk z nového angličáku. V podivné době malých oturbených motůrků šla Toyota proti proudu a pod kapotu nacpala čtyřválec o objemu 1,8 litru přeplňovaný kompresorem Magnusson-Eaton. Proč? Kvůli okamžité reakci na pobídku plynu.

Vyladěný motor řve jako šrotovačka na jablka a s vervou se točí za hranici 7000 otáček za minutu. Radostná dravost z jeho projevu prýští jako míza a roztahuje rty do úsměvu. Výkon 212 koní při 6800 ot/min a 250 Nm jsou pro malý třídvéřák o hmotnosti pouze 1135 kg víc než dostatečné hodnoty. Zrychlení na stovku zabere pouze 6,4 sekundy a maximálka je omezena na 230 km/h, což je ve třídě víceméně standard.

Tohle všechno jsou teď ale jen nudná čísla. Zásadní je zábava a vtažení řidiče do děje. A to umí GRMN díky skvěle namíchaným ingrediencím skvěle. V Gazzoo Racing se totiž vykašlali na nějaké šidítko v podobě přibržďování kol, ale do zesíleného šestikvaltu vložili mechanický samosvor. V kombinaci s přímým řízením (pouze 2,28 otáčky od dorazu k dorazu) to znamená ryzí a neředěnou chuť zatáčet.

Toyota Yaris GRMN.


Jízdní zážitek je svým způsobem tradiční a v dobrém připomíná divoká 90. léta. V zatáčce stačí ubrat a malý hot hatch odpoví čitelnou přetáčivostí. Na výjezdu se dravě žene vpřed a práci samosvoru krásně cítíte v řízení. Podvozek doznal oproti běžnému Yarisu samozřejmě značných změn – zmiňme tužší pružiny (snížení o 24 mm), tlumiče Sachs nebo masivní brzdovou soustavu Advics. A samozřejmě prvky zpevňující karoserii na zásadních místech.

Z výše uvedeného je doufám jasné, že sportovní oddělení Toyoty novinku i přes nedostatek času na vývoj neodfláklo. Všechno je uděláno tak nějak správně, o čemž mě přesvědčuje každá další zatáčka. Sžíváme se a já si stále víc připadám jako ve snu…

Ryzí auto, ryzí zábava
Jsem upřímně nadšený z toho, že v dnešní době byl někdo schopen vyrobit tak mechanické a zábavné auto. A navíc – marně zde budete hledat stop-start systém nebo nějaké sportovní nebo nedej bože "eko" režimy. GRMN je sportovní v základu a jediné, co vás bude zajímat, je tlačítko kompletně vypínající stabilizaci. Najdete ho hned vedle mechanické ruční brzdy… Prostě paráda.

Nějaké minusy? Sportovní sedadla Boshoku jsou sice fajn, ale posunul bych je níž. Vědí to i vývojáři, leč bohužel kdyby to udělali, museli by s GRMN znovu procházet nárazovými testy. A na to nebyl čas. Ocenil bych ještě ukazatele tlaku a teploty oleje, ale když nad tím tak přemýšlím, klidně bych si je později dodělal sám.

Skupina několika GRMN si okruh užila bez újmy. Nejvíc se namakaly brzdy, ale drsné zacházení zvládly se ctí. Odměnou nám bylo dalších zhruba 50 kilometrů na skvělých španělských okreskách. Zas a znovu nadšeně sleduji, jak se čtyřválec vytáčí, řve a dává ze sebe všechno. Hraji si s přenosem hmoty, krotím přetáčivost, hledám hranice přilnavosti a stále se usmívám. A to ještě dlouho poté, co jsem na letišti odevzdal klíčky a hot hatch mi s chraplajícím výfukem zmizel ze zorného pole.

Toyota Yaris GRMN je jasným důkazem toho, že když se chce a věci se vezmou za správný konec, dá se i z obyčejné krabičky pro důchodce vytvořit zábavné řidičské auto. Jestli jste hledali krále malých hot hatchů, možná už nemusíte, protože jsme ho asi našli.

Toyota Yaris GRMN: Technické údaje
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný kompresorem
objem1798 cm3
max. výkon156 kW (212 k) při 6800 ot/min
max. točivý moment250 Nm při 4800 ot/min
převodovkamanuální, šestistupňová
max. rychlost230 km/h
zrychlení 0-100 km/h6,4 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)10,6/5,7/7,5 l/100 km
cena od850 000 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů