První jízda: Německé prémiovky dostaly tvrdého soupeře. Jaguar XE se fakt povedl

Our theme
Stanislav Švarc | 21.06.2015
dalších 17 fotek
Jaguar XE. | foto: Stanislav Švarc
Sedan Jaguar XE je novým vstupním modelem tradiční britské automobilky. Zákazníky má sebrat především trojici německých "prémiovek". První zkušenosti naznačily, že by se u Audi, BMW a Mercedesu měli obávat schopného konkurenta.
Jaguar XE představuje přímého rivala modelů Audi A4 (ještě letos se ukáže nová generace), BMW řady 3 a Mercedes-Benz třídy C.

Výrobce se tak po letech vrací do střední třídy - naposledy se o úspěch v tomto segmentu pokoušel s modelem X-Type, který se vyráběl v letech 2001 až 2009. Vůz s pohonem předních kol postavený na platformě Fordu Mondeo se sice stal nejprodávanějším jaguarem v historii značky, ale prodeje se ani zdaleka nepříbližily představám vedení automobilky.

Hliník je přítomen. Všude
Nové XE je však úplně jiné auto. A Jaguar (už pod novým vlastníkem) do jeho vývoje a do výrobních prostor investoval obrovskou spoustu peněz.

Zajímavě vypadá už jeho konstrukce. Jaguar u XE použil řadu nových principů, které se postupně uplatní i u dalších automobilů s šelmou na kapotě. Prvním z nich je nedávno představená nová generace většího XF.

XE je například prvním modelem značky se samonosnou hliníkovou karoserií. Auto využívá hliníkový monokok, který tvoří 75 % celé struktury vozu. Je také vůbec prvním vozem, který využívá novou třídu vysoce pevného hliníku s názvem RC 5754. Ta byla speciálně vyvinuta pro XE.

Jaguar XE bude první auto s celohliníkovou samonosnou karosérií ve své třídě.



Hliníková struktura má přitom poskytovat i velkou torzní tuhost. Lehká, ale silná architektura pak zahrnuje netradiční systémy odpružení, které zlepšují kvalitu jízdy a řízení.

Přední náprava využívá dvojitá ramena, která jsou připevněna k pomocnému hliníkovému rámu. Tato konstrukce vychází ze sportovního modelu F-Type. Vzadu pak najdeme víceprvkovou zadní nápravu Integral Link, tedy systém odlitků s několikabodovým uchycením ke skeletu. Stejně jako v případě předního zavěšení je mnoho dílů vyrobeno z kovaného a odlévaného hliníku.

Za zmínku stojí také vynikající aerodynamika s koeficientem aerodynamického odporu 0,26.

S volantem z F-Typu
Ono ostatně XE vypadá "hladce" už na pohled.

Jaguar XE.


Sedan dostal poměrně dravé tvary, které především v přední části vozu jasně ukazují příslušnost k Jaguaru. Elegantní silueta se splývavou zádí zase připomíná "čtyřdveřové kupé". Osobně si nejsem jistý designem zádi, nějak mi k jejím liniím nesedí velké světlomety.

Líbí se mi ale jejich grafika s linkou připomínající F-Type.

Jaguar XE.


Hezky vypadá interiér. Palubní deska sází na jednoduchost a čistý design, příjemným detailem je linie táhnoucí se od dveří ke dveřím pod čelním sklem - připomíná vlajkovou loď XJ. Přístrojový štít a volant pocházejí ze sportovního F-Typu.

Dobrý dojem zanechaly také materiály a zpracování.

Sedí se poměrně nízko a interiér je "postavený" tak, aby řidiče sympaticky obklopil. Vpředu je místa dostatek, vzadu budou vysocí pasažéři postrádat místo nad hlavou.

Zajímavou novinkou je laserový head-up displej, který promítá různé "provozní" informace na čelní sklo. To se hodí třeba při jízdě podle navigace - řidič v takovém případě nemusí zrakem opouštět silnici před sebou a sledovat osmipalcový displej multimediálního systému. Systém je mimochodem také nový, s příjemným prostředím a docela logickým ovládáním. Bohužel stále nepracuje příliš svižně a často mu trvá, než zareaguje na příkaz.

Jaguar XE.


Příští rok Jaguar nabídne systém InControl Remote, který umožní některé funkce ovládat na dálku prostřednictvím chytrého telefonu. Například si budete moci dopředu vytopit interiér.

Úsporný a obratný
Zájemci o XE mohou zatím volit z pěti motorů: dva spalují naftu, tři benzin. Dvoulitrové diesely z rodiny Ingenium nabízí 163 koní (120 kW) a 180 k (132 kW), zážehové přeplňované dvoulitry pak poskytují výkon 200 (147 kW) a 240 koní (176 kW) a vrcholný kompresorový šestiválec 340 koní (250 kW).

Jaguar pochopitelně očekává největší zájem o naftové verze. Prodeje by později měla ještě zvednout i plánovaná a mezi kupci prémiových sedanů oblíbená kombinace turbodieselu s pohonem všech kol. Zatím jsou všechny modely XE zadokolkami.

Vzhledem k předpokládaným preferencím zákazníků se první důkladnější seznámení s XE uskutečnilo právě za volantem naftového vozu.

Jaguar XE.


Konkrétně šlo výkonnější 180koňové provedení s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Jde o vcelku příjemnou motorizaci (i když si myslím, že benzinový motor bude k XE pasovat lépe): tubodiesel je totiž slušně odhlučněný, nemá vyloženě naftový zvukový projev a také síly má dostatek. Dokonce si nechá líbit i vyšší otáčky - i když sportovní charakter pochopitelně postrádá.

Převodovka od ZF řadí rychle a jemně, zvláštní je ale její odstupňování. Poslední stupeň je hodně dlouhý, proto při obyčejné jízdě devadesátikilometrou rychlostí se zařazenou osmičkou motor pocitově působí trochu utrápeně a "těžce".

Jaguar XE.


Spořílci však zajásají. I díky dlouhým převodům stačí dieselovému XE skromné množství paliva. Při klidné a plynulé jízdě palubní počítač ukazoval průměrnou spotřebu mezi 5 a 6 litry na sto kilometrů.

Svižná jízda po horských okreskách se značným převýšením znamenala apetit 10,8 l/100 km. Jde však o výjimečnou hodnotu při výjimečném zacházení.

I když s naftovým XE popravdě není těžké jet rychle... Podvozek se Jaguaru povedl natolik, že jsem se snadno nechal unést zakroucenými silničkami a auto chvílemi docela ždímal.

Jaguar XE.


I když zkoušený sedan vážil 1637 kilogramů, připadal mi výrazně lehčí. Vůz je také dokonale vyvážený, a i když má řízení elektro-mechanický posilovač, je dostatečně citlivé. A také mimořádně živé. Stačí jemně pohnout volantem a nový "Jag" už mění směr. Ale nikoli splašeně, naopak, působí vždy čitelně a stabilně.

XE vážně skvěle poslouchá, je obratné i hbité, a na cestách, kde šlo hlavně o schopnosti podvozku a řízení než o potenciál motoru, jsem se i s naftovým sedanem bavil.

Pro budoucí majitele je však asi ještě lepší zprávou, že i přes sportovní schopnosti XE ohromí také bezchybným komfortem. I na devatenáctipalcových kolech.

Jaguar XE.


A kolik za to? Základní provedení Pure se slabším turbodieselem stojí 1 020 030 Kč, přičemž nabídne například asistent rozjezdu do kopce, elektrickou parkovací brzdu, systém Stop/Start, senzor opotřebení brzdových destiček, nouzový brzdový asistent, asistent pro udržování vozu v jízdním pruhu a při výjezdu, elektrická vnější zrcátka a ovládání oken, kožený volant, boční ventilační otvory v chromovém provedení, halogenové světlomety, dvouzónovou automatickou klimatizaci a multimediální paket identický pro všechny výbavové linie.

Testované auto s výkonnějším motorem a osmistupňovým automatem ve výbavě R-Sport vyjde na 1 199 473 Kč.

Kompletní ceník najdete zde.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů