Range Rover Hybrid: 340 koní a průměrná spotřeba pod 7 litrů

Our theme
Redakce | 22.08.2013
dalších 5 fotek
Range Rover Hybrid. | foto: Land Rover
Whitley /FOTOGALERIE/ - Automobilka Land Rover představila hybridní verze svých modelů Range Rover a Range Rover Sport. První kusy by k zákazníkům měly dorazit na jaře příštího roku.
Oba vozy kombinují třílitrový dieselový motor SDV6 s elektromotorem o výkonu 48 koní a s točivým momentem 170 N.m, který je integrován do osmistupňové automatické převodovky ZF. Hybridní systém, zahrnující lithium-iontový akumulátor, invertor a elektromotor, váží méně než 120 kg.

Celkový výkon pohonného ústrojí je až 340 koní, točivý moment dosahuje hodnoty 700 N.m a z klidu na stovku vůz zrychlí za méně než 7 sekund. Hybridní Range Rover by tak měl nabídnout dynamiku na úrovni osmiválce SDV8, ale zato s výrazně nižší spotřebou. Podle automobilky činí kombinovaná spotřeba jen 6,4 l/100 km. Novinka také dokáže jet pouze na elektrický pohon, ale pouze do rychlosti 48 km/h a jen do vzdálenosti 1,6 kilometru.

Aktuální generace modelů Range Rover s ohledem na budoucí použití hybridního pohonu vznikaly, takže jeho instalace nepřináší posádce žádná omezení. Kapalinou chlazená baterie je uložena pod podlahou vozidla v ochranném bor-ocelovém rámu tak, aniž by ovlivňovala prostor kabiny vozu nebo zavazadlového prostoru. Range Rover Hybrid má stejnou pětimístnou kapacitu a zavazadlový prostor jako klasický Range Rover. Nechybí zde ani místo na rezervní kolo. Range Roveru Sport Hybrid stále nabízí sedmimístný interiér.

Oba hybridní Range Rovery si i nadále zachovávají terénní schopnosti vozů Land Rover. A automobilka se dokonce rozhodla to dokázat v praxi. Proto se dnes tři hybridní Range Rovery pustily na trasu dlouhou 16 000 km z anglického města Solihull do indické Bombaje, kde sídlí mateřská společnost Tata. Vozy navštíví 12 zemí a projedou nejnáročnějšími silnicemi, průsmyky a stezkami včetně starobylé hedvábné stezky, která spojuje oblast Středozemního moře a Asie. Do Bombaje by měla celá expedice dojet 15. října.

Obě novinky budou také představeny na frankfurtském autosalonu a už od 10. září začne Land Rover přijímat objednávky. První dodávky vozů pak dorazí k zákazníkům na jaře příštího roku.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů