MS v hokeji je tady, na led míří i rolby. Ta první vznikla před 75 lety z jeepu

Our theme
Edvard D. Beneš | 09.05.2024
dalších 14 fotek
Dnes je to při hokejových utkáních samozřejmost. První stroj - rolba na úpravu ledu se zrodila před 75 lety. Zkonstruoval ji Frank Zamboni v Paramountu ve Spojených státech. Foto: Wikimedia Commons, Calle Eklund V-wolf, CC BY-SA 3.0 | foto: Wikimedia Commons, Calle Eklund V-wolf, CC BY-SA 3.0 a DatBot
Zítra, tedy v pátek 10. května, začíná v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji. Jeho dějištěm jsou Praha a Ostrava. Stejně, jako v minulosti budou patřit přestávky mezi jednotlivými třetinami úpravě ledu. Na něj vyjedou se svými stroji rolbaři, bez kterých si už žádný hokejový podnik nikdo neumí ani představit. Dnešní samozřejmost se zrodila před 75 lety, kdy vůbec první rolbu zkonstruoval Frank Zamboni v Paramountu ve Spojených státech. Postavil ji z jeepu.
Historie stroje pro obnovu povrchu ledu Zamboni
O ČEM SE V ČLÁNKU DOČTETE
Zrození rolby, stroje na urychlení údržby ledu

Použil se jeep, potom jen jeho šasi

Canadiens byli první

Stroje se montují ve třech závodech
Všechno vlastně začalo už v roce 1927. Frank Zamboni si tehdy společně s mladším bratrem Lawrencem otevřel v Paramountu ledárnu. Byla to osvědčená dvojice, protože už předtím, když Frank dokončil obchodní školu v Chicagu tak si s Lawrencem otevřeli na předměstí Los Angeles elektroobchod.

Elektrické chladničky a kluziště
V roce 1939 si ale uvědomili, že ledárna do budoucna už moc vydělávat nebude, kvůli příchodu elektrických chladniček. Rozhodli se proto, podle portálu wikipedia, že své přebytečné chladicí vybavení použijí k otevření ledového kluziště.

Takto probíhala úprava ledu před vynalezením rolby., zdroj: Wikimedia Commons, Willem van der Poll, CC0


V roce 1940 oba bratři přibrali do party ještě bratrance a otevřeli kluziště L. A. Kings Island v Paramount, které se stalo oblíbeným a funguje dodnes. Tato ledová plocha je dnes charitativním podnikem klubu kanadsko – americké NHL Los Angeles Kings. Frank na ledě použil novou technologii, která odstranila vlnění ledu způsobené mrazicími tyčemi, jež led ochlazovaly. V roce 1946 získal na tuto technologii patent.

Islandské kluziště bylo otevřeno 3. ledna 1940, v době vrcholící II. světové války. Byl to okamžitý hit.

„Lidé hledali nějaké šťastné rozptýlení a bruslení bylo v té době velmi populární,“ řekl pro web Smithsonian magazin v listopadu 2023 při vzpomínkovém rozhovoru Richard Zamboni, 91letý Frankův syn a prezident Zamboni Company USA.

Zrození rolby, stroje na zrychlení údržby ledu
V roce 1949 Zamboni vynalezl stroj – rolbu, který výrazně zrychlil údržbu ledu. Místo devadesátiminutové práce tří mužů zvládl tuto práci jeden muž za volantem rolby za patnáct minut. Požádal o patent na rolbu a v Paramountu založil firmu Frank J. Zamboni & Company, která rolby začala vyrábět a prodávat. Úředně patent na rolbu získal v roce 1953.

První rolba vznikla na automobilu Jeep CJ 3Bs., zdroj: Wikimedia Commons, NARA. volné dílo


Použil se jeep, potom jen jeho šasi
Nejdříve, na začátku padesátých let, rolby vyráběl na automobilu Jeep CJ-3Bs. Mezi lety 1956 a 1964 pak už pouze na šasi těchto vozů. Kvůli úspěchu postavil další továrnu v Brantfordu v kanadské provincii Ontario a pobočku ve Švýcarsku.

Značka Zamboni je dodnes ochrannou známkou, v angličtině zlidověl, takže se občas používá jako obecné jméno pro označení stroje na úpravu ledové plochy. V češtině vzniklo označení rolba obdobným způsobem, tedy zlidověním švédské značky Rolba.

Vynálezce Frank Zamboni., zdroj: Wikimedia Commons, DatBot
Frank Joseph Zamboni, Jr.
byl americký vynálezce, známý zejména svým vynálezem rolby na úpravu ledové plochy. Narodil se 16. ledna 1901 ve městě Eureka, ve státu Utah italským přistěhovalcům. Brzy si ale jeho rodiče koupili statek v Pocatellu, ve státě Idaho, kde vyrůstal.

V roce 1920 se podle portálu wikipedia s rodiči přestěhoval do přístavní části Los Angeles, kde jeho starší bratr George vlastnil autoopravnu. Po dokončení obchodní školy v Chicagu si se svým mladším bratrem Lawrencem otevřel elektroobchod na předměstí Los Angeles, v Hynesu, který je nyní částí obce Paramount. V roce 1923 se oženil a se svou manželkou měl později tři děti. V roce 1927 otevřel s bratrem Lawrencem ledárnu. V roce 1939 se rozhodli využít přebytečné chladicí vybavení k otevření ledového kluziště. V roce 1949 vynalezl rolbu na úpravu ledové plochy. Patent na ni získal v roce 1953.

V sedmdesátých letech minulého století vynalezl stroje na odstranění vody z venkovních umělých trávníků, odstranění pruhů a skládání a vykládání na stadionech. Jeho posledním vynálezem byl v roce 1983 stroj odstraňující led nahromaděný na okrajích kluziště. Frank Zamboni zemřel 27. července 1988 v Paramountu v Californii, ve věku 87 let po boji s rakovinou plic. Stalo se tak asi dva měsíce po smrti jeho ženy. Jeho ostatky jsou pohřbeny na hřbitově All Souls v Long Beach.Firma Zamboni dodnes prodala po celém světě přes třináct tisíc roleb se značkou Zamboni Ice Resurfacer, přičemž jubilejní 10 000. stroj zakoupil v dubnu 2012 tým kanadsko – americké National Hockey League Montreal Canadiens pro svůj stadion Bell Centre.

Podle tiskové zprávy vydané firmou se tak stalo 18. dubna a jednalo se o elektrický model Zamboni 552. Na památku výroby stroje č. 10 000 byly k záznamu jeho montáže použity časosběrné kamery.

Canadiens byli první
Klub Montreal Canadiens, jeden z týmů původní šestice - Original Six NHL, byl prvním z kanadských týmů Nationa Hockey League, který obdržel stroj na úpravu ledu značky Zamboni. Tento stroj, s evidenčním číslem E29, byl klubu dodán v listopadu 1954 a léta se objevoval na ledě Montreals forum. Od té doby používají Canadiens stroje Zamboni a v září 2000 přešli na stroje s elektrickým pohonem.

Rolby Zamboni na ledě Bell Centra, kde hraje svá domácí utkání tým Montreal Canadiens., zdroj: Wikimedia Commons, Ken Lund, CC BY-SA 2.0


Elektrická rolba vyjela už v roce 1960
Z tiskové zprávy společnosti vyplývá, že Zamboni představil svůj první elektricky poháněný ledový stroj na úpravu ledu na světě během zimních olympijských her ve Squaw Valley v Kalifornii v roce 1960. Jak se technologie pro elektrické stroje vyvíjela, poptávka po elektricky poháněných rolbách neustále rostla. Společnost Zamboni jich vyrobila několik tisíc a používají se v arénách po celém světě. Více o elektrických rolbách Zamboni se lze dočíst na webu zamboni.com.

Povídání s rolbařem Keithem Tombsem z klubu Montreal Canadiens
Stroje se montují ve třech závodech
Firmu dodnes vlastní a provozuje Zamboniho rodina včetně Frankova syna a vnuka. Na začátku, po svém založení, stavěla společnost Zamboni své dnes slavné stroje na úpravu ledu v Paramountu v Kalifornii. Později ve svém dalším závodě v Brantfordu, v provincii Ontario v Kanadě. Brantford je mimochodem rodištěm jednoho z nejslavnějších hokejistů světa Wayne Gretzkyho. Své rolby firma montuje také v Evropě, konkrétně ve švédském Osterfarnebo.

S historií, která trvá více než sedm desetiletí, si společnost Zamboni zachovává odkaz zakladatele jako lídra v technologii obnovy ledu. „Zamboni zůstává drtivou volbou pro majitele a provozovatele arén po celém světě,“ zní z továrny.

Frank Zamboni jako vynálezce nepůsobil pouze u ledu. Podle slov svého syna Richarda na portálu Smithsonian magazin vynalezl i další věci. Například nádrž na mléko známou jako pasterizátor, válec s umělým trávníkem nebo čistič tratí pro závody NASCAR.

Byl uveden do pěti sportovních síní slávy, včetně amerického hokeje, světového krasobruslení nebo amerického rychlobruslení. „Není to špatné pro někoho, kdo vlastně ani neměl bruslení rád,“ uzavřel vzpomínkový rozhovor na svého otce Richard Zamboni.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů