Nová Škoda Kodiaq: benzín, diesel, teď i hybrid. Rozšiřuje se nabídka motorizací

Our theme
Dominik Valášek | 24.04.2024
dalších 21 fotek
Škoda Kodiaq iV | foto: Se svolením Škoda Auto
Nová generace Škody Kodiaq přišla na trh nedávno, jak už to ovšem bývá, na některé motorizace a varianty se čeká, nepřijdou hned v první vlně. Proto bylo až dosud možné koupit Kodiaq pouze s motorem 2.0 TDI, dostupným ve dvou výkonových variantách. Nyní se ovšem dočkali i zájemci o základní benzínový motor a také o plug-in hybrid.
V ČLÁNKU NAJDETE
Plachtění s vypnutým motorem
VIDEO: Představení Škody Kodiaq
Kodiaq iV je nejvýkonnějším z nabídky
Aktuální nejnižší cena, za kterou lze pořídit ŠkoduKodiaq, činí 980 000 korun včetně daně. Za tuto částku dostanete velmi slušnou základní výbavu Selection, která v zásadě kopíruje prvky, dostupné u stejně pojmenované výbavy v Superbu.

Už v základu je zadní parkovací kamera, virtuální desetipalcový kokpit plus displej infotainmentu, třízónová klimatizace nebo vyhřívání předních sedadel. Jediná nepříplatková barva je stejně jako u Superbu pastelová modrá Energy.

Plachtění s vypnutým motorem
Základním motorem ve zmíněné ceně je potom poslední generace benzínového čtyřválce 1.5 TSI, disponující výkonem 150 koní a točivým momentem 250 Nm.

Kodiaq tak zrychlí z nuly na sto za 9,7 sekundy. Motor pocházející z generace EA 211 evo2 je dovybaven mild-hybridním startér-generátorem s napětím 48 V, a malou li-ion baterií. Elektrická část jednak pomáhá spalovacímu motoru při akceleraci, čímž snižuje spotřebu, jednak umí vůz díky ní „plachtit“ s vypnutým motorem, když řidič pustí plyn při vyšších rychlostech.

Představení Škody Kodiaq:
Vedle toho se jedná o velmi komplexní moderní motor s přímým vstřikováním, běžící v Millerově cyklu, vybavený turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek a systémem ACT+ na odpojování válců v nízké zátěži. Motor je spojen se sedmistupňovou automatickou dvouspojkovou převodovkou a pohonem předních kol.

Pro srovnání – za diesel 2.0 TDI se stejným výkonem si připlatíte 60 000 korun. A pokud zatoužíte po vyšší výbavě Exclusive Selection, doplněné o adaptivní podvozek DCC+, rozsáhlou sadu jízdních asistentů, Matrix-LED přední světla nebo head-up displej, dáte za Kodiaq se základním motorem 1.5 TSI 1 225 000 korun.

Škoda Kodiaq 2024 v tmavě černé:
Kodiaq iV je nejvýkonnějším z nabídky
Základní benzínový mild-hybrid ovšem není jediný motor, který přibyl do nabídky. Dalším agregátem je plug-in hybrid s označením „iV“. I zde dostanete motor 1.5 TSI, ale k němu daleko výkonnější elektrický motor a hlavně baterii, která umožní až 100 kilometrů čistě elektrického dojezdu.

Systémový výkon PHEV Kodiaqu činí 204 koní a točivý moment 350 Nm. Kodiaq iV je tak nejvýkonnějším z nabídky a z nuly na sto akceleruje za 8,4 sekundy – rychlejší je akorát silnější verze dvoulitrového dieselu, nabízená jako jediná se čtyřkolkou. Nabíjení baterie může probíhat buď z domácího wallboxu výkonem 11 kW, případně na rychlých stejnosměrných nabíječkách výkonem 50 kW.

Za plug-in hybridní Kodiaq dáte se základní výbavou 1 150 000 korun. Dražší zůstává jen silnější diesel 2.0 TDI s výkonem 190 koní, který se čtyřkolkou stojí 1 170 000 korun. Plug-in hybrid s vyšší výbavou potom vyjde na 1 395 000. Postupem času by měl do nabídky přijít ještě druhý plug-in hybrid a silnější benzínový dvoulitr.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů