Jsme největší výrobce automobilů, vtipkují lidé z firmy vyrábějící modely aut

Our theme
Jan Sedlák | 28.11.2023
dalších 32 fotek
Výroba stavebnic Seva a Monti System v továrně společnosti Beneš a Lát ve Slané u Semil. | foto: Petr Červa
Dakarské speciály Tatra a Liaz patří mezi šedesát typů modelů automobilů, které vyrábí v rámci značky Monti System Společnost Beneš a Lát v obci Slaná u Semil. Téměř po čtyřiceti letech od prodeje prvního modelu je možné je zakoupit a z krabičky s plastovými díly sestavit.  
Ve velké hale to je cítit nahřátým plastem. Právě tady vznikají dílky hraček, ale i další polotovary z plastů. Jedním z oborů společnosti je totiž automotive.

Každou chvilku vypadne ze stroje dílek. Tady vzniká podval za tahač, vedle zase kolečka na další modely. „S nadsázkou říkáme, že jsme největší výrobce automobilů a pneumatik v České republice,“ pousmál se Jan Stránský, který má ve firmě na starosti obchod a marketing sortimentu hraček a stavebnic. Monti System nabízí desítky modelů v řadách Tatra, Liaz, Renault nebo Western.

V malé vesničce na Semilsku se rodí legendární stavebnice:

Každý dílek má svou formu. „Některé jsou tady od počátku výroby v 70. letech minulého století. Musíme je jen sem tam poupravit,“ ukázal Stránský. Dílky se poté naskladní a putují do balírny. Zde se pak ručně plní krabice s potiskem. Každý segment dílků musí být pečlivě přepočítán. Jen do největších sad se dílky navažují.

Do obce Slaná se společnost dostala při hledání areálu vhodého pro výrobu litých součástek z hliníku či zinkových slitin. V obci narazili na zavřenou tkalcovnu. Společnost ji koupila, nechala zrekonstruovat a zabydlela se tam.

„Jak jsme poznávali region blíže, objevili jsme v Suticích pozůstatek známých Kovozávodů Semily. Lisovna plastu byla ve špatné finanční situaci, přitom slušně vybavená, a navíc s lidmi, kteří svou práci mají rádi. Koupili jsme ji,“ vzpomněl spolumajitel společnosti Beneš a Lát Jan Lát.

Jak záhy zjistili, lisovna se věnovala nejen technickým dílům a orientaci na automobilový průmysl. Ještě tu byly formy na díly hraček. Modely aut, stavebnice SEVA a další. „Neváhali jsme a stavebnice jsme se rozhodli zachránit. Vyrostli jsme na nich a byli jsme, a to se nezměnilo do dnes, přesvědčeni, že právě stavebnice podporují zručnost, představivost a technický zájem u dětí,“ popsal Lát.

Stavebnice SEVA je nabízena v deseti provedeních. Namátkou SEVA Klasik, Armáda, Zvířata, Vesmír. Monti System nabízí desítky modelů v řadách Tatra, Liaz, Renault nebo Western. Nebaví vás stavět? Pak můžete sáhnout po chytrých hrách Ukaž, co víš. V portfoliu společnosti Beneš a Lát lze najít i další hračky. Třeba Grafo, Kouzelný míček nebo Mozaika. Za své výrobky pro děti získala společnost mnoho ocenění.

 
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů