Suzuki Swift Sport: Zábava ze staré školy

Our theme
Redakce | 17.07.2012
další 4 fotky
Suzuki Swift Sport | foto: Suzuki
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - V životě často platí, že ty nejjednodušší věci bývají zároveň i nejlepší. Bohužel, výrobci automobilů tuto zkušenost házejí za hlavu a auta jako Suzuki Swift Sport se nebezpečně rychle stávají ohroženým druhem..
Ale popořádku. Verze s označením Sport představuje nejrychlejší variantu japonského drobka. Už to slibuje zajímavé zážitky. Osobně mám moc rád i obyčejného Swifta, který podle mě hlavně díky skvělým jízdním vlastnostem patří mezi nejlepší malé vozy na trhu. A Sport by měl být ještě lepší. Rychlejší. Ostřejší. Zábavnější.

Ze staré školy

V Suzuki přitom sáhli po osvědčeném, ale už téměř zapomenutém receptu. V době, kdy většina automobilek do ostrých verzí svých modelů montuje přeplňované motory, vsadili konstruktéři po točivém atmosférickém motoru. Udělali dobře, 136koňová šestnáctistovka s variabilním časováním sacích ventilů působí houževnatě a nabízí příjemně plynulý zátah s čitelnou výkonovou špičkou.

Do čtyř tisíc otáček se nic moc neděje, ale pak to přijde. Motor se postupně probere a auto upaluje statečně kupředu. S radostí se nechá vytočit až k sedmi tisícům. Ale pozor. Stačí jedno zaváhání, například špatné přeřazení a musíte začít znovu, „atmosféra" vám nedá výkon jen tak, aniž byste se o něj zasloužili.

Pokud chcete jet rychle, nestačí jen bezhlavě dupat na plynový pedál. Musíte předvídat, pracovat s řadicí pákou, s brzdami. Ale i o tom by řízení ostrých hatchbacků mělo být - v tom spočívá ta největší zábava.

Swift má ale i další trumfy. Řízení zaslouží jedničku s hvězdičkou, je citlivé, strmé, přesné. Chválu lze pět i na chod šestistupňové manuální převodovky, i na brzdy je spolehnutí. Oproti standardnímu Swiftu inženýři navíc upravili podvozek, který byl už tak parádní.

Výsledkem je podvozek, který je dokonale jistý, se sportovním nadáním, ale přitom i pohodlný. Nerovnosti vůz jen tak nerozhodí, stejně tak řízné průjezdy ostrými zatáčkami. Jeho hravost a agilita bude každého řidiče bavit. Škoda, že zvuk není příliš charakterní.

A spotřeba? Udávané hodnoty příliš nelžou. Jezdit dlouhodobě za něco málo přes šest litrů je i při občasných závodnických úletech opravdu reálné.

Hodně muziky

Samozřejmě, auto nejsou jen jízdní vlastnosti, důležité je i to „okolo". Takže Swift Sport, který se u nás prodává jen jako „třídvířko", dobře vypadá, Suzuki to naštěstí nepřehnalo s rádoby sportovními doplňky. Auto tak sice ukazuje, že umí jet rychle, ale nevypadá cirkusově.

Spokojena jistě bude i posádka. Přední sedadla dobře drží tělo, vnitřní prostor i zavazadelník možná příjemně překvapí – zvenku vypadá Swift menší. Ani výbava není špatná. Dostanete třeba xenonové světlomety, automatickou klimatizaci, tempomat nebo sedm airbagů.

Když si to všechno sečtete, představuje cena bezmála 370 tisíc hodně lákavou nabídku.

+ obrovsky zábavné auto
+ vzhled, bohatá výbava
+ skvělá cena

- pouze jako třídvířko
- nepříliš charakterní zvuk

Suzuki Swift Sport:

motorzážehový pětiválec
objem1 586 cm3
max. výkon100 kW (136 k)
max. točivý moment160 N.m
max. rychlost195 km/h
spotřeba6,4 l/100 km
cena test. modelu369 900 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů