Tento rezavý vrak bez motoru má cenu 12 milionů. Majitel ho odložil před 45 lety

Our theme
Jan Zajíc | 07.03.2018
dalších 13 fotek
Porsche 356 A 1500 GS Carrera Coupe z roku 1957. | foto: Gooding & Company Inc.
Mnohá klasická auta v posledních letech stoupají na hodnotě, mezi nimi i vozy značky Porsche. Jak moc cenné některé "poršáky" mohou být, ukazuje i příběh tohoto rezavého a nepojízdného vraku.
Řeč je o Porsche 356 A 1500 GS Carrera Coupe, které bylo vyrobeno v roce 1957 pro amerického zákazníka, v roce 1973 odstaveno do garáže a nyní, po 45 letech, znovu vytaženo na světlo, aby putovalo do dražby, kterou pořádá firma Gooding & Company.

Ta o rezavém Porsche mluví jako o jednom z největších nálezů posledních let a očekává, že se německý sporťák prodá za 600 až 700 tisíc dolarů - tedy v přepočtu za 12,3 až 13,3 milionu korun. A to přitom tohle Porsche ani nejezdí.

Ale postupně. Model s označením 1500 GS Carrera byl poprvé představen v roce 1955 na autosalonu ve Frankfurtu. Vznikl proto, aby zaplnil mezeru mezi bežnými produkčními modely a závoďáky 550 Spyder. Auto poháněl vzduchem chlazený, plochý čtyřválcový motor se čtyřmi vačkami o objemu 1,5 litru, který dával maximální výkon 100 koní. Zrychlení z klidu na stovku proběhlo za 8,7 sekundy a kupé mohlo jet až 200 km/h. Což bylo na tehdejší dobu něco.

Navíc šlo o první sériově vyráběný automobil se čtyřvačkovým motorem. Agregát navrhl Ernst Fuhrmann původně právě pro závodní stroj 550 Spyder. Motor později dostal označení Carrera - jako připomínku úspěchu závodníka Jaroslava Juhana v závodě (La) Carrera Panamericana. Důvodů, proč je právě tohle Porsche tak ceněné, je tedy spousta.

V aukci nabízený exemplář byl původně vyveden ve stříbrné metalíze, dostal černé kožené čalounění a úpravy nezbytné pro americký trh. Zde se také ještě v roce 1957 prodal a později vystřídal několik majitelů. Změnil také motor, původní agregát Carrera jeden z vlastníků po poruše vyndal a nahradil motorem z Porsche 912. V tomto stavu se vůz v roce 1970 dostal k poslednímu majiteli, který Porsche zakoupil i s rozebraným originálním agregátem.

Jenže když v roce 1973 brzdy nesplnily bezpečnostní požadavky, vzácný "poršák" zamířil do garáže. A po několika pokusech o jeho oživení a vyjmutí "náhradního" motoru zůstal na desítky let zapomenut.

Ale jestli se najde dostatečně bohatý kupec, o čemž nepochybujeme, je možné, že se zase brzy vrátí v plné síle do života. A může to být i s původním motorem, ten totiž k auto dostanete taky, byť rozebraný.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů