Tesla musí po další fatální nehodě bránit svůj Autopilot

Our theme
Daniel Fuglevič | 04.04.2018
dalších 7 fotek
Model X v autonomním režimu čelně naboural do betonového rozdělovače pruhů na dálnici. | foto: NBC Bay Area
Americký výrobce elektromobilů Tesla musí znovu obhajovat funkci svého autonomního systému. K nedávné nehodě Modelu X v USA, při níž zemřel řidič vozu, mělo podle dat systému dojít, protože se samotný šofér nedostatečně věnoval řízení a nesledvoal dění na silnici.
Ačkoliv Tesla svůj autonomní systém řízení nazývá poněkud přehnaně Autopilotem, již po několikáté musí zdůrazňovat, že o plně autonomní funkci řízení vozu se nejedná a řidič ve voze tedy musí v rámci svého i okolního bezpečí věnovat pozornost provozu a podmínkám na silnici.

Fatální nehoda, která se odehrála letos 23. března na kalifornské dálnici Route 101, podle Tesly nebyla způsobena selháním systému, ale jednalo se prý o chybu řidiče. Model X tehdy v autonomním režimu čelně naboural do betonového rozdělovače pruhů na dálnici. Na následky nehody řidič zemřel.

Tesla tak na základě vyšetřování zveřejnila článek, ve kterém obhajuje funkci Autopilota. Z šetření totiž vyplynulo, že před samotnou nehodou systém řidiče hned několikrát upozornil k převzetí řízení, jelikož to vyžadovala situace na silnici. Šofér ovšem tato varování ignoroval.

Jak Tesla sama zmiňuje, Autopilot není stále dokonalý a patří do 2. úrovně autonomních systémů, které vyžadují po řidiči, aby se chopil řízení. Například, když kamery a senzory na autě nejsou kvůli prudkému slunci, rozbité silnici nebo silnému dešti schopný „číst“ situaci na cestě.

K podobné situaci mělo dojít i v případě nehody Modelu X, jehož systém měl dle všeho problém rozpoznat vedoucí pruhy na silnici, a proto upozornil řidiče k převzetí řízení a vyřešení situace. Ten se však řízení očividně nevěnoval, auto jej zavedlo mimo jízdní pruh a následně narazilo do překážky.

Vyšetřování taktéž prokázalo, že střetu s betonovým rozdělovačem mohl řidič zabránit, jelikož měl po samotném vyjetí mimo pruh čistý výhled na 150 metrů a celých pět vteřin možnost na situaci jakkoliv zareagovat.

Prozatím není zřejmé, co řidič za volantem Modelu X vlastně dělal a jak mohl přehlédnout a přeslechnout hned několik varování autonomního systému. Je zcela možné, že tuto odpověď šetření případu nakonec vůbec nepřinese.

Každopádně jde o další a bohužel smutný důkaz toho, že autonomní systémy nejsou v dnešních autech na takové úrovni dokonalosti, abychom jim mohli zcela plně důvěřovat. Ale někteří lidé si bohužel zřejmě myslí, že ano.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů