TEST: Audi A7 s nejsilnějším nafťákem je skvělé gétéčko. A taky pekelně rychlé

Our theme
Stanislav Švarc | 01.04.2016
dalších 23 fotek
Audi A7 Sportback. | foto: Stanislav Švarc
A7 Sportback má být řešením pro ty, kdo touží po velkém Audi, ale nechtějí konzervativní sedan. Nebo snad SUV. "Sedmička" jim totiž nabídne sportovně tvarovanou karoserii. A nejen to.
Nebudu zastírat, že v mých očích je A7 nejpohlednější "audinou" současnosti. Modernizace z roku 2014 totiž dokázala z pouhého "docela zajímavě střiženého" auta vytvořit nesmírně stylový kousek. Přitom stačilo pár změn, například nové světlomety, upravená maska chladiče či několik zvýrazněných linek, a A7 najednou působí dravěji, ostřeji, placatěji. Náhle vypadá širší a jako by měla atletičtější postoj.

Jako dárek
Testovaný exemplář však nabízí ještě víc, jde totiž o vůz v edici Competition, která oslavuje 25. výročí představení prvního Audi s turbodieselovým motorem. I proto je k dispozici jen s naftovým motorem. A hodně zajímavým. Ale to předbíhám.

Audi A7 Sportback.


A7 Competition dostala například černou masku chladiče (standardně je chromovaná), černé kryty vnějších zrcátek, nové, a opět černé, koncovky výfukové soustavy nebo červené brzdové třmeny.

Přísný pohled pak u zkoušeného vozu zajistily zajímavě tvarované a příplatkové (27 500 Kč) světlomety s technologií Matrix LED. Ty nejen dobře vypadají, ale také skvěle svítí. Navíc spolupracují s kamerou, jež je umístěna pod vnitřním zpětným zrcátkem a která sleduje dění před autem. Pokud zaregistruje protijedoucí vozidlo, systém ztlumí vybrané diody, aby řidiče jedoucího proti vám světlo neoslnilo. Není tedy potřeba přepínat dálková světla.

Verze Competition ale nepřináší jen upravený vzhled, u Audi se trochu pošťourali také v technice.

Diesel bez slabiny
Především dosáhli lehkého navýšení výkonu. Auto pohání dvakrát přeplňovaný vznětový šestiválec 3.0 biTDI, u něhož úpravami systému přeplňování a vačkových hřídelů vzrostl nejvyšší výkon ve srovnání s běžnou verzí stejného motoru o 6 koní na 326 koňských sil (240 kW).

Audi A7 Sportback.


Při plném sešlápnutí pedálu plynu má navíc řidič krátkodobě k dispozici dalších 20 koní díky funkci zvýšení plnicího tlaku. Maximální točivý moment pak činí 650 Nm. Upravený turbodiesel, který spolupracuje s osmistupňovou automatickou převodovkou, roztlačí A7 z klidu na stovku za pouhé 5,1 sekundy.

Je to vážně fantastický motor, dost možná nejlepší naftový šestiválec, co můžete koupit. Má tolik silných stránek, že by si zasloužil vlastní chvalozpěv.

Nejde jen o jeho sílu, ale především o způsob, jakým ji řidiči poskytuje. Základem je způsob přeplňování: v nízkých otáčkách pracuje menší turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek a okolo 2500 otáček se připojí druhé, větší turbo, které o dalších tisíc otáček vezme veškerou dřinu na sebe.

Díky tomu tak šestiválec neúnavně táhne v celém spektru otáček, v průběhu výkonu nemá jediné slabé místo.

Audi A7 Sportback.


Ale i když na pokyny plynového pedálu reaguje prakticky okamžitě, není přehnaně divoký. Zrychlení je sice drtivé, ale taky hezky plynulé, lineární a čitelné.

Motor pohladí také svým akustickým projevem. Při "šimrání" plynu a v nízkých otáčkách je mimořádně kultivovaný a tichý, při ostré jízdě se ale umí rozvášnit a až zlověstně zabručet. Efekt lze ještě zvýšit zapnutím dynamického jízdního režimu: nejenže ztuhne podvozek a řízení, ale také se aktivuje generátor vibrací v tlumiči výfuku. Naftové Audi v tu chvíli nezní jako naftové Audi. Je to sice trochu podvod, ale zrovna v tomhle případě docela věrohodný.

Mimochodem, A7 Sportback 3.0 biTDI Competition zní moc hezky i při poslechu zvenku.

Prostě špička
Tím ale dobré zprávy nekončí. Na seznamu pozitiv je totiž také spotřeba. S tímhle autem lze v pohodě jezdit za 8 až 11 litrů nafty na 100 kilometrů, záleží samozřejmě na tom, jak moc ždímete potenciál motoru. Když jsem se snažil to s jeho drážděním nepřehánět, držel jsem spotřebu s přehledem pod 9 litry.

Audi A7 Sportback.


Ovšem nejlepší zprávou je, že A7 s biturbodieselem neumí jezdit pouze rychle, ale působí naprosto suverénně ve všech ohledech.

Hned po prvních metrech mě dostal především ohromující komfort - nejen samotné jízdy, ale i akustický. O "vyžehlení" silnice se staral příplatkový vzduchový podvozek (za 55 900 Kč), který řidiči dává možnost změny jeho nastavení.

V komfortním nastavení je opravdu mimořádně pohodlný, současně ale neztrácí nic z jízdní jistoty - auto se jen trochu víc houpe. Ve sportovním pak podvozek citelně ztuhne, takže více "drží" karoserii u silnice, přesto nepůsobí prkenně. Je to skoro zázrak, zvlášť, když se podíváte na kola - testované auto totiž stálo na dvacítkách s pneumatikami s nízkým profilem.

Naftová A7 ale výborně funguje i v zatáčkách. Hbitě mění směr, do oblouku se stáčí ochotně a hlavně docela poslušně poslouchá. Rozhodně se chová lépe, než byste od skoro pět metrů dlouhého a téměř dvě tuny vážícího auta čekali. V Audi si na podvozku prostě dali záležet. A samozřejmě tu pomáhá také pohon všech kol. 

Sporťák to ale není, má svoje limity. V utažených vracečkách se velikost, hmotnost i konstrukce s těžkým motorem uloženým prakticky před přední nápravou musí projevit. I když třeba jen lehkou nedotáčivostí, s níž poměrně úspěšně bojuje systém quattro přesouváním točivého momentu na zadní kola, nebo těžko popsatelným pocitem, že s autem děláte něco nedůstojného, něco, pro co tak úplně nebylo postaveno.

Audi A7 Sportback.


Mimochodem, Audi pro A7 nabízí za příplatek sportovní diferenciál (39 200 Kč), který umí distribuovat "krouťák" i mezi jednotlivá zadní kola. Věřím, že s ním auto bude na silnici plné ostrých zatáček ještě lepší a poslušnější. A možná i zábavnější.

I bez něj mě ale tahle audina kombinací komfortu a jízdních schopností nadchla.

Prémiové svezení
Celé auto působí nesmírně promyšleným dojmem - a nejde jen o motor a podvozek, ale také o interiér. Je moc pěkný a dokonale zpracovaný. Také ovládání je intuitivní a přehledné.

Líbí se mi, že 6,5palcová obrazovka multimediálního systému není dotyková, ale že k obsluze slouží tradiční fyzický ovladač na středovém tunelu. Ovládání je díky tomu výrazně rychlejší a neodvádí tolik koncentraci od řízení. Displej lze navíc za jízdy schovat do útrob palubní desky tak, aby při řízení nerušil vůbec.

Audi A7 Sportback.



Ze stejného důvodu oceňuji příplatkový head-up displej (39 600 Kč), který nenásilně promítá důležité informace - například aktuální rychlost či pokyny navigace - přímo před oči řidiče na čelní okno. Pro A7 zatím není k dispozici digitální přístrojový štít, ale to snad ani nevadí. 

Dvojice klasických analogových budíků nabízí skvělou čitelnost. A navíc je mezi nimi poměrně velký displej, kde si můžete údaje palubního počítače nebo třeba kompletní mapu zobrazit.

K výtkám toho vlastně moc není. Osobně bych se asi obešel bez dekoru z černě lakovaného dřeva s bílými linkami, jenže tento vzor patří speciálně k verzi Competition.

Audi A7 Sportback.



Vzadu pak také A7 působí dost stísněně. Ale při pohledu na svažující se střechu by asi nemělo nikoho překvapit, že na zadních sedadlech není místo pro basketbalisty a že se dozadu hůř nastupuje.

I když "sedmička" na trh dorazila jako ingolstadtská odpověď na módu tazvaných čtyřdveřových kupé, ve skutečnosti jde spíše o pětidveřový vůz, konkrétně o liftback. Má totiž výklopnou zadní stěnu.

Díky tomu nabídne skvěle využitelný zavazadelník s objemem 535 litrů. A po sklopení zadní sedadel je k dispozici dokonce 1390 litrů.

Audi A7 Sportback 3.0 biTDI Competition ve mně zanechalo hodně silný dojem. Jde o skvělé auto s mimořádným motorem a téměř dokonalým jízdním projevem. I když k pohybu potřebuje "neurozenou" naftu, rozhodně jde o plnohodnotné prémiové "gétéčko", které vás rychle a v pohodlí odveze třeba na konec světa.

Kompletní ceník najdete zde.

Audi A7 Sportback 3.0 biTDI Competition: Hodnocení a technické údaje
+výkonný a úsporný motor
+jízdní vlastnosti
+kvalitní interiér
-méně prostoru na zadních sedadlech
-vyšší cena
motorvznětový šestiválec, přeplňovaný
objem2967 ccm
max. výkon240 kW/326 k při 3900-4600 ot/min
max. točivý moment650 Nm při 1400-2800 ot/min
převodovkaosmistupňová, automatická
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0-100 km/h5,1 s
kombinovaná spotřeba6,1 l/100 km
cena testovaného vozu2 464 200 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů