TEST: Rodinám se musí líbit. Po modernizaci je Berlingo zase o něco šikovnější

Our theme
Redakce | 14.11.2015
dalších 24 fotek
Citroën Berlingo. | foto: Jan Neumann
"Dodávkovité" Berlingo od Citroënu nikdy nebylo auto, které byste si pořídili, abyste ohromili sousedy. Zato si už v první generaci vybudovalo pověst praktického rodinného společníka – navíc za přijatelnou cenu. I proto je prodejně úspěšné.
Nedávno Berlingo prošlo modernizací a jistě nepřekvapí, že se i nadále jedná o svým způsobem kompromisní a cenově dostupnou variantu automobilu pro rodiny s dětmi a třeba i pro živnostníky.

Osobní verze Berlinga - Citroën ji označuje Multispace - na délku měří 438 centimetrů, široká je 181 cm, vysoká 180 cm a rozvor činí 273 cm.

Facelift pak přinesl klasické záležitosti jako přepracovanou přední část, nové nárazníky či jiné umístění LED diod pro denní svícení. Zajímavé je, že Citroën auto prodává se čtyřmi odlišnými nárazníky – jejich podoba závisí na zvolené výbavě.

Prostě malá dodávka
Velkou předností Berlinga vždycky byl objemný kufr a nadprůměrné přepravní možnosti. A je to tak samozřejmě i nadále. Zavazadelník má totiž objem 675 litrů.

Citroën Berlingo.


Dveře od kufru bohužel není úplně lehké otevřít, je zapotřebí dost síly. Naštěstí se nabízí možnost otevření pouze vrchní prosklené části (dostupné od výbavy Feel), kterou jsem z tohoto důvodu používal vždy, když to bylo možné.

Uvedený objem zavazadelníku se týká pětimístné konfigurace. Berlingo lze totiž vybavit také šestým a sedmým sedadlem a ta pochopitelně našla místo právě v zavazadlovém prostoru. I když je k nim horší přístup, překvapivě na nich mohou cestovat i dospělí. Komfort sice není dokonalý, ale v nouzi poslouží.

Zajímavé je, že tyto sedačky nelze sklopit. Pokud je nepotřebujete, musíte je z auta vyndat. Naštěstí to není příliš obtížné, sedadla navíc nejsou ani moc těžká.

Citroën Berlingo.


To platí i v případě sedadel ve druhé řadě, i ta lze z auta poměrně snadno vyjmout. Jestli si na to ale netroufáte, můžete je alespoň překlopit směrem vpřed. Pokud je jen sklopíte, dostanete prostor s přepravní kapacitou 2650 litrů, pokud je úplně vyjmete, můžete využít dokonce až 3000 litrů.

Je to praktik
Velice praktické pak jsou posuvné zadní dveře - zvláště při příčném parkování vedle jiných automobilů nebo objektů. Nejenže usnadňují přístup, ale také šetří prostor v okolí vozu.

V Berlingu se dá uř tradičně najít nepřeberné množství odkládacích přihrádek a různých "schovek". Pod jednou takovou v kufru se nachází krycí roletka zavazadelníku, za ní jsou ještě další dvě tajné přihrádky. Schránky se nacházejí třeba i pod nohama zadních pasažérů.

Neobvyklým postupem prohlídky odzadu dopředu se dostávám k místu pro zadní cestující. Pro děti a štíhlé dospěláky je bezproblémově dostačující, ale pokud hodláte automobil obsadit plnými verzemi dospělého člověka, je třeba mít na vědomí, že minimálně jeden se bude muset kvůli nepříliš širokému interiéru trochu uskrovnit. Mimochodem, zadní okna nejdou stáhnout, dají se pouze lehce vyklopit.

Citroën Berlingo.


Ani na délku to ale není dokonalé. Místo na nohy je průměrné a pokud například posadíte dítě v autosedačce na statisticky nejbezpečnější místo, tedy za řidiče, možná se jako šofér budete muset přisunout blíž k volantu, než jste zvyklí.

Vzhledem ke konstrukci nepřekvapí, že Berlingo nabízí až neúměrně velké místo nad hlavami cestujících. I díky tomu ale auto uvnitř působí vzdušně.

Milým zpestřením zadního cestovního prostoru budiž letecký stoleček připevněný zezadu na obě přední sedadla.

Novinky uvnitř
Pojďme se ale konečně podívat, jaké je modernizované Berlingo pro řidiče či řidičku. Pozice za volantem je pochopitelně o něco vyšší než například u běžného kombíku, což způsobuje příjemný přehled o dění kolem auta. Sympatický dojem podtrhuje pohodlné sedadlo.

Citroën Berlingo.



Citroën si navíc pohrál s palubní deskou a výbavou. "Palubka" sice i nadále vypadá dost plastově a nepříliš hodnotně, ale zato je přehledná a působí odolně.

Výbavu pak lze nově rozšířit například o systém automatického brzdění, přední parkovací senzory nebo zpětnou parkovací kameru. Její obraz se promítá na nový sedmipalcový dotykový displej, který slouží i jako hlavní ovládací prvek multimediálního systému.

Jen pro připomenutí: u předchůdce byla obrazovka nedotyková a trčela z palubní desky. Nyní je do ní zapracovaná – byť ne zrovna elegantně.

Samotný multimediální systém je poměrně jednoduchý s dostatečně intuitivním ovládáním. Během hodiny v pražské zácpě jsem měl čas se s ním dostatečně seznámit a pochopit všechno podstatné. Jen škoda, že systém s dotykovou obrazovkou je standardem pouze pro nejvyšší výbavu. I při jejím výběru je však nutné si ještě zvlášť připlatit za navigaci.

Citroën Berlingo.


Výtku bych měl k „neviditelnosti" ovládacích pák pro rádio a tempomat, které jsou schovány za volantem. Ostatně ani základní ovládací páčky pro osvětlení a stírání nejsou úplně na očích. Řidič si tedy musí dostatečně osvojit jejich funkce a pozice aby byl schopen je plně využít a ovládat.

Naopak plus si ode mne Berlingo odnáší za druhé, malinkaté zrcátko, které umožňuje lepší kontrolu nad rodinnými příslušníky na zadních sedadlech případně nad poletujícími fošnami.

"Na pohodu"
Zatímco užitnými vlastnostmi má Berlingo blízko k dodávce, jízdně se blíží spíš klasickému osobnímu autu. A je dost pohodové. Podvozek je naprosto v pořádku, je naladěn spíš do měkka a odfiltruje většinu nerovností.

Náklony karoserie se dostavují při průjezdech zatáčkami, které bychom mohli označit jako rychlé. Snahu o dynamickou jízdu však spolehlivě pohřbí vrozená nedotáčivost a nekomunikativní řízení. V tomto případě možná naštěstí, nenutí vás alespoň bezhlavě hnát. Takže to ničemu nevadí.

Citroën Berlingo.


Testovaný kus poháněl turbodiesel 1.6 BlueHDi o výkonu 100 koní (73 kW), což je prostřední verze naftové šestnáctky. Citroën nabízí ještě 75koňovou variantu a také 120koňovou.

Nedávná modernizace se pohonných jednotek dotkla poměrně výrazně. Motory mají být živější a úspornější než dříve.

I tak je jasné, že 100koňový nafťák nebude trhat asfalt, ale jeho schopnosti jsou naprosto dostačující. Motor má příjemný průběh točivého momentu a je obstojně pružný.

Ve městě a na okreskách není žádný problém držet krok s provozem, na dálnici a v táhlých stoupáních podle očekávání síly ubývají. Ale znovu opakuji: Berlingo není určeno k nějakému závodění a, spíš vás nutí jezdit klidně a pohodlně. A to mu s testovanou jednotkou jde opravdu dobře.

Citroën Berlingo.


Mile mě překvapilo také odhlučnění motoru.

Zatímco nejvýkonnější diesel je vybaven šestistupňovým manuálem, nejslabší a prostřední varianta může mít jen pěti stupňů. Řazení je poměrně přesné a hladké, stejně tak spojka má ideální průběh záběru. Menší výtku bych ale měl ke zpřevodování. Je až moc "dlouhé".

Například při jízdě 50 km/h byla čtyřka málo a trojka moc. Při 90km/h se zařazenou pětkou jsem měl zase občas pocit, že motor podtáčím.

Dlouhé převody jsou ale obvyklým trikem v honbě za nízkou spotřebou. Konzumace paliva by se podle výrobce měla pohybovat pod pět litrů. To je poměrně realistické číslo, pokud se ovšem vyhnete dálnicím. Výška auta totiž při vyšších rychlostech dokáže posunout apetit o dva litry výše.

Během testu jsem absolvoval s naloženým autem cestu až k Baltskému moři a zpět a palubní počítač po návratu domů ukázal průměrnou spotřebu 6,9 l/100 km. Nutno podoktnout, že na neomezených úsecích Německu byl tempomat nastavený na 141 až 150 km/h. I proto výsledný údaj považuji za přijatelný.

Citroën Berlingo.


A je čas na závěr. V případě Citroënu Berlingo je to naštěstí jednoduché. Novinky spojené s modernizací vozu určitě prospěly, ale jeho charakter zůstává stejný. Berlingo pořád představuje jednu z cenově nejdostupnějších možností, jak se dostat k prostornému rodinnému vozu s praktickým a komfortním interiérem.

Možná nezapře svůj dodávkový původ, ale ani se o to nesnaží. Rádo ukazuje svou povahu neúnavného pracanta a bezproblémového zprostředkovatele vašich rodinných výletů i pracovních cest.

Ceny startují na 314 900 Kč.

Kompletní ceník najdete zde.

Citroën Berlingo 1.6 BlueHDi 100: Hodnocení a technické údaje
+prostorný a praktický interiér
+úsporný motor
+zajímavé ceny
-laciněji vypadající interiér
-delší převody
-vyšší spotřeba na dálnici
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1560 ccm
max. výkon73 kW (100 k) při 3750 ot/min
max. točivý moment254 Nm při 1750 ot/min
převodovkapětistupňová, manuální
max. rychlost166 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h12,4 s
kombinovaná spotřeba4,3 l/100 km
cena testovaného vozu462 300 Kč

Jan Neumann
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů