V továrně Fordu mají záškodníka. Do výroby schválně zařazuje vadné součástky

Our theme
Redakce | 21.11.2016
Závod Fordu ve španělské Valencii. | foto: Ford
Slovo "kvalita" patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější výrazy snad všech automobilek. Používají ho nejen v souvislosti se samotnými vozy, ale třeba i s úrovní produkce. Zajímavý přístup ke kontrole jakosti zvolili ve Fordu, konkrétně v jeho závodě ve španělské Valencii.
V této továrně platí muže, jmenuje se Xabier Garciandia, k jehož úkolům patří doslova sabotovat chod závodu - Garciandia totiž tajně rozmisťuje po montážní lince nesprávné a vadné součástky. A je to tak schválně.

Proč? Ford jako vůbec první výrobce automobilů nasadil do provozu technologii Vision System, která fotografuje a následně sleduje každou jednotlivou součástku pro všech 400 000 automobilů a 330 000 motorů, které se každoročně ve Valencii vyrobí.

Podvratná činnost "záškodníka" pomáhá ověřit, zda nový systém pracuje bezchybně, díky čemuž má být dosažena nejlepší možná kvalita.

Výrobní závod ve Valencii přitom produkuje nejširší spektrum modelů ze všech evropských továren Fordu. Vznikají zde modely Kuga, Mondeo, Galaxy, S-Max, Transit Connect a Tourneo Connect – a rovněž se tu vyrábějí motory EcoBoost o objemech 2,0 a 2,3 litru.

Závod Fordu ve španělské Valencii.


Technologie Vision System pořídí každých 14 dnů více než miliardu fotografií. To je přibližně tolik jako počet snímků zveřejněných za stejnou dobu na Instagramu v celé Evropě. Systém zároveň generuje složené obrazy tvořené 3150 digitálními fotografiemi. Tyto složené obrazy usnadňují technikům včasnou identifikaci nesrovnalostí.

"Šotek" už ve Valencii poslal na výrobní linku vadné součásti motoru, nesprávné verze volantu a dokonce i jiné palubní desky. Tento typ zkoušky probíhá na všech 34 stanovištích montážní linky a Ford zvažuje jeho zavedení v celosvětovém měřítku.

V továrně, kde nový vůz opustí výrobní linku každých 40 sekund, Ford však používá i další, v některých případech poměrně neobvyklé postupy řízení kvality, například oprašování karoserií pštrosím peřím před lakováním, kamerový systém identifikující vady laku či testování audio systému zaměřené na kvalitu zvuku při přehrávání přes Bluetooth.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů