Velký technický průkaz v papírové podobě skončí. V budoucnu ho najdete on-line

Our theme
Radim Šlezingr | 15.09.2023
Ilustrační foto: Velký technický průkaz | foto: Deník/Radim Šlezingr
Klasickému papírovému velkému technickému průkazu k motorovému vozidlu zvoní umíráček. Od 1. ledna 2024 už bude vydáván pouze v elektronické podobě. Nově ho řidiči najdou na internetu na Portálu dopravy.
Osvědčení o registraci vozidla, část II., jak se velký technický průkaz oficiálně nazývá, je základní dokument vydávaný k vozidlu, který obsahuje veškeré informace o vozidle, jeho vlastníkovi a provozovateli. Stejně, jako je tomu u malého techničáku, je i velký technický průkaz vydáván obecním úřadem obce s rozšířenou působností pracovníky odboru registru vozidel.

Velký techničák dostávají majitelé nových vozidel s malým techničákem při registraci vozu. Potřebuje ho tehdy, když vozidlo prodávají, chtějí pozastavit jeho používání, dávají značky do depozitu nebo chtějí vozidlo ekologicky zlikvidoavat. Od začátku roku 2024 se velké technické průkazy nebudou vydávat v „papírové“ podobě pro nově registrovaná vozidla. Pokument se přenese na Portál dopravy, kam se přihlašuje řidič stejně jako do datové schránky nebo k bankovní identitě.

Velký technický průkaz najdete v budoucnu na Portálu dopravy., zdroj: Zdroj: Portál dopravy


„Díky digitalizaci ušetříme miliony korun, nervy řidičů a zbavíme se zbytečné byrokracie. Všechny důležité údaje budou dostupné elektronicky, případně na malém technickém průkazu,“ uvedl ke změně ministr dopravy Martin Kupka.

Registrační doklad budou úřady stále vydávat, ale bude se skládat pouze z jedné části. U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě se technický průkaz odebere (odeberou se oba doklady) a vydá se doklad nový.

„Neuvažujeme o žádné jednorázové nebo termínované lhůtě na výměnu. Pro majitele nových vozidel se nic nezmění, registrovat se bude stejným způsobem, pouze bude úřad vydávat jen jeden registrační doklad,“ přibližuje ministr Martin Kupka.

Jak velký techničák vypadá?

Přední strana velkého technického průkazu obsahuje navíc, oproti malému techničáku, údaje o provozovateli a rovněž minulé záznamy, tj. zápisy nových vlastníků po převodu auta, nových malých technických průkazů, změn sídla či bydliště, změn jména či obchodního názvu apod. Dále zahrnuje údaje o platnosti STK ke konkrétnímu datu. Číslo velkého techničáku je např. údajem, který se uvádí pojišťovně při sjednání pojištění vozidla.


Zadní strana velkého technického průkazu informuje o veškerých technických údajích vozidla. Od identifikačního čísla vozidla (VIN), přes kubaturu, výkon až po zápis tažného zařízení a speciální výbavy vozidla. V dolní části technického průkazu je prostor pro zápis různých technických údajů jako například rozměry alternativních pneumatik či vybavení výstražnými světly.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů