Vize budoucnosti: Rinspeed XchangE je obývák i kancelář s autopilotem

Our theme
Redakce | 10.03.2014
dalších 15 fotek
Rinspeed XchangE. | foto: Rinspeed
Ženeva /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Technologii autonomního řízení se v současnosti věnuje hned několik automobilek. Vozům, které se v provozu obejdou bez řidiče, prý patří budoucnost. Svou vizi na ženevském autosalonu představila i malá švýcarská společnost Rinspeed.
Ta však zvolila jiný přístup než velcí výrobci. V Rinspeedu se totiž nesoustředili jen na samotnou technologii autonomního řízení, ale především si položili otázku, jak by měl řidič využít volného času, který tím, že nebude muset řídit, získá.

Jako odpověď vznikla na základě sériově vyráběného elektromobilu Tesla S studie XchangE, prezentovaná na autosalonu v Ženevě. Vnější design Rinspeed upravil jen mírně, úplně nový je však interiér. Dominují mu polohovatelná sedadla připomínající křesla z letecké první třídy. Lze je různě nastavovat, posunovat a dokonce i otáčet. Pokud tedy řidič zapne "autopilota", může se klidně otočit proti směru jízdy. 

Rinspeed XchangE.


A pak si pustit třeba televizi. Obrazovka s uhlopříčkou 32 palců je schovaná za sklopným opěradlem zadního sedadla a díky připojení vozu k internetu na ní lze sledovat třeba online zpravodajství. Anebo si posádka může zahrát nějakou hru.

Rinspeed XchangE.


Součástí výbavy jsou také dva tablety připevněné ke spodní části palubní desky. I ta je zajímavá, táhne se totiž přes ní 1,2 metru široký digitální pás, který zobrazuje nejrůznější servisní a provozní informace. Zvláštností je také posuvné řízení bez mechanického spojení s předními koly. Umožňuje umístění volantu buď doleva, doprava, nebo doprostřed - to aby při využití autonomního řízení nepřekážel při práci s tablety.

Rinspeed XchangE.



O pohodu na palubě se stará také audiosystém Harman Kardon, hodit se může i kávovar značky Amici.

Rinspeed XchangE.


Rinspeed XchangE v současné podobě samozřejmě představuje jen studii, vizi. Švýcarská společnost ale svému konceptu věří a plánuje, že v budoucnosti bude podobný automobil nabízet - třeba různým firmám k pronájmu jako pojízdnou kancelář.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů