Staré motorky vyžadují lásku. Výstava Krása zakletá v čase ukazuje 40 krasavců

Our theme
Štěpánka Saadouni | 19.03.2024
dalších 26 fotek
Unikátní výstava motocyklů v Havlíčkově Brodě. Prohlédněte si ji | foto: Deník/Štěpánka Saadouni
Čtyřicet nablýskaných krasavců československé výroby si mohou až do poloviny května prohlédnout návštěvníci Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Výstavu s názvem Krása zakletá v čase pořádá Veterán Car Club společně s muzeem. K vidění jsou lehké mopedy a slavné Babetty i vozy z druhé poloviny 30. let. 
"Na některých motorkách jsem kdysi jezdil do práce,“ povzdechl si Miloslav Jan Šnek z Přibyslavi, jeden z návštěvníků páteční vernisáže. Právě motocykly pořadatelé výstavy stěhovali do prvního patra muzea celý týden.

Zahájení výstavy Krása zakletá v čase:

„Je to už patnáct let, kdy Veterán Car Club pořádal výstavu historických motocyklů společně s muzeem,“ připomíná za organizátory Matyáš Urban z Havlíčkova Brodu.

Dvě vystavované motorky značky Jawa a ČZ patří právě Matyášovi Urbanovi. „Staré motorky jsem nejdřív obdivoval na výstavách. Mám rád historii. Hlavně předválečné motorky. Mým snem je mít celou kolekci takových strojů,“ říká sběratel.

Jenže vlastnit takovou motorku je podle něj víc starostí než radostí z bezstarostné jízdy. „Motorky pocházející z doby po druhé světové válce jsou ještě v pořádku, ale ty starší jsou někdy v hrozném stavu. Musíte je neustále opravovat. Součástky si vyrábíte sám, nebo je musíte hledat po burzách, protože se ještě pořád najdou lidé, kteří je umějí vyrobit. Když máte doma starou motorku, víc opravujete, než jezdíte,“ vysvětluje Matyáš Urban.

Výstava motocyklů v Muzeu Vysočiny:

Podobné zkušenosti se starými motorkami má i Josef Schovanec z Habrů. Členem klubu veteránů je sedm let. „Ke starým motorkám mě přivedl děda. Měl starého Pionýra. Já motorku zdědil po něm. Mám radši slabší stroje a Pionýrům jsem zůstal věrný,“ dodává Josef Schovanec.
Article rating
5.0 from 5 (100%)
Rated: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů