Peugeot 3008 GT 1.5 BlueHDi: Francouzský šarm a klasický diesel v jednom

Žena za volantem
Viola Procházková | 24.03.2023
dalších 21 fotek
foto: Viola Procházková
Prostorné rodinné auto v atraktivním balení je jako dělané na dlouhé cesty. Teď ho navíc u prodejců pořídíte se zajímavou slevou.
Peugeot 3008 není na trhu žádný nováček. Aktuální druhá generace byla představena roku 2016 (o rok později získala dokonce titul evropské Auto roku), před dvěma lety prošla faceliftem a napřesrok se očekává generace zcela nová. Jde tedy tak trochu o starého známého, jehož kvality jsou již prověřené a mouchy vychytané. Právě s osvědčeným dieselovým motorem je to skvělé rodinné auto na delší cesty a teď máte možná poslední možnost jeho pořízení. 

Elegance po francouzsku
Třitisíceosmička se skvěle prodává v celé Evropě a k hlavním důvodům jistě patří atrativní design a ideální rozměry. Proporcemi je to typické kompaktní SUV, kterému dodávají na zajímavosti třeba zadní světla ve tvaru lvích drápů a přední bezrámová maska s až umělecky zpracovaným vzorem (ta je dostupná pro výbavy GT a GT Pack). Je tu také ještě „staré” logo s celým lvíčkem, které se mi osobně líbí o něco víc. Přidejte červený, mírně perleťový lak Ultimate, a máte francouzského šviháka s velkým osobním kouzlem. 

Ani uvnitř nezklame. Jaký je první dojem? Jednoznačně kvalita a pozornost k detailům. Speciální pochvalu si zaslouží sedačky z alcantary, které jsou komfortní a skvěle tvarované. Navíc kromě výhřevu nabízejí i masážní funkci s programem „kočičích tlapiček”. 

Malý hranatý volant a vysoko položená přístrojovka jsou speciality, které nemusí vyhovovat každému, proto si je musíte vyzkoušet. Sama jsem na ně zpočátkou koukala trochu s nedůvěrou, ale zvyknout si mi trvalo jen chvilku. Nakonec mi vyvýšený i-cockpit naopak sedne, neboť jezdím s volantem nízko a u většiny aut mi tak jeho horní hrana zasahuje do přístrojovky. V Peugeotu ne. Volant malých rozměrů je pak pro ženské ruce optimální a auto se s ním ovládá výborně. 

Středový displej má dobré zobrazení a nebudete na něj mhouřit oči ani za slunečného dne. Pod ním se nachází řádka úhledných tlačítek, připomínajících klavírní klávesy. Díky nim se rychle dostanete k požadovaným funkcím infotainmentu - klimatizaci, přehrávači médií a tak dále. Bohužel, fyzická tlačítka už klimatizace nemá, zůstala však aspoň ta pro rychlé odmlžování skel, vyhřívání sedaček a taky vnitřní cirkulaci vzduchu. Je to šikovné, neboť když auto před vámi vypustí oblak dýmu, nemusíte v panice pátrat na displeji. 

Výbava má vše potřebné
Jelikož testuji téměř nejvyšší verzi GT, je výbava velmi štědrá. Parádní je například výpomoc při parkování - kombinace kamer umí vytvořit panoramatický pohled, a když se k tomu přidají parkovací senzory, dokáže zaparkovat i řidič-začátečník. Ocenila jsem taky noční vidění, které po setmění ukazuje na přístrojové desce chodce nebo zvířata, nacházejících se při kraji silnice.

Nechybí nouzové brzdění, asistent pro udržování v pruhu, sledování mrtvého úhlu, čtení dopravních značek, odemykání i startování bez klíče a také adaptivní tempomat. Ten má ovládání umístěné na páčce po levé ruce, a jakmile si na něj zvyknete, můžete ho používat i poslepu. A pokud bez hudby nedáte ani ránu, potěší vás kvalitní audio Focal s deseti reproduktory.

Na videu se podívejte, jak funguje i-cockpit i skvělý asistent nočního vidění:

Do kabiny se vejdou s přehledem čtyři, na kratší jízdy i pět lidí. Kufr s objemem 520 litrů je v této třídě víceméně standard, sklopením zadních sedaček (uděláte to pohodlně i z prostoru kufru) získáte 1482 litrů a v opěradlech zadních sedaček najdete otvor, například na protažení lyží. Pár bodů navíc dávám za praktickou zarážku, která zvednutou podlážku kufru udrží v horní pozici. 

Motor, který neslyšíte
Jedenapůllitrový naftový motor je ideální na delší cesty, kdy oceníte jeho tichost a úspornost. Papírová hodnota zrychlení 11,5 vteřiny sice nepůsobí oslnivě, ale zas takový lecńoch auto není. V pohodě s ním můžete předjíždět a má dost síly zrychlit třeba i v dálniční rychlosti nebo s těžkým nákladem. Skvělou práci konstruktéři odvedli také na odhlučnění kabiny, takže si práce motoru většinu času ani nevšimnete a totéž platí o osmistupňové převodovce, která pracuje hladce a přirozeně. Výrobce udává kombinovanou spotřebu 5,0 – 5,9 litru a v praxi nebude problém se na tuto hodnotu skutečně dostat. 

Nikoho asi nepřekvapí, že podvozek francouzského SUV hraje spíš na komfortní notu. A nikomu to taky nebude vadit. S rozbitými českými silnicemi se totiž dokáže vypořádat se ctí a žádný z cestujících si nebude stěžovat na drncání. Příjemná houpavá jízda může trvat klidně hodiny a na konci vystoupíte - i díky kočičím tlapičkám - svěží a odpočinutí. 

Na kolik vás přijde?
Základní cena Peugeotu 3008 s benzínovým motorem je stanovena na 830 000 korun, naftová varianta začíná na 940 tisících. Auto s dieselem, automatem a výbavou GT, kterou vidíte na fotografiích, bude stát 1 095 000 Kč. V rámci akce 7 dní Peugeot, která probíhá od 24. do 31. března 2023 navíc můžete získat slevu přes sto tisíc korun. 
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů