Vespa GTS 300: nejsilnější vosa si troufne i na dálnici, krása a styl zůstává

Žena za volantem
Viola Procházková | 18.04.2024
dalších 9 fotek
foto: Deník/Viola Procházková
Italská klasika se neomezuje jen na malé kubatury dostupné pro všechny s řidičákem skupiny B. Vespa GTS 300 nabídne kromě šarmu a nadčasového designu i pořádnou porci výkonu. Byla by škoda držet ji pouze v městském prostředí - pro výlety a vyjížďky je jako stvořená.
V ČLÁNKU NAJDETE
Vespa GTS 300 je 30 kilo těžší
VIDEO: Vespa GTS 300 - přehled detailů
Uživatelsky přívětivý skútr
Vespa silná jako kůň
Připravena na práci i zábavu
Kolik za Vespu GTS 300 zaplatíte
Podmínkou, kterou musíte splnit, je vlastnictví řidičského oprávnění skupiny A2, které vám umožňuje řídit jednostopé stroje s výkonem motoru maximálně 35 kW a poměrem výkon/hmotnost do 0,2 kW na kilogram. V praxi to znamená valnou většinu dostupných skútrů a samozřejmě také motorky.

Po získání á-dvojky se vám však otevře nekonečný svět svobody i radosti z jízdy - a Vespa GTS 300 je jeho nejstylovějším představitelem.

S Vespou si totiž nekupujete jen dopravní prostředek, ale také italskou tradici s více než sedmdesátiletou historií a módní doplněk, který si nekriticky zamilujete. V decentním lakování Beige Avvolgente s lesklými chromovanými detaily je zkrátka neodolatelná.

Vespa GTS 300 je 30 kilo těžší
Na první pohled byste sotva poznali, že před sebou máte stroj, který dokáže bez problémů uhánět dálniční rychlostí. Třístovka je od své menší příbuzné - Vespy GTS 125 - téměř k nerozeznání.

Až po nasednutí zaznamenáte, že je stavbou o něco robustnější, a při manévrování na omezeném prostoru si všimnete vyšší hmotnosti. Oproti stopětadvacítce je třístovka o nějakých 30 kilo těžší - váží 163 kilogramů. Díky nízkému těžišti však nebude mít s manipulací problém ani křehká dívka. Například vyhoupnutí na centrální stojánek zvládnete s minimálním použitím síly, tak skvěle je Vespa vyvážená.

Přední i zadní světla jsou nově LEDková a vybavená funkcí denního svícení. Za tmy svítí parádně a ani běžná viditelnost v provozu vám nemusí dělat vrásky.

Vespa GTS 300 - přehled detailů:
Uživatelsky přívětivý skútr
Před sebou máte přístrojovou desku s tradiční stupnicí rychloměru, doplněnou o malý displej. Na něm můžete kontrolovat stav nádrže, teplotu chladicí soustavy, dojezd a další informace. Všechny údaje jsou dobře čitelné, jedinou výhradu mám k horší viditelnosti kontrolky zapnutého blinkru. Je skutečně titěrná a na vypínání směrovek je tak nutno myslet obzvlášť pečlivě.

Tento rok Vespa přidala novinku v podobě bezklíčového zapalování. Klíček stačí mít u sebe, kolečkem skútr aktivujete a následně startujete tlačítkem. Je to velmi pohodlné řešení, které usnadňuje „předletovou přípravu“.

Z praktických pomocníků máte k dispozici vyklápěcí schránku pod řídítky, do níž uložíte drobnosti, jako je peněženka, sluneční brýle nebo telefon - ten zde můžete díky USB slotu také nabíjet.

Úložný prostor pod sedlem vystačí na běžný nákup - jen zde raději nepřevážejte nanuky, neboť teplo od motoru by z nich během chvilky udělalo koktejl. Pokud si zároveň se skútrem pořizujete helmu, vyzkoušejte si, zda se vám do podsedlovky vejde.

S větším modelem budete mít problém, takže volte spíš drobnější. Pod sedlem se vedle úložného prostoru nachází také hrdlo nádrže,  při tankování si tak musíte dávat dobrý pozor, abyste si nenalili benzín na uložené věci. Pod řídítky najdete taky šikovný háček na zavěšení tašky.

zdroj: Deník/Viola Procházková


Vespa silná jako kůň
Vespu GTS 300 pohání vodou chlazený čtyřtaktní jednoválec o objemu 278 kubických centimetrů a výkonu 24 koní. Takové stádečko se vám postará o bleskový odpich z místa a zajistí i velmi slušnou pružnost ve vyšších rychlostech. Na okreskách bude předjíždění hračka a kdykoliv se dokážete rychle připojit do provozu.

A co je úplně skvělé, s touhle Vespou si bez problémů troufnete i na dálnici. S malým plexištítkem sice budete čelit pořádnému větru, rozhodně se však nestane, že byste zdržovali provoz. Oficiální maximálka činí 125 kilometrů v hodině, problém ale nepředstavuje ani sto třicítka, při předjíždění jsem dosáhla dokonce sto čtyřicítky. Ani při hodně dynamické jízdě si pak Vespa neřekne o více než 3,5 litru benzínu.

Vyšší výkon si žádá silné brzdy a dva 220mm kotouče od Bremba odvádějí svou práci na jedničku. Pro krizové momenty dostaly ABS a také protiskluzový systém ASR, který zajistí stabilní rozjezdy či zrychlování i na kluzkém povrchu.

Připravena na práci i zábavu
Díky silnějšímu motoru je třístovka nejen skvělým dopravním prostředkem, ale můžete se s ní vydat i na delší výlet. Samotná jízda je tak pohodlná, jak jen to s 12palcovými koly jde. Přední hydraulický tlumič a dvojice zadních pružinových s nastavitelným předpětím drží kola spolehlivě v kontaktu s vozovkou a jezdec v sedle se začne natřásat až na kočičích hlavách nebo hlubších výmolech. Ale s tím už se holt na skútru počítá. Většinu času budete cestovat jako v bavlnce a s dobrými pneumatikami vám Vespa dovolí i velkorysé náklony.

Ve městě pak ani tato výkonná varianta neztrácí nic ze své obratnosti a skvělé ovladatelnosti. Z vyšší hmotnosti skutečně není třeba mít obavy - po pár kilometrech přestanete vnímat rozdíl a dovolíte si čile kličkovat uličkami nebo dopravní zácpou.

Kolik za Vespu GTS 300 zaplatíte
Doporučená maloobchodní cena Vespy GTS 300 činí 159 900 Kč. Není to malá částka, litovat však nebudete jediné koruny. Kromě krásného zpracování, příjemné vyvážené jízdy a tradičního stylu si budete užívat i fakt, že máte skútr s puncem výjimečnosti, který se v pouliční šedi zaručeně neztratí.
Article rating
5.0 from 5 (100%)
Rated: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů