Petr S posted by:
Oscaro posted by:
Vážení pánové , díky za názory a zkušenosti. Jen popíši svou motivaci k benzínu. Absolutně nejsem bezduchým zastáncem benzínu či nafty. Měl jsem možnost opravdu jezdit s více než 30 auty, a to myslím, že s každým jsem najel min. 20 000 km, s některým i 170 000. To je dáno mou prací. 2/3 byly služebáky ,počínaje kdysi Formanem a např. Lagunou dci 130kw konče. Své auto jsem měl např. P 406 HDI 80kw, bohužel odcizen jako 6leté auto a vzpomínám na něj s největší úctou-pohodlí, u mého kusu bezporuchovost téměř absolutní( najel jsem s ním cca 60 000km), spotřeba 6,5l. S Lagunou 130kw v naftě jsem jezdil za 7-7,5l, např Zafira CDTi 110kw za 6,5-7( automat.). Také jsem měl vlastní Xantii 2.0i 16V Aktiva(98kw benzin) - super svezení, pohodlí, ale držela se silnice jak h...o košile, spotřeba 8-9l. Teď cca před rokem jsem musel opravdu narychlo koupit zase svoje auto a nebyl čas na větší výběr, takže jsem zainvestoval 30 000,- Kč !!! a koupil 20km od domu C5 2.0i16V 100kw( ještě bez Hpi). r.v.2003, HB, stav na tu cenu velmi slušný,původ v CZ, tacho při koupi 240 000km a ani jsem nepátral v Citroenu dle VIN jestli sedí. Prostě auto bylo v pohodě, prvotní investice - baterka, rozvody, spojka( náklady na vše cca 7 000,-Kč,- díly na netu, práce zaplacena zvlášť). A tím to zatím po ujetí cca 34 000 km končí a ani se nezdá, že by se mělo něco v nejbližší době poroučet. Ještě svítí kontrolka motoru( již s tím koupené) - zjištěna vadná lambda( na netu 1200,-Kč), emisemi jsem prošel v pohodě, takže neřeším. Spotřeba 7,5-L, což se mi zdá velmi OK. A to právě ten důvod, proč hledám benzínové auto. Rozdíl cca 1-1,5l/ 100km(cca 35-50hal/km) mi přijde poměrně nízká daň za nižší riziko nějaké fatální či drahé opravy. Záměrně říkám nižší riziko, nikoliv vyloučené. A navíc je tu možnost event. montáže LPG, i když s tím osobně nemám žádnou zkušnost. Já primárně naftu nevylučuji, ale auta za tyto peníze - cca do 120 000,-Kč v naftě mi přijdou mnohem více jeté než benzíny, Možná je to i naším trhem, benzín ve střední třídě je úkaz jako zatmění slunce, a nafty jsou v 80% dovozy s tach stočeným o 100-300 000km( nikdo mi nevymluví, že to co vidím v bazarech má stočeno jen o 30 000km. Na to jsem těch aut měl už dost a vím jak vypadá auto s 50 000, 150 000 i s 400 000. - neberu to technicky, nejsem mechanik, ale interier a tak nějak celkově. A žádné auto není nesmrtelné. A teď mám C5 předat rodičům( nepředloženě jsem to otci slíbil při koupi, protože jsem ji kupoval opravdu jako nouzovku narychlo s tím, že až bude čas, vyberu něco lepšího a dražšího) a nevím co místo ní. Ale opravdu nevím. Rodičům bohužel jako důchodcům odchází do věčného vrakoviště jejich R19 r.v.1991 !!!. Tak jim chci dopřát to pohodlí v C5. A teď babo raď.
S těmi benzínovými auty ve střední třídě to snad tak hrozné není. Je jich méně, ale kdo hledá ten najde. Jsou sice dražší, ale taky jsou v průměru méně zhuntované. Zvlášť v té střední třídě, kde se diesly na jízdy okolo komína nekupují.V roce 2008 jsem sháněl Mazdu 6 benzín a v Autopointu jich měli několik za mírně vyšší ceny než průměr v ostatních bazarech. Ovšem se serviskou, roční zárukou a čerstvou garančkou. Osobně bych se jako první podíval co nabízí autorizovaní prodejci a za prověřené auto se serviskou i připlatil. Protože mi to sníží budoucí investice jako třeba zbytečná preventivní výměna oleje a rozvodů apod.
já třeba těm serviskám moc nevěřím, taky jsem kupoval prověřená auta se serviskou, kde bylo psané co,kdy a jak, ale stejně jsem třeba ty rozvody, oleje měnil hned po koupi... A mám klid, možná jsem v tomto magor, ale pro klid je to lepší.