Karkul posted by:
Dobrý den,nebudu komentovat příspěvky níže, které jistě přispějí k rozhodnutí, které auto si koupíte a hádky o tom co je a není dostatečný výkon jsou přesně to, co jste od diskuse očekával. Před dvěma lety jsem řešil podobný problém při pořízení auta a nikde jsem nebyl schopen najít (snad až na jeden) konstruktivní článek o reálných zkušenostech majitelů konkrétních aut, ovšem bohužel né k požadovaným typům aut. Mohu Vám zde napsat pouze konkrétní zkušenost po dvou letech provozu s vozem BMW řady 5 - Touring 525 d s datem výroby 12/2011. Níže popisuji jak jsem při výběru vozidla uvažoval já,
1. - Rozhodnutí co vlastně chci?U mne to bylo jasné rozhodnutí. Předem upozorňuji, že jsem kupoval auto pro rodinné potřeby, nic na závodění a trhání asfaltu, oba jsme s ženou klidní řidiči, neprovozujeme žádné sprinty na křižovatkách, závody na dálnici a podobné oblíbené disciplíny některých nejen českých řidičů.Má kritéria byla následující a v tomto pořadí: 1. BMW, ( vždy jsem inklinoval k BMW, mám s ním roky dobré zkušenosti a velmi se mi líbí, ale stejně tak může být i Audi A4 Allroad skvělé auto, škodovky se kradou jako na běžícím páse, čili o tom jsem nikdy ani neuvažoval a WV zde jezdí mnoho a nenabízí nic co by mne zaujalo - toto ale berte prosím jako můj osobní názor)2. řada 5 (před tím jsem měl řadu 3 a 1, ovšem po přírustku do rodiny jsme se s manželkou dohodli, že by bylo lepší něco většího), 3. vzhledem k nájezdu 30.000 km ročně jsem chtěl diesel,(525d je pro mou potřebu ideální - šestiválec 530d je sice fenomenální motor, ale já takový výkon nepotřebuji a je výrazně dražší),4. maximální nájezd vozidla do 30.000 km a stáří max 2 roky (pravidelně nakupuji zajetá auta z DE, auta jsou jako nová, s prodlouženou zárukou a většinou po prvém majiteli, pokles ceny za prvé dva- tři roky je nejvyšší a tak jsou ceny těchto vozů v DE velmi příznivé a zejména je zde obrovský výběr),5. Cena max do 35.000 Eur ( k ceně se trošku rozepíši, podle mého názoru nemá cenu si kupovat auto vyšší střední třídy s nájezdem 150-200.000 km, pokud nechcete trvale sponzorovat servisy a je jedno zda autorizované nebo neautorizované. Já si kupuji auto na to aby jezdilo a né aby stálo v servisu. Pokud na to nemám, tak si to nekupuji a přesedlám na kategorii, kterou si mohu dovolit, i za 500 -600.000.- kč se dá koupit skvělé auto, které vám bude dobře sloužit. Domnívám se, že zde je velmi důležité správně odhadnout své možnosti a emoce dát stranou (i když někdy je to težké), ale je potřeba si uvědomit, že utrácíte své peníze.)Z Vašeho textu si nejsem jist, zda máte zcela jasno o tom, co si vlastně chcete koupit. Uvádíte vozy z jiných tříd a zejména s úplně jinou pořizovací cenou nového vozu, takže zatímco Škodovku koupíte skoro novou nebo za výše zmíněný příplatek úplně novou, BMW řady 5 za 500-600.000.- kč bude mít najeto min. 120.000 km a tři- spíše čtyři roky stáří (silnější motorizace i více, to záleží kus od kusu), to samé platí o Audi A4 Allroad (navíc Audi si u nás pro mne naprosto nepochopitelně drží zcela nesmyslně cenu, stejně jako celý koncern i když auta mají najeto mnoho stovek tisíc km), Passat bude mít asi nižší nájezd, zde se přesně neorientuji. Takže zde velmi doporučuji zvážit své finanční možnosti, a to nejen na pořízení vozu ale zejména na jeho provoz. Odhadnout co Vám odejde na starším voze je velmi obtížné, zvláště při větších km nájezdech, u nového auta máte záruku a jistotu, že má najeto 0 km. Ze svého okolí znám případy, kdy MB třídy E s nájezdem 200.000 km jezdí spolehlivě jako hodinky (samozřejmě při pravidelném a poctivém servisu) a úplně stejné BMW jako mám já, jen 530d s nájezdem 175.000 km je na tom o poznání hůře. Navíc počítejte s tím, že pokud si koupíte "prémii" BMW, Audi nebo MB tak servisní náklady jsou vysoké (jistě můžete jezdit k Pepovi do garáže-- někdy je to asi i lepší-, ale díly budete muset nakoupit stejně, takže ušetříte jen za práci) + pojistky apod.
2. Co mne bude stát provoz?Nakonec jsme si koupili BMW 525d r.v. 02/2012, nájezd 28.530 km, které sloužilo jako referentské auto u dealera BMW Munich, téměř plná výbava a hlavně na auto byla poskytnuta ještě standardní tovární záruka 3,5 roku nebo do 150.000 km + BMW service Inclusive. Auto jsme si na místě oba projeli, vyzkoušeli po dobu dvou dnů (auto nám bylo proti záloze zdarma zapůjčeno na dobu dvou dnů, abychom si jej vyzkoušeli a ještě jsme dostali plnou nádrž

) . Nakonec jsme koupili a odjeli domů, všechno bylo vyřízeno bez nejmenších komplikací, dopředu a s velmi profesionálním a nevtíravým způsobem. Takže náklady:1. Pořizovací cena vozu : 34.200.- Eur (tehdy cca. 950.000.- kč),2. Ihned jsme zakoupili zimní kola na místě v DE se slevou 50% - 18" - 1.800.- Eur (cca. 49.500.- kč),3. Náklady na pohonné hmoty (my najezdíme mezi 25- 28.000 km ročně a spotřeba se dlouhodobě drží kolem 7,7 l/100 km)Takže při současných cenách nafty je to (7,7*28)= 215 kč/100km = 2150 kč/1000 km = 2150*27 (beru průměr) = 58.080.- kč ročně za palivo,4. Servisní náklady (k dnešnímu dni má auto najeto 87.300 km) - olej měním co 15.000 km (nikoli po 30.000 jak doporučuje BMW) = při koupi auta jsem požadoval výměnu oleje, kterou v Mnichově udělali zdarma = 0kč + 4 x během provozu 8.580.- kč = 35.400.- kč- po 80.000.- kč jsem nechal vyměnit olej v automatické převodovce ZF = 9.450.- kč- jedenkrát měněny letní + zimní pneumatiky = letní 4 x 5.700.- kč (Continental Conti Sport)= 22.800.- kč + výměna cca. 1.300.- kč, - zimní 4 x 6.130.- kč (Continental Wintercontact)= 24.520.- + výměna 1.500.- kč,- při 85.000 km měněny přední brzdové kotouče + destičky = 12.850.- kč včetně výměny,- různé drobné věci jako letní akce na čištění klimatizace + kontrola vozu nebo zimní prohlídka před zimou apod. za zvýhodněné ceny = celkem cca. 4.150.- kč,- 3 x dálniční známka = 3x1500 kč = 4500 kčTakže suma sumárum za dva roky provozu nás auto stálo Celkem = 232.630 kč (z toho je 116.160.- kč palivo, ale to jsou také náklady, které musíte zaplatit), čistě na servise to bylo 61.850.- kč za dva roky a na spotřebním materiálu (pneu + přezutí) = 50.120.- kč Zatím auto jezdí bez nejmenších problémů, servis navštěvuji pravidelně a pokud je potřeba něco vyměnit, tak to vyměním. S postupem času ale bude potřeba měnit spotřební materiál jako tlumiče, prvky nápravy (vzhledem k M paketu a podvozku to zřejmě bude co nevidět apod.), zkrátka každá sranda něco stojí, tak to prostě je. U vozů BMW, Audi nebo MB musíte počítat, že účet ze servisu zejména u starších aut může být klidně i několik desítek tisíc korun, náhradní díly Vás budou stát stějně u staršího auta i u nového. Nicméně z mého pohledu mne auto nyní stojí cca. 116.000.- kč ročně (při současném technickém stavu a nájezdu 87.300 km) i se započítáním nákladů na pohonné hmoty a všech drobných. Pokud bych měl být zcela přesný, tak mnohem více, protože musíte započítat i skutečnost, že za pár let si budete chtít koupit auto nové a je potřeba do každoročních nákladů započítat i "uložné" na nové auto. Pokud vezmu, že já si nechám auto ještě dalších 5 let, tak bude jeho nájezd cca. někde mezi 230- 250.000 km a jeho hodnota bude reálně (abych jej bez problémů a rychle prodal) někde kolem 230.000.- kč, takže abych mohl opět uvažovat o stejném autě musím během životnosti auta došetřit cca. 770.000.- kč (což je za sedm let, poděleno léty = 110.000.- kč ročně). Joooooo, a ještě jsem opomněl pojistku (povinné ručení = 6.500 kč + 23.500.- kč havarijní pojištění), takže ty roční řekněme "nutné" náklady jsou nějakých 150.000.- kč..Tak, doufám, že jsem na nic z těch nejpodstatnějších nákladů nezapomněl abych Vás zbytečně nemystifikoval, ale myslím že to to vše. Kupte si auto, o kterém budete přesvědčen, že to přesně to co chcete, nechejte si dost času na to všechno vyzkoušet a nechat si v klidu projít hlavou. Pokud nechcete investovat do servisu a máte strach z neočekávaných výdajů, kupte si nějaké nové auto v hodnotě 500-690.000.- kč jak píšete výše a nemáte co řešit a pokud se Vám líbí Octavia RS, tak se vykašlete na kecy o výkonu a kupte si ji, určitě budete spokojený. Přikupte si nějaké vyhledávací zařízení a jezděte, pokud chcete mít pocit "prémie" i za pocit nejistoty co Vás čeká kupte si něco "lepšího" i za tu cenu, že to bude několik let staré a hrozí zde potenciální nebezpečí dodatečných investic. Vůbec bych se neodvážil nikomu radit nebo vnucovat svůj názor, ale já sám za sebe bych šel do varianty číslo 1 a do co nejnovějšího auta ať už to bude ve Vaší cenové relaci cokoli, určitě budete spokojenější s jistotou záruky a "novoty" a za ušetřené peníze za potenciální servis staršího vozu si můžete dopřát například nějaké povyražení......

Přeji Vám hodně zdaru při koupi nového vozu nebo šťastnou ruku v případě koupě nějakého ojetého vozidla, tak jako tak ať Vám dobře slouží a máte dobrý pocit ze svého rozhodnutí ............ A vždy pamatujte na zde mnohokrát citované přísloví o "opici a banánech".......RK
nejsem si jistý, že ve Vašem případě by se nevyplatilo koupit fungl novou 520d a možná i benzínovou verzi. ušetřil byste ranec za servis, měl plnou záruku a vůbec... a tvrdit, že "pokud na to mám" a "pokud na to nemám" by se dalo aplikovat i na Vás - když nemáte na nové, tak proč kupujete BMW?:)