10 nejočekávanějších aut roku 2013

Actualities
iHNED | 09.01.2013
foto: www.themotorreport.com.au
Krize nekrize, letošní rok bude na automobilovém poli jedním z nejzajímavějších. Zejména fanoušci rychlých aut ocení příchod Ferrari F70, jež se stane etalonem mezi supersporty na příštích deset let.

BMW i3#foto22186Mnichovská automobilka se letos zaměří na ekologii. Rozjede totiž svou novou odnož úsporných vozů s označením "i". Zatím jsou připravené dvě řady i3 a i8, každou zastupují dva modely. Menší městské vozy jsou koncipovány jako elektromobily, větší sportovní auta mají hybridní pohon. BMW ke stavbě vozů využilo moderní materiály, slibuje přitom, že pověstné jízdní vlastnosti a zaměření na zábavu za volantem zachová i u těchto ekologických aut.

Maserati QuattroporteItalská automobilka představila novou generaci svého manažerského sedanu. Vůz se designově posunul od minulého modelu jen lehce. Pod kapotou ho opět požene výkonný osmiválec dodaný přímo od Ferrari. Ten by měl dosahovat 530 koní, což je o celých 105 koní více než dříve. Dá se ale očekávat, že základní model nabídne i slabší pohonnou jednotku, i tak ale bude mít 420 koní. Uvnitř čeká na cestující patřičný luxus. Maserati nasadilo vybranou kůži, dřevo i chrom. Na palubní desce snížilo počet ovladačů na minimum. Řadicí páka se zřejmě nechala inspirovat automatem BMW, nový je také volant.

Volvo V40 Cross Country#foto22188Na české silnice se chystá do přírody vybavená verze luxusního hatchbacku Volvo V40. Pod přídomkem Cross Country se skrývá sada vylepšení, která mají pomoci při cestování mimo zpevněné komunikace. Úpravou podvozku se například zvýšila světlá výška vozu o 40 mm. Nárazníky kryjí bytelné černé plasty. Ty mají dobře vstřebat lehčí nárazy nebo drobné oděrky. Auto dostane stejné motory jako běžný model V40, chybět bude jen základní varianta T3. K řazení poslouží manuální šestistupňová převodovka nebo automatická Geartronic.

Mazda 6Japonská automobilka letos vyšle na český trh druhý model z nové generace vozů s výrazným designem Kodo, ale i sadou úsporných technologií Skyactiv. Inženýři tentokrát změnili všechny díly - nové jsou motory, řízení, šasi i převodovky. Nechybí ani bezpečnostní systémy. Auto například rozpozná, zda hrozí střet s jiným vozidlem, a pokusí se automatickým brzděním nehodě předejít.

Audi RS6 AvantKombi vyšší střední třídy Audi A6 letos vyjede na silnice ve své nejdrsnější verzi, nazvané RS6. Jde o rodinný vůz, který má ale vlastnosti sportovního. Pohání ho totiž osmiválec 4.0 TFSI s výkonem 560 koní. Můžete tak cestovat s manželkou a dětmi po německé dálnici rychlostí až 305 km/h. Novince se také podařilo shodit 100 kg, což je dáno hlavně konstrukcí z hliníku. I díky tomu dosahuje lepších parametrů jak v dynamice, tak ve spotřebě. Rychle zastavit mohou pomoci keramické brzdy s průměrem kotoučů 420 mm.

Porsche 918 Spyder#foto22187Vrcholným modelem automobilky ze Zuffenhausenu se má letos stát hybridní supersport 918 Spyder. Díky spojení elektromotoru s benzinovým motorem by měla být novinka nejen velmi výkonná, ale i úsporná. Auto dosahuje výkonu 770 koní a je schopné vystřelit z nuly na stovku za 3,1 sekundy. V kombinovaném provozu by si mělo říct o 3,1 litru benzinu na 100 km/h. Dokud se ale tento údaj v prvních testech nepotvrdí, zní spíše jako sci-fi. Porsche pro stavbu vozu použilo karbonový monokok. Vzhledem k nasazení dalších moderních technologií a potřebné exkluzivitě je jasné, že nepůjde právě o nejlevnější model. Jeho cena by se měla pohybovat okolo 17 milionů korun.

Mercedes-Benz EPo čtyřech letech se současná generace Mercedesu-Benz E mění. Facelift je poznat na první pohled, protože auto po dlouhé době dostalo opět sdružená světla. I když jsou pak opticky dělena diodami pro denní svícení. Poprvé v historii modelu jsou k dispozici také plná LED i pro jízdu v noci. Nové E vyjede na silnice s některými technologiemi, které v blízké budoucnosti najdeme i na palubě limuzíny třídy S. K dispozici má například hned dvě kamery, které zabírají prostor před vozem. Systém tak může sledovat dění ve 3D a tím lépe vyhodnotit nebezpečí a zabránit tak srážce s jiným vozidlem nebo chodcem.

Ferrari F70O tomto voze se toho stále ještě mnoho neví. Italská automobilka informace o nejočekávanější novince letošního roku tají. Jisté je jen to, že se pod zadním krytem motoru objeví obrovský dvanáctiválec s objemem 6,2 litru, tak jako u loňského modelu F12berlinetta. Ve službách vrcholného supersportu, který bude vlajkovou lodí značky na dalších deset let, by měl dosahovat výkonu okolo 800 koní. Auto zvládne pokořit stovku za 2,5 sekundy a jet až 400 km/h. Přiblíží se tak legendárnímu Bugatti Veyron, možná i cenou.

Jaguar F-TypeBritská luxusní automobilka představila na autosalonu v Paříži nový malý kabriolet, nazvaný F-Type. Auto s oblou maskou chladiče odkazuje na historické modely Jaguaru. Pod kapotou se objeví hned několik motorizací. Základem je přeplňovaný benzinový šestiválec s výkonem 340 koní. Jeho silnější verze pak posílá na zadní kola ještě o 40 koní více. Vrcholný model dostane přeplňovaný V8 s objemem 5,0 litru. Ten nabízí až 495 koní výkonu a tím i zrychlení z nuly na stovku za 4,3 sekundy. Maximální rychlost je 300 km/h.

Škoda Octavia#foto22190Novinka, která se představila v prosinci, vyjede na české silnice už za měsíc. V době uzávěrky tohoto čísla zatím nebyla známa její startovací cena. Třetí generace modelu výrazně narostla - naměříte jí 4659 mm na délku (o 9 cm víc), rozvor má hodnotu 2686 mm (o 11 cm víc). Délka nové Octavie překonává nejen všechny soupeře v kompaktní třídě, ale i manažerská auta jako BMW řady 3. Pro české zákazníky hraje velkou roli také zavazadlový prostor. Octavia už dříve dominovala se svou kapacitou 585 litrů kompaktní třídě, nyní má kufr objem 590 litrů. Auto využívá sdílený podvozek označený jako MQB, na stejném základu jezdí i Volkswagen Golf, Audi A3 nebo Seat Leon.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů