Pekelník i Disk. České vozy Zbrojovka ozdobí letošní Automobilové klenoty

Our theme
Dominik Valášek | 24.04.2024
dalších 5 fotek
Zbrojovka Z 18 Sport | foto: Se svolením Automobilové klenoty
Když se začne mluvit o automobilech dnes již neexistující Zbrojovky Brno, mnoho lidí si z historických „Zetek“ vybaví jen Z 5 Express, případně Z 6 „Hurvínek“. Jen málokdo nosí v hlavě automobily jako Disk nebo Z 18 Sport, přezdívaný „Pekelník“. Právě tato auta jsou však mimořádně vzácná a budou k vidění již v sobotu 27. dubna v pražské Hostivaři na letošním ročníku akce Automobilové klenoty.
První sériově vyráběný automobil Zbrojovky Brno – model Disk – letos slaví 100 let od počátku výroby a jedná se o skutečně mimořádný vůz. Jeho koncepci navrhl v roce 1922 Ing. Břetislav Novotný a návrh nabídl brněnské Zbrojovce, tehdy ještě pod názvem Omega. Padlo rozhodnutí na sériovou výrobu, ovšem protože byl název Omega již v Československu registrován, dostal vůz název Disk.

Nejzajímavější součástí konstrukce vozu je jeho systém přenosu síly. Na dvoutaktní čtyřválec o objemu 598 kubických centimetrů totiž nenavazuje spojka a převodovka, ale principiálně velmi jednoduchý třetí pohon.

Na výstupu klikové hřídele je velký kovový kotouč, na který kolmo dosedá druhý unášený kotouč, přitlačovaný pružinou a s kůží na třecí ploše (po obvodu). Tím, jak se točí kotouč na motoru, roztáčí pouze třecí silou i unášený kotouč.

Změna převodu potom probíhá posunem unášeného kotouče do několika poloh – čím blíže středu dosedá na kotouč motoru, tím se točil pomaleji, posunem na okraj zase rychleji. Na zadní kola se potom otáčky přenáší kardanem. Rané prototypy měly k zadním kolům dokonce řetěz.

Zbrojovka Disk, zdroj: Se svolením Automobilové klenoty


Vůz s pozoruhodným pohonem dále dostal čtyřmístnou karoserii a řízení s planetovou převodovkou. Sériové kusy měly i mechanické bubnové brzdy zadní nápravy – původní návrh počítal jen s jedním špalíkem, který by brzdil kotouč třecího pohonu. Toto řešení se ovšem ukázalo jako nedostatečné, navzdory tomu, že 450 kilogramů vážící vůz má výkon jen 10 koní.

Vůz Disk měl coby první model Zbrojovky velmi krátkou kariéru. Jan Tuček ve svém článku pro časopis Automobil uvádí, že vyrobena byla jen část z původní série 150 kusů a většina z nich byla po reklamacích vykoupena od zákazníků zpátky, rozebrána nebo sešrotována. Na vině byly hlavně poruchy třecího pohonu. O to vzácnější je ovšem exponát, který bude vidět na Automobilových klenotech v Praze.

Z 18 Sport - zajímavý karoserií i motorem
Neméně technicky výjimečný, ovšem výrazně rychlejší, je druhá vzácná Zetka, která se představí na venkovních plochách Galerie Golf Hostivař. Jde o vůz Z 18 Sport z roku 1927. Sportovní verze standardní Z 18 (číslovka u základního modelu označovala výkon v koních), je zajímavá štíhlou roadster karoserií, brzdami i na předních kolech, ale hlavně motorem.

Dvoudobý agregát je totiž vybaven mechanickým kompresorem a šoupátkovým rozvodem. Uváděný výkon činí 45 koní a sportovní model Zbrojovky si v druhé polovině dvacátých let připsal mnoho závodních úspěchů.

Jedná se také o první český automobil, který v roce 1930 startoval na legendárním německém okruhu Nürburgring. Pro ohromující řev motoru byl vůz přezdíván „Pekelník“, což sedí k rudé barvě krásně zrenovovaného vozu, který se na Automobilových klenotech objeví.

Vzácné vozy Zbrojovky se budou prát o přízeň diváků s neméně zajímavými zahraničními veterány. Pořadatel z přihlášených krasavců vypichuje například Mercedes-Benz 680 S z roku 1929, Hispano Suiza H6B z roku 1925 nebo Autocar Type VIII z roku 1902. Na fotografie všech aut se můžete podívat ve fotogalerii. Auty to navíc nekončí. Galerie Golf Hostivař slibuje také největší uměleckou galerii pod širým nebem v republice. K vidění budou díla autorů jako David Černý, Stanislav Kolíbal, Lukáš Rais, Karel Malich, Pavel Chramosta a dalších.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů