Ve Frankfurtu jsou i čínské značky plánující útok na Evropu. Čím chtějí ohromit?

Our theme
Dominik Valášek | 14.09.2017
dalších 23 fotek
Koncept Wey XEV. | foto: Dominik Valášek
Na frankfurtském autosalonu sice chybí některé tradiční evropské či japonské automobilky, zato přibylo automobilek čínských. Ty tu zkoumají reakce. Často totiž plánují expanzi z domácího i na evropský trh. Konkrétně se našly na plochách výstaviště tři čínské značky prezentující hotové produkční modely.
Zda mají čínské automobilky se svými kompaktními SUV (jiný typ auta k vidění ani nebyl) na evropském trhu šanci, jal jsem se zjišťovat přímo na místě. Zároveň jsem se pokoušel vyzpovídat zástupce automobilek a zjistit termíny spuštění prodejů na evropském trhu, nicméně uspokojivé a konkrétní odpovědi se mi dostalo pouze v jednom z případů.

Chery
Chery Tiggo 5.


První z čínských automobilek je Chery, která zde představila nejen „domácí“ Tiggo 5 a Tiggo 7, ale také nový model Exeed Tx, údajně navržený na míru evropskému trhu. Ten se má představit výhradně s elektrifikovaným pohonným ústrojím a už na první pohled působí značně „evropsky“. Veškeré materiály v jeho interiéru jsou vcelku kvalitní a celkově vůz dýchne téměř až prémiovým dojmem.

Čínské modely z řady Tiggo už tak elegantně nepůsobí, přesto se však nedá mluvit o tom, že by byly jakkoliv opovrženíhodné. Jejich interiéry sice nejsou tak pěkné a dobře zpracované, ale vezme-li se v potaz možná nízká cenovka, kterou by čínská automobilka jistě uměla nabídnout, našlo by si i Tiggo pár svých zákazníků.

Otázkou nicméně zůstává, kdy se Chery objeví na evropském trhu. Přesný termín znám není a je proto pravděpodobné, že se u nás Chery dočkáme až po roce 2020.

Wey
Wey P8.


Druhá automobilka Wey je luxusní značkou koncernu Great Wall a co se prvních dojmů týče, zapůsobily na mě její modely zdaleka nejlépe. Vedle připravované vlajkové lodi P8 se zde objevily ještě vozy VV7s a VV5s, které jsou na čínském trhu již k dostání.

Všechna SUV jsou designově vydařená, ačkoliv nelze upřít jistou podobnost s pár modely jiných značek. Třeba na předních partiích je vidět jistá inspirace Jaguarem F-Pace, nicméně o klasický plagiát, kterými byly čínské automobilky pověstné, se rozhodně nejedná. Uvnitř zaujmou všechny modely pěknou architekturou interiéru a samozřejmě i zpracováním. Materiály jsou kvalitní, tlačítka mají jistý chod a celkově se může Wey bez okolků měřit s evropskou nebo japonskou konkurencí. A v případě P8 možná dokonce i s prémiovými značkami.

Až se Wey dostane na evropský trh, počítá se rovnou i s implementací hybridních technologií. I v tomto případě však zcela chybí odpověď na otázku, kdy spuštění na našem trhu vlastně proběhne.

Borgward
Borgward BX5.


Vlastně jediná automobilka, u které je spuštění na trh jasně dané, je „německý“ Borgward. Jedná se o značku, která působila před mnoha desítkami let právě v Německu, nicméně po jejím zániku v roce 1961 upadla téměř v zapomnění. Její vzkříšení před několika lety umožnil až čínský koncern BAIC a právě v Číně se nové vozy vyrábí a prodávají.

Na ploše stánku Borgward se objevily modely BX5 a větší BX7 (proč mají všechny čínské modely v názvech 5 a 7, to bohužel nevím). Jedná se o SUV s relativně nevýrazným designem, který na mě nepůsobil zrovna nejlepším dojmem. Interiéry hodně připomínají produkty automobilky Hyundai, nicméně jejich zpracování je na výrazně nižší úrovni.

Zavírací přihrádky na středovém tunelu jsou trochu vachrlaté a nepotěší ani velká vůle ve voliči automatické převodovky. Celkově se však nejedná o nic příšerného a opět by se dalo argumentovat případnou nízkou cenou.

Podle jednoho ze zástupců značky vstupuje Borgward na evropský trh ještě letos a to se speciálními zaváděcími edicemi. Plnohodnotně se prodeje spustí v průběhu příštího roku.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů