Honda ukázala studii elektromobilu s retro designem. Naváže na ni produkční vůz

Our theme
Jan Zajíc | 13.09.2017
dalších 9 fotek
Honda Urban EV Concept. | foto: Honda
Automobilka Honda představila na frankfurtském autosalonu zajímavou studii Urban EV Concept. Koncept vozu je vyroben na zcela nové platformě a určuje směr technologie a designu, které se projeví u budoucího sériového elektromobilu Honda.
Podle Hondy se přitom nejedná o nějakou vizi vzdálené budoucnosti, sériová verze tohoto vozu prý bude v Evropě k dispozici už v roce 2019. Studie přitom interesantním způsobem spojuje pokročilé technologie s jednoduchým a možná i trochu retro designem. Jde ale o malé auto, jeho délka o 100 mm kratší než u modelu Jazz, měří tedy na délku zhruba 3,9 metru.

Emblém vozu je modře podsvícen, což má být nový stylový prvek budoucích elektromobilů společnosti, a na čelní straně vozu lze mezi světlomety zobrazovat interaktivní vícejazyčné zprávy, jako jsou pozdravy, rady ostatním řidičům nebo aktuální stav akumulátoru při dobíjení.

Zvláštností vozu je také velké čelní sklo, které je zaoblené a díky úzkým předním sloupkům údajně zajišťuje skvělý výhled. V produkční verzi ale jistě budou sloupky kvůli bezpečnosti masivnější. Stejně tak nelze počítat s  vzadu zavěšenými dveřmi. 

Urban EV Concept pojme čtyři cestující na dvou sedadlech vyrobených z různých materiálů. Přední řada je čalouněna přírodní šedou tkaninou a opěráky a loketní opěrky jsou ozdobeny moderními prvky v dřevěné úpravě. Bezpečnostní pásy pro zadní sedadlo jsou uchyceny uprostřed a umožňují navinutí pásů tak aby nepřekážely při vystupování z vozu.

Prvky v dřevěné úpravě pak obepínají rozměrnou „plovoucí“ konzoli přístrojové desky. V ní je uložen sloupek řízení, sada tlačítek pro jednoduché ovládání a také panoramatický displej. Samotná přístrojová deska je vyplněna displejem, který vybíhá zpoza konzole a vede až ke dveřím. Hlavní displej přístrojové desky zobrazuje celou řadu informací o vozidle, včetně stavu akumulátoru, zatímco okraje fungují jako zpětná zrcátka přenášející obraz z digitálních kamer.

Ve výbavě najdeme také palubní automatický asistent, který funguje jako osobní rádce a dokonce se prý učí rozpoznávat emoce řidiče při jeho rozhodování. Následně provádí nové volby a doporučení na základě předchozích rozhodnutí řidiče.

Zahájení výroby klasického elektromobilu je součástí strategie společnosti Honda s názvem „Electric Vision“. Ta byla představena letos na ženevském autosalonu a zahrnuje vývoj samostatné platformy pro elektromobily s technologií plně elektrického pohonu. Mezi klíčové součásti vývoje hnacího ústrojí patří odlehčený akumulátor, integrovaný odvod tepla a vývoj funkcí přenosu elektrické energie do vozu i z něj.

Sledujte zpravodajství z frankfurtského autosalonu:
 
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů