Rodinný Peugeot 5008 nabízí sedm míst a hromadu místa

Our theme
Dominik Valášek | 21.03.2024
dalších 19 fotek
Peugeot E-5008 | foto: Se svolením Peugeot
Několik měsíců po představení nové třetí generace Peugeotu 3008, přichází nyní i větší sourozenec 5008. Tak jako již v minulosti platí, že vozy stojí na stejné platformě a sdílí kompletní příď i interiér, 5008 je ovšem prodlouženou verzí s výrazně větším zavazadelníkem a hlavně možností sedmimístného provedení.
Zatímco 3008 má v nové generaci karoserii „fastback-suv“ se splývavou zádí, 5008 má klasické hranaté SUV tvary. Oba vozy jedou na platformě STLA Medium, v případě 5008 se však jedná o prodlouženou verzi s rozvorem 289 centimetrů, a s celkovou délkou 479 centimetrů.

Díky tomu se v zavazadelníku najde místo na 748 litrů zavazadel v klasickém pětimístném rozložení. I když ale vztyčíte šesté a sedmé sedadlo ve třetí řadě, pořád je tu velmi nadstandardních 259 litrů a navíc systém dvojité podlahy, který nabídne pod podlážkou dalších 80 litrů. Vejde se sem mimo jiné i vrchní kryt zavazadelníku, což je velmi praktické.

Když potom sklopíte všechna sedadla kromě předních, máte místo až na 1 815 litrů zavazadel. Sedadla druhé řady jsou navíc řádně modulární – posuvná lavice je dělená v poměru 60/40, opěradla potom v poměru 40/20/40, takže lze sklopit jen prostřední při převozu delších předmětů. Každé z opěradel má taky nastavitelný sklon.

Podívejte se na uspořádání sedadel v krátkém oficiálním videu:

Opomenout nesmíme ani vyhřívání sedadel ve druhé řadě, čímž se dostáváme do sféry komfortních prvků. Nejlépe jsou na tom samozřejmě přední sedadla, která mají ortopedickou certifikaci AGR, nechybí masážní funkce a novinkou jsou dofukovací bočnice.

Palubní desce potom dominuje velký „komplet“ dvou desetipalcových displejů, spojený do jednoho celku. Je tu displej infotainmentu uprostřed a samozřejmě displej před řidičem, nahrazující klasické budíky. Pozice přístrojového štítu vůči volantu je navržena samozřejmě tak, jak je u Peugeotu zvykem, takže se na displej kouká přes volant, nikoliv skrz něj. Svým způsobem displeje jsou také nastavitelná tlačítka i-Toggles, kterými se ovládají uživatelsky volitelné funkce.

I v Peugeotuje už součástí infotainmentu hlasový asistent, propojený s generativní umělou inteligencí ChatGPT, aby uměl zodpovídat i záludnější dotazy. Pomoc při řízení poskytuje celá plejáda jízdních asistentů – právě sem lze zařadit i novou generaci světlometů Pixel LED, přizpůsobující paprsek dálkového světla podmínkám provozu.

I 5008 bude k dispozici jako elektromobil – potažmo jsou to právě elektrické verze, nazvané E-5008, které automobilka zmiňuje nejvíce. Dohromady budou k mání 3 varianty, z toho jedna s pohonem všech čtyř kol. Verze s pohonem předních kol mají výkon 157 nebo 170 kW, obě pak shodně točivý moment 345 Nm. Čtyřkolka má 157 kW vpředu a dalších 80 vzadu, celkový výkon je tedy 237 kW a točivý moment 515 Nm. Kapalinou chlazená baterie má 400V technologii a v závislosti na verzi dojezd až 660 kilometrů na jedno nabití. Ve voze nechybí ani tepelné čerpadlo, zajišťující tepelný komfort s minimální spotřebou.

A jak to vypadá na poli spalovacích motorizací? V nabídce se objeví mild-hybrid a plug-in hybrid, ovšem o druhém jmenovaném jsme se zatím nic nedozvěděli. Mild-hybridní motorizací, která bude zároveň sloužit i jako základ nabídky, je pohon 136 e-DCS6. Jeho základem je tříválec 1,2 litru, spojený se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pomocným elektromotorem. Výkon činí poměrně nevalných 136 koní.

Prodeje nové generace 5008 startují na podzim letošního roku, ceny zatím neznáme. Vůz se bude vyrábět ve francouzském Sochaux a ve Francii budou montovány také baterie pro plně elektrické verze – ty se vyrábí v továrně v Douvrinu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů