Novinka pro hříšníky za volantem: bez terapeutického kurzu vám řidičák nevrátí

Our theme
Miroslav Elsnic | 20.03.2024
Agresivní řidič. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Od dubna budou muset všichni šoféři, kterým úřady zakázaly řídit motorové vozidlo na dobu nejméně 18 měsíců, absolvovat kromě autoškoly také terapeutický kurz. Rozsah takzvaného nápravného kurzu je stanoven na 20 hodin skupinové terapie pod vedením vyškolených lektorů. Další nepříjemnou zprávou je fakt, že pro hříšníky nebude kurz zadarmo. Podle vyhlášky ministerstva dopravy bude stát více než 13 tisíc korun.
Podle statistik je až čtvrtina vážných dopravních nehod způsobena osmi procenty nejrizikovějších řidičů. Ti ignorují tresty a zákazy, chovají se agresivně a prohřešky často i opakují. Pomoci zlepšit tuto statistiku má terapeutický kurz, jehož absolvování je povinné nejen pro ty, kterým bylo zakázáno řídit motorové vozidlo na dobu nejméně 18 měsíců, ale také pro řidiče, kteří se odmítli podrobit dechové zkoušce či zkoušce na přítomnost omamné či psychotropní látky. Kurz může nařídit také soud.

Jak uvedl ministr dopravy Martin Kupka, terapeutické programy se nezaměřují na ovládání vozidla a opakování pravidel silničního provozu, ale na oblast uvědomování si důsledku vlastního chování a motivaci k dodržování pravidel.

Česko bylo v posledních desetiletích jednou z posledních zemí, ve kterých nebyly speciální terapie zakotveny v zákonech. „Vycházeli jsme z námětů českých dopravních expertů, ale také z nejlepších zkušeností zahraničních kolegů z Německa, Rakouska či Slovenska. To zavedlo kurzy pro řidiče v roce 2011,“ řekla psycholožka Veronika Kurečková s tím, že v zahraničí se podařilo snížit recidivu nebezpečného chování o 30 až 70 procent.

Českou verzi terapeutického programu odborníci už při sestavování ověřovali u problémových motoristů, zapojili se i někteří vězni. „Absolvovalo ho téměř osm set řidičů. Z dlouhodobého hlediska se podařilo dosáhnout více než 70procentního poklesu recidivy problémového chování na silnicích. Současně se u těchto řidičů podařilo i na magnetické rezonanci prokázat zlepšení nervových propojení v oblastech mozku, která jsou zodpovědná za empatii a prosociální chování,“ poznamenal ředitel Pavel Řezáč z Centra dopravního výzkumu.

Po úspěšné terapii obdrží účastník certifikát v digitální podobě. K němu budou mít následně přístup státní orgány kvůli ověření před vydáním řidičského průkazu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů